De 10 songfestivalhits die het langst in de top 10 stonden

- Overig

 S10
De 10 songfestivalhits die het langst in de top 10 stonden

S10 staat al 8 weken in het bovenste kwart van de lijst. Daarmee komt haar liedje De Diepte in de top 10 van songfestivalliedjes die het langst in de top 10 stonden.

1. Euphoria - Loreen
18 weken in de top 10

De grootste songfestivalhit uit de Top 40-geschiedenis staat ook op nummer 1 in dit overzicht. Een week na haar overwinning in 2012 kwam Euphoria op nummer 23 binnen en een week daarna steeg ze al naar de tweede plaats. Balada van Gusttavo Lima belette dat Loreen een nummer 1-hit in de wacht sleepte, maar ondanks dat verpulverde de Zweedse zangeres zo'n beetje alle songfestivalrecords in de Top 40. Euphoria stond uiteindelijk 18 weken (ruim 4 maanden!) in de top 10. Die prestatie is sindsdien door geen enkel songfestivalliedje geëvenaard.

2. Arcade - Duncan Laurence
17 weken in de top 10

... maar dat scheelde niet veel. Op 7 maart 2019 werd de Nederlandse inzending voor het songfestival van jaar onthuld bij De Wereld Draait Door. De reacties waren enthousiast - zeker voor Nederlandse begrippen - en ook internationaal werd Arcade van Duncan Laurence al gauw gezien als de te kloppen favoriet voor de eindoverwinning. Drie weken na de presentatie steeg het nummer naar de top 10 in de Top 40 en in de finaleweek bereikte Duncan zelfs de eerste plaats. Duncan won het songfestival en Arcade bleef nog 9 weken in de top 10 hangen. Daarmee kwam hij op een totaal van 17 weken in de top 10 uit.

3. Poupée De Cire Poupée De Son - France Gall
9 weken in de top 10

Loreen en Duncan Laurence torenen hoog boven de rest uit in dit overzicht. De derde plaats wordt gedeeld door drie liedjes die allemaal 9 weken in de top 10 stonden. Daarvoor moeten we ook ver terug in de tijd. France Gall was in 1965 de eerste songfestivalwinnaar die een Top 40-hit scoorde. Dat komt omdat de Top 40 pas in 1965 van start is gegaan. Terwijl de Nederlandse inzending ('t Is Genoeg van Conny Van Den Bos) geen hit was geworden, werd Poupée De Cire Poupée De Son wel een grote hit. Een maand na haar overwinning steeg het nummer naar de top 10. Met een 5e plaats als hoogste notering is Poupée De Cire Poupée De Son het enige lied uit deze lijst die nooit in de top 3 heeft gestaan.

3. Congratulations - Cliff Richard
9 weken in de top 10

In 1968 hield ook de immens populaire Cliff Richard het met zijn songfestivalinzending 9 weken in de top 10 vol. Congratulations werd van tevoren getipt als de grote favoriet voor de winst. Een week voor het songfestival kwam het nummer al binnen in de Top 40 en dat is nog steeds uniek voor een niet-Nederlandse inzending. Save Your Kisses For Me van Brotherhood Of Man (1976) en Geef Het Op van Clouseau (1991) kwamen in het songfestivalweekend zelf de lijst binnen, maar niet al een week ervoor. Hoewel het songfestivalavontuur voor Cliff niet met slingers afliep - hij eindigde met één punt verschil als tweede achter La La La van Massiel - werd Congratulations wel een nummer 1-hit in de Top 40.

3. Après Toi - Vicky Leandros
9 weken in de top 10

In 1972 won Vicky Leandros namens Luxemburg het Eurovisiesongfestival met Après Toi. Twee weken na haar overwinning kwam ze op nummer 9 binnen in de Top 40. In april en mei stond ze vier weken op nummer 1 en negen weken na haar binnenkomst zakte ze voor het eerst uit de top 10. Après Toi verzamelde uiteindelijk 437 punten en daarmee werd het record van Congratulations als grootste songfestivalhit in de Top 40 gebroken. Het record bleef vervolgens 40 jaar op naam staan van Vicky Leandros. Pas in 2012 werd Après Toi van de troon gestoten door Euphoria van Loreen.

6. Puppet On A String - Sandie Shaw
8 weken in de top 10

Dan nu de songfestivalliedjes die 8 weken in de top 10 stonden. We verklapten al dat De Diepte van S10 met 8 weken ook een plekje heeft in deze top 10, maar die moet zij wel delen met vijf andere songfestivalliedjes. De eerste is Puppet On A String van Sandie Shaw, het winnende liedje van 1967. Dit was de eerste songfestivalinzending die de eerste plaats van de Top 40 bereikte. Het nummer werd overigens geschreven door Bill Martin en Phil Coulter. Zij waren een jaar later ook verantwoordelijk voor Congratulations van ...

6. Power To All Our Friends - Cliff Richard
8 weken in de top 10

... en daar hebben we Cliff Richard weer. Maar nu met een ander nummer. Vijf jaar na zijn eerste deelname wilde hij opnieuw zijn geluk beproeven op het songfestival. In 1973 deed hij mee met het liedje Power To All Our Friends. De geschiedenis herhaalde zich. Deze keer eindigde hij als derde, maar wel met slechts 6 punten verschil met de winnaar, Tu Te Reconnaitras van Anne Marie David. En net als in 1968 stond hij drie weken na het songfestival met zijn liedje op nummer 1 in de Top 40. Met de notering van Sandie Shaw en de twee noteringen van Cliff Richard is het Verenigd Koninkrijk met drie top 10-hits overigens het meest vertegenwoordigde land in dit overzicht.

6. Ik Zie Een Ster - Mouth & MacNeal
8 weken in de top 10

Het meest vertegenwoordigde jaar in dit overzicht is dan weer 1974. Twee songfestivalliedjes uit dat jaar stonden allebei precies 8 weken in de top 10. We beginnen bij de Nederlandse inzending Mouth & MacNeal. Vooraf werd al een hoge eindnotering voorspeld voor het duo, dat twee jaar eerder een grote internationale hit had gescoord met How Do You Do. Tijdens het songfestival in Brighton zongen ze I See A Star, maar in de Top 40 stond de Nederlandstalige versie Ik Zie Een Ster genoteerd. Een week voor het songfestival steeg het nummer al naar de top 10. Twee weken na het festival bereikte het nummer de 3e plaats, net als op het songfestival zelf.

6. Waterloo - ABBA
8 weken in de top 10

Die andere grote songfestivalhit uit 1974 is natuurlijk de winnaar: Waterloo van ABBA. In de week van Ik Zie Een Ster naar nummer 3 steeg, kwam Waterloo de top 10 binnen. Een week daarna werd het Nederlandse duo direct gepasseerd en steeg het Zweedse gezelschap naar de tweede plaats. Waterloo stond vier weken op nummer 2, maar werd al die tijd van de eerste plaats gehouden door Be My Day van The Cats. Achteraf zal ABBA er niet om wakker hebben gelegen. Tussen 1976 en 1982 scoorde de groep maar liefst acht nummer 1-hits in de Top 40, meer dan eender welke andere songfestivaldeelnemer.

6. Ein Bißchen Frieden - Nicole
8 weken in de top 10

Bijna alle liedjes uit dit overzicht komen uit de jaren 60, de jaren 70 of de jaren 10. Alleen de laatste twee komen uit andere decennia. In 1982 won Duitsland na vijf top 10-noteringen op rij eindelijk voor de allereerste keer het Eurovisiesongfestival. Verantwoordelijk voor die zege was de 17-jarige Nicole met haar witte gitaar en vredesboodschap Ein Bißchen Frieden. Van haar winnende liedje verscheen ook een Nederlandstalige versie op single. Voor de Top 40 werden die twee versies bij elkaar opgeteld. Dat heeft wellicht een beetje geholpen, want het nummer stond vier weken op nummer 1. Daarna duurde het 37 jaar voordat er weer een songfestivalliedje de eerste plaats bereikte in de Top 40 (zie: Arcade).

6. De Diepte - S10
8 weken in de top 10

Over precies een week staat S10 in Turijn in de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival. De reacties op De Diepte zijn overwegend enthousiast en de wedkantoren dichten Nederland een plaats in de top 10 toe. De finale halen zou dus moeten lukken. De prestatie van S10 op het songfestival zal mogelijk invloed hebben op de notering van De Diepte in de Top 40. In april werd het nummer van de eerste plaats gehouden door Hallo van Antoon, maar als S10 volgende week hoog eindigt, zou ze zomaar weer kunnen gaan stijgen. Dat zagen we eerder bijvoorbeeld gebeuren bij Birds en Calm After The Storm. Alsnog naar nummer 1 stijgen wordt misschien lastig, maar wellicht kan S10 er nog een paar weekjes in de top 10 achteraan plakken. Dan stijgt ze in ieder geval naar de top 3 in dit overzicht. Hopelijk gebeurt dat volgende week in Turijn ook.