Nieuws
Overig

De 10 succevsolste Nederlandstalige songfestivalliedjes in de Top 40

De 10 succesvolste Nederlandstalige songfestivalliedjes in de Top 40
S10  Mouth & MacNeal  Sandra & Andres  Maxine  Franklin Brown  3Js  Ben Cramer  Edsilia Rombley  Sieneke  Milly Scott  Lenny Kuhr 

S10 zet deze de kroon op haar werk door met De Diepte de eerste plaats in de Top 40 te halen. Maar dat is nog niet alles. Ze pakt ook het record van het succesvolste Nederlandstalige songfestivalliedje in de hitparadegeschiedenis.

In de lijst van grootste Songfestivalhits in de Top 40 is De Diepte inmiddels opgeklommen tot de 8e plaats. Als we enkel kijken naar Nederlandse inzendingen, dan staat S10 op plaats 3, achter Arcade van Duncan Laurence en Birds van Anouk. Het grote verschil met die twee nummers: die zijn in het Engels en De Diepte is in het Nederlands. Daarom kijken we vandaag eens alleen naar Nederlandstalige songfestivalhits en hoe die presteerden in de Top 40.

In dit overzicht hebben we alleen gekeken naar Nederlandse inzendingen. In 1991 bereikte de Belgische inzending Geef Het Op van Clouseau de Top 40, maar die haalde net niet genoeg punten voor onderstaande top 10. Anderstalige songfestivalliedjes die voor de Nederlandstalige markt ook in onze taal op single zijn verschenen, hebben we in dit overzicht niet meegeteld. De top 10-hits Een Beetje Vrede van Nicole en Je Ogen Hebben Geen Geheimen Meer van Carlo zouden anders wel genoeg punten hebben gehad voor een notering in dit lijstje.

10. Lenny Kuhr - De Troubadour - 112 punten
gedeelde 1e plaats in 1969

Een goede prestatie op het Eurovisiepodium wil niet per se zeggen: een grote hit in de Top 40. In het overzicht van grootste songfestivalhits in de Top 40 staat De Troubadour van Lenny Kuhr niet hoger dan de 50e plaats. En in het rijtje succesvolste Nederlandstalige songfestivalhits staat ze ook maar net in de bovenste helft. Andere liedjes met meer succes op  het songfestival dan in de Top 40 zijn Vrede van Ruth Jacott en Rechtop In De Wind van Marcha. Dat laatste liedje haalde ondanks een keurige vijfde plaats in Brussel niet eens de Top 40. Lenny Kuhr haalde op het songfestival van 1969 in Madrid een gedeelde eerste plaats, maar kwam in de Top 40 niet verder dan nummer 12. Na haar overwinning bracht Lenny haar liedje ook in het Engels, Frans, Duits, Spaans en Italiaans op single uit.

9. Milly Scott - Fernando En Filippo (Tong-Tiki-Tong) - 113 punten
15e plaats in 1966

Fernando En Filippo (Tong-Tiki-Tong) van Milly Scott was in 1966 de allereerste Nederlandse inzending in de Top 40. De inzending van 1965 ('t Is Genoeg van Conny Van Den Bos) had een jaar eerder de Top 40 gemist en daarvoor bestond de lijst nog niet. De deelname van Milly Scott was sowieso bijzonder. Met haar Surinaamse roots was zij de eerste donkere artiest die deelnam aan het Eurovisiesongfestival. Haar aanstekelijke liedje wist in Luxemburg echter niet veel potten te breken. Tijdens de puntentelling leek het er lang op dat zij zonder punten zou eindigen, maar helemaal aan het einde kreeg zij toch nog 2 punten van onze overzeese vrienden, eentje van Ierland en eentje van Engeland. In de top 40 bereikte Milly Scott de 16e plaats. Voor de internationale markt nam Milly ook een Engelse en een Spaanse versie van haar liedje op.

8.Sieneke - Ik Ben Verliefd (Sha-La-Lie) - 115 punten
14e plaats in de tweede halve finale in 2010

In 1999 veranderden er twee belangrijke dingen in het songfestivalreglement. Ten eerste werd het liveorkest afgeschat en ten tweede kreeg elk land de gelegenheid om te zingen in welke taal het maar wilde. Die beslissing werd genomen omdat er sinds 1992 bijna alleen nog maar Engelstalige liedjes hadden gewonnen, waarvan vier uit Ierland en eentje uit Engeland. Deze verandering had tot gevolg dat heel veel landen Engelstalige liedjes gingen insturen, waaronder Nederland. In 2010 was voor het eerst weer een Nederlandstalig liedje te horen op het songfestival. Dat hadden we te danken aan Pierre Kartner die van de TROS de eer had gekregen om de Nederlandse inzending te schrijven. Hoewel Ik Ben Verliefd (Sha-La-Lie) een echte oorwurm was, strandde het in Madrid in de halve finale. Sieneke kreeg in totaal 29 punten, waarbij Slovenië met 6 punten het gulst was. In de Top 40 deed Sieneke het een stuk beter, want daar bereikte ze de 12e plaats.

7. Edsilia - Hemel & Aarde - 136 punten
4e plaats in 1998

1998 was het laatste songfestivaljaar waarin de taalregel nog gold. Ondanks het voordeel dat Engelstalige liedjes in de jaren 90 leken te hebben, deed de Nederlandse taal het toen helemaal niet zo slecht. De Nederlandstalige inzendingen van onze zuiderburen belandden allemaal op de onderste helft van het scorebord, maar tussen 1992 en 1998 bereikten vier Nederlandse inzendingen de top 10. Daarvan had Hemel & Aarde van Edsilia Rombley het meeste Eurovisiesucces. Tijdens de spannende puntentelling bleef Edsilia lange tijd een serieuze kandidaat voor de eindzege, waardoor de vierde plaats voor sommige fans uiteindelijk toch een beetje tegenviel. Van de andere kant: Het was de hoogste Nederlandse notering sinds de overwinning van Teach In met Ding-A-Dong. In de Top 40 was Hemel & Aarde na het Nationaal Songfestival een bescheiden hitje geworden, maar na Edsilia's voortreffelijke prestatie in Birmingham kwam het nummer opnieuw de lijst binnen en klom ze tot de 12e plaats.

6. Ben Cramer - De Oude Muzikant - 153 punten
14e plaats in 1973

Vóór Ik Ben Verliefd van Sieneke was Pierre Kartner al één keer eerder betrokken geweest bij het songfestival. 37 jaar eerder had hij zijn lied De Oude Muzikant ingezonden voor het Nationaal Songfestival van 1973. Ben Cramer was aangewezen om Nederland dat jaar te vertegenwoordigen en op het Nationaal Songfestival moest hij vier liedjes van verschillende componisten zingen. De Oude Muzikant won met overweldigende meerderheid. Vlak voor het songfestival ontstond nog even een relletje omdat Kartner ervan werd beschuldigd dat De Oude Muzikant teveel op de achtergrondmuziek van de Franse televisieserie Maigret zou lijken (oordeel hier), maar alles liep met een sisser af. Ben Cramer eindigde in Luxemburg als 14e van de 17 deelnemers. In de Top 40 deed hij het net als Sieneke een stuk beter. Daar kwam hij tot nummer 13. Ben nam ook een Engelse, Duitse en Frans versie van zijn liedje op.

5. 3Js - Je Vecht Nooit Alleen - 255 punten
Laatste plaats in de tweede halve finale in 2011

Ding-A-Dong van Teach In, het winnende liedje van 1975, heeft geen vermelding in deze top 10. Anders was het qua punten op deze plek terechtgekomen. Hoewel de Nederlandse uitvoering van dit lied ook op single was uitgebracht, stond in de Top 40 destijds de Engelstalige versie genoteerd. In Stockholm werd het lied eveneens in het Engels uitgevoerd. Dat was ook het geval bij de 3Js in 2011. Net als Ben Cramer waren zij aangewezen om ons land te vertegenwoordigen in Düsseldorf en tijdens het Nationaal Songfestival zong het Volendamse trio vijf zelfgeschreven Nederlandstalige liedjes. Daarvan kwam Je Vecht Nooit Alleen zowel bij de vakjury als bij de televoters als winnaar uit de bus. Een maand na het Nationaal Songfestival werd bekend dat de 3Js in Düsseldorf toch in het Engels zouden gaan optreden. De beslissing leidde niet tot het gewenste resultaat. De Engelstalige versie Never Alone eindigde tijdens de tweede halve finale op de allerlaatste plaats met de minste punten van het gehele deelnemersveld. In de Top 40 stonden de Nederlandse en Engelstalige uitvoering tezamen genoteerd. Om die reden staan de 3Js wel in dit overzicht en Teach In niet.

4. Maxine & Franklin Brown - De Eerste Keer - 288 punten
7e plaats in 1996

Vorige maand waren de drie succesvolste Nederlandstalige songfestivalhits nog allemaal duetten tussen een man en een vrouw. Aan deze situatie heeft S10 na meer dan 25 jaar een einde gemaakt. In 1996 stonden Maxine en Franklin Brown namens Nederland op het Eurovisiepodium. Zij zongen het liedje De Eerste Keer. Dit is tot op heden de laatste Nederlandstalige Eurovisie-inzending die zowel tijdens het songfestival als in de Top 40 de top 10 heeft gehaald. Twee weken na het festival steeg het nummer naar de 6e plaats, terwijl het zelf in Oslo op plaats 7 geëindigd was. Op het augmentedrealityscorebord van dat jaar stond Nederland echter gedeeld 8e. Achteraf bleek dat de dame die de Spaanse punten voorlas niet 6 punten aan 'Poland' had willen geven, maar aan 'Holland'. Deze fout werd na uitzending gelukkig hersteld, zoals Maxine en Franklin Brown toch met een zevende plaats de geschiedenisboeken in mogen. Op de single van De Eerste Keer stond ook een Engelstalige versie van het liedje.

3. Sandra & Andres - Als Het Om De Liefde Gaat - 291 punten
4e plaats in 1972

Als Het Om De Liefde Gaat was niet echt een fijne titel om uit te spreken voor buitenlandse commentatoren, al moet gezegd worden dat de Britse commentator Tom Flemming het er in onderstaande video niet onverdienstelijk van afbrengt. De Nederlandse inzending van 1972 werd gezongen door het duo Sandra & Andres. Zij mochten de avond in Edinburgh met hun liedje afsluiten en kregen het aanwezige publiek zowaar aan het meeklappen. Waarschijnlijk was dat de eerste keer in de Eurovisiegeschiedenis dat dat gebeurde. Na een moeilijk te volgen puntentelling eindigde Nederland op de vierde plaats. In de Top 40 deed het nummer het zelfs nog iets beter. Daar kwam Als Het Om De Liefde Gaat tot plaats 3. Die positie werd overigens al een week voor het songfestival bereikt. Sandra & Andres namen ook een Engelse, Duitse en Franse versie van hun liedje op. Als Het Om De Liefde Gaat nam de titel over van succesvolste Nederlandse songfestivalliedje in de Top 40, dat sinds drie jaar op naam stond van De Troubadour. Sandra & Andres konden echter ook niet zo lang van dit record genieten ...

2. Mouth & MacNeal - Ik Zie Een Ster - 376 punten
3e in 1974

45 jaar lang was Ik Zie Een Ster de grootste Nederlandse songfestivalhit aller tijden. Pas in 2019 werd dit record verbroken door de monsterhit Arcade van Eurovisiewinnaar Duncan Laurence. Ik Zie Een Ster behield nog wel de titel van grootste Nederlandstálige songfestivalhit, maar die zijn Mouth & MacNeal dankzij S10 nu ook kwijt. Ik Zie Een Ster werd tijdens het songfestival in Brighton in het Engels uitgevoerd, maar in tegenstelling tot Ding-A-Dong een jaar later stond de Nederlandstalige versie genoteerd in de Top 40. Tussen 1973 en 1976 was de taalregel op het songfestival tijdelijk afgeschaft en daar had Nederland de laatste drie jaar dankbaar gebruik van gemaakt. Al deze jaren eindigde ons land in de top 10. Mouth & MacNeal eindigden zowel op het songfestival als in de Top 40 op de derde plaats. Naast de Engelse en Nederlandse versie bracht het duo ook een Duitse en een Franse versie van het nummer uit. Na het songfestival werd de Engelse versie in enkele landen een top 10-hit, waaronder Noorwegen, Zweden en zelfs Engeland.

1. S10 - De Diepte - 383 punten
11e in 2022

Het ligt allemaal nog vers in het geheugen, maar we sommen het toch maar weer even allemaal op. S10 vertegenwoordigde vorige week ons land met haar gevoelige song De Diepte. In de halve finale eindigde ze als tweede achter Oekraïne en mocht zodoende door naar de finale. Daar behaalde ze een mooie 11e plaats. Net als tussen Hemel & Aarde (1998) en Ik Ben Verliefd (Sha-La-Lie) (2010) zat er nu weer 12 jaar tussen twee Nederlandstalige liedjes op het songfestival. Hopelijk hoeven we nu niet nog eens tot 2034 te wachten en horen we onze taal weer wat eerder terug. Of dat nu wel of niet gebeurt, de kans is groot dat S10 het record van succesvolste Nederlandstalige songfestivalliedje nog jarenlang gaat vasthouden. De Diepte staat nu al op 383 punten, terwijl het nu pas naar nummer 1 stijgt. De kans is groot dat er nog minimaal 200 punten bij komen. Daarmee zou S10 haar voorsprong aanzienlijk vergroten. Of De Diepte zelfs in de buurt zou kunnen komen van de 744 van Arcade zal de komende weken moeten blijken. De score van Birds zal sowieso binnenkort overtroffen worden, dus de een-na-grootste Nederlandse songfestivalhit lijkt ook wel een zekerheidje.

(21/05/2022)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dasha - Austin
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Dua Lipa - Training Season
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Frenna - Pretty Girls
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Rondé - Undecided
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Di-Rect - My Blood
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Hozier - Too Sweet
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Dua Lipa - Illusion
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Claude - Écoutez-Moi
Details La Fuente - Ratata
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)