De 40 succesvolste Britten in de Top 40

- Overig

 Ed Sheeran The Rolling Stones The Beatles Dua Lipa Calvin Harris Coldplay Queen Bee Gees Robbie Williams UB40
De 40 succesvolste Britten in de Top 40

Ed Sheeran mag zich vanaf vandaag de succesvolste Brit in de Top 40-geschiedenis noemen. Wil je weten van wie hij deze titel afpakt en hoe de volledige top 40 van best scorende Britten eruit ziet? Lees dan snel verder.

1. Ed Sheeran - 11927 punten

Ed Sheeran werd in 1991 geboren in Halifax en groeide op in Framlingham. In 2011 scoorde de 20-jarige Ed zijn eerste Top 40-hit met The A Team. Daarna ging het snel met de carrière van de roodharige singer-songwriter. Inmiddels zijn we bijna elf jaar verder. In die periode scoorde hij 27 Top 40-hits waarvan er vijf op de eerste plaats belandden. Zijn grootste succes had hij met Shape Of You waarmee hij in 2017 maar liefst 15 weken op nummer 1 stond. Momenteel staat de sympathieke Brit op nummer 2 in de Top 40 dankzij zijn bijdrage aan de zomerse track Bam Bam van Camila Cabello. In het overzicht van alle acts staat Ed Sheeran nu op plaats 6. Slechts vijf acts hebben op dit moment nog meer punten dan hij. Dat zijn David Guetta, Rihanna, Madonna, Marco Borsato en Justin Bieber. De kans is aannemelijk dat Ed de komende jaren nog een paar artiesten uit dat rijtje gaat passeren.

2. The Rolling Stones - 11903 punten

Tot vandaag was de titel van succesvolste Britse act in de Top 40 in handen van The Rolling Stones. Ten tijde van de allereerste Top 40 op 2 januari 1965 mocht de groep rond Mick Jagger (van harte beterschap!) zich al de succesvolste Britse groep noemen. De Stones stonden namelijk met drie nummers tegelijk in de lijst en gezamenlijk stonden die hoger dan de drie nummers van The Beatles in diezelfde lijst. Na 2½ maand moesten de Londenaren het record echter toch afstaan aan hun collega's uit Liverpool. Een groot verschil tussen The Beatles en The Stones is echter: The Beatles gingen in 1970 uit elkaar, terwijl de The Stones nog steeds bij elkaar zijn. Door die jarenlange reeks aan hits kwam het record in 1982 toch weer in handen van The Rolling Stones. Dat gebeurde op 3 juli 1982 dankzij hun top 5-hit Going To A Go Go. Ze hebben het record van succesvolste Britten nét geen 40 jaar achter elkaar op hun naam gehad, maar als die paar weken uit 1965 erbij optelt, komen ze toch nog boven de 40 jaar uit.

3. The Beatles - 9667 punten

Zowel The Beatles als The Stones hebben meer hits op hun naam staan dan Ed Sheeran. Hoe kan het dan dat Ed toch meer punten heeft? Dat zit hem met name in het feit dat de hits van Ed Sheeran veel langer in de lijst blijven staan. Een Beatlenummer stond gemiddeld 11 weken in de Top 40, een nummer van Stones zelfs maar 9 weken. Bij Ed Sheeran is dat aantal maar liefst 18 weken. Als we echter kijken naar het aantal nummer 1-hit dat acts gescoord hebben, dan spannen The Beatles sinds jaar en dag de kroon. The Fab Four stonden in de beginjaren van de hitlijst met 16 hits maar liefst 74 weken op nummer 1. Bij die prestatie is tot op heden alleen Marco Borsato in de buurt gekomen. De vier leden van The Beatles hebben allemaal ook solo in de Top 40 gestaan. Een van hen had zo veel succes dat hij ook solo een notering heeft in dit overzicht. Paul McCartney staat op nummer 38. En daarbij zijn de punten die hij scoorde met Wings niet eens meegeteld.

4. Dua Lipa - 9295 punten

Ed Sheeran is niet de enige jonge Brit die de laatste jaren hard is gestegen in de lijst van succesvolste Britten. De prestatie van Dua Lipa is misschien nog wel knapper. Zij maakte haar Top 40-debuut namelijk in 2016 en heeft dus maar 6 jaar de tijd gehad om al haar punten te verzamelen. Haar teller staat inmiddels op 20 Top 40-hits en daarvan hebben er meer dan de helft de top 5 gehaald. In dat opzicht in het dus niet zo vreemd dat ze qua punten nu al dicht in de buurt van The Beatles komt. Dua Lipa is geen artiestennaam. Hoewel ze geboren is in Londen, liggen haar roots in de Balkan. Haar ouders komen uit Kosovo en als kind heeft ze daar ook een tijdje zelf gewoond. Veruit het grootste deel van haar jeugd bracht ze echter door in Londen. In 2018 scoorde Dua haar grootste hit met One Kiss, dat een recordaantal van 16 weken op nummer 1 stond. Momenteel staat ze in de lijst met de track Potion. Beide nummers zijn samenwerkingen met een Britse dj. Met slechts 150 punten verschil trekken de twee nu tezamen op in de lijst van succesvolste Britten. Het gaat natuurlijk om ...

5. Calvin Harris - 9145 punten

Het Verenigd Koninkrijk beslaat niet alleen Engeland. Ook Schotland, Wales en Noord-Ierland maken er deel van uit. De succesvolste Brit die niet uit Engeland komt, is Calvin Harris. Hij werd in 1984 in het Schotse stadje Dumfries geboren. Sinds dit jaar woont Calvin op het Spaanse eiland Ibiza, maar zijn accent verraadt natuurlijk nog steeds zijn Schotse afkomst. De dj heeft met Summer, Blame, How Deep Is Your Love en One Kiss inmiddels al vier nummer 1-hits op zak. Geen enkele andere Schot bereikte zo vaak de eerste plaats in de Top 40. De enige Schotse act die daarbij in de buurt komt, is Middle Of The Road. Die groep scoorde begin jaren 70 drie nummer 1-hits en is na Calvin Harris ook de enige Schotse act in de top 40 van succesvolste Britten. Simple Minds en Wet Wet Wet haalden net wat te weinig punten voor deze lijst.

6. Coldplay - 8858 punten

The Rolling Stones zijn niet meer de succesvolste Britse act uit de Top 40-geschiedenis, maar nog wel de succesvolste Britse bánd. Op dat vlak hebben ze vooralsnog niet echt serieuze concurrentie. Deze enige Britse groep die de komende jaren nog in de buurt zou kunnen komen, is Coldplay. De band rond Chris Martin werd net als de Stones opgericht in Londen en maakte in 2000 bescheiden zijn Top 40-debuut met het hitje Trouble. De succesjaren lieten niet lang op zich wachten. In 2003 scoorde Coldplay een dikke nummer 2-hit met Clocks en met Talk en Viva La Vida wist de groep daarna zelfs de eerste plaats te bereiken. Eind vorig jaar stond de groep voor het laatst in de top 10 met My Universe. Rond die tijd vertelde Chris Martin dat Coldplay na 2025 zal stoppen met het maken van nieuwe albums. Als dat zo is, dan hoeven The Rolling Stones zich zeker niet echt zorgen te maken over hun titel van succesvolste Britse band.

7. Queen - 8410 punten

Over legendarische bands gesproken: Queen kan natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Ook deze groep is afkomstig uit Londen en veroverde met zijn unieke sound en flamboyante frontman Freddie Mercury in rap tempo de wereld. Hun grootste succes was natuurlijk de nummer 1-hit Bohemian Rhapsody, maar daarna haalden de mannen nog vijf keer de eerste plaats in de Top 40. Dat deden ze met Somebody To Love, Crazy Little Thing Called Love, Under Pressure, Radio Ga Ga en I Want To Break Free. Naast die zes nummer 1-hit kwamen nog eens 15 andere nummers van Queen in de top 10 terecht en hun totaalaantal Top 40-hits staat op 46. Zelfs na het overlijden van Freddie Mercury in 1991 scoorde de groep nog een flink aantal hits. Tegenwoordig bestaat de groep alleen nog uit Brian May en Roger Taylor en treden ze op met de Amerikaanse Adam Lambert als vaste zanger.

8. The Bee Gees - 8097 punten

Sommige mensen tellen The Bee Gees als een Australische groep. De broertjes Gibb woonden tussen 1958 en 1967 inderdaad 'Down Under' en namen hun eerste hit Spicks & Specks daar op. Barry, Robin en Maurice werden echter alle drie geboren op Man, een eiland in de Ierse Zee. Hoewel het eiland strikt genomen niet tot het Verenigd Koninkrijk behoort maar Brits Kroonbezit is, hebben The Bee Gees toch maar meegeteld voor dit overzicht. Bovendien vormden de broertjes na een verhuizing in Manchester al hun eerste bandje en op het moment dat The Bee Gees in 1967 hun Top 40-debuut maakten, woonden ze alweer in Engeland. In Londen om precies te zijn. Eind jaren 60 scoorde de groep maar liefst 11 top 3-hits, waarvan er vier de eerste plaats bereikten. Eind jaren 70 maakten The Bee Gees bovendien nog een succesvolle comeback met hun in falset gezongen disconummers. In 1978 scoorde het trio zijn vijfde, laatste en tevens grootste nummer 1-hit met Stayin' Alive.

9. Robbie Williams - 7521 punten

Twee Britse acts hebben zich ooit de succesvolste act van het decennium mogen noemen. In de jaren 60 waren dat The Beatles en in de jaren 0 ging die eer naar Robbie Williams. De zanger werd in 1974 geboren in de Engelse stad Stoke-on-Trent. Begin jaren 90 maakte hij furore als het jongste (en meest rebelse) lid van de populaire boyband Take That. Met die groep scoorde hij tussen 1993 en 1995 acht Top 40-hits. Een jaar nadat hij de groep verlaten had, begon hij aan een succesvolle solocarrière. In totaal scoorde hij 30 Top 40-hits, waarvan Feel, Tripping en Bodies de nummer 1-positie bereikten. Zijn grootste hit liet evenwel op zich wachten tot 2012. Toen haalde hij de derde plaats met Candy, waarmee hij 24 weken in de lijst stond. Sindsdien hebben we Robbie helaas niet meer in de Top 40 teruggezien.

10. UB40 - 6769 punten

In de jaren 60 was er in navolging van The Beatles sprake van een zogenaamde 'British invasion' van beatgroepen in de wereldwijde hitlijsten. Ook in de jaren 80 was er zo'n British invasion waar te nemen. Toen waren het vooral Britse newwave- en synthpopgroepen zoals Duran Duran en Depeche Mode die succes hadden. De succesvolste Britse act van de jaren 80 was echter van een heel andere soort. UB40 zorgde tussen 1982 en 1997 voor 32 reggaehits in de Top 40. De groep werd in 1978 door acht jonge werkloze muzikanten in Birmingham opgericht en het gezelschap vernoemde zich naar het formulier waarmee ze ooit een werkloosheidsuitkering hadden aangevraagd. 19 van hun hits bereikten de top 10 en vijf keer belandde een nummer van UB40 zelfs op nummer 1. Dat waren Red Red Wine, I Got You Babe, Our Own Song, Kingston Town en (I Can't Help) Falling In Love With You. Dat laatste nummer was tevens hun grootste hit.

Dit is de volledige top 40 van succesvolste Britse acts aller tijden:

1. Ed Sheeran - 11927 punten
27 Top 40-hits
17 top 10-hits
5 nummer 1-hits

2. The Rolling Stones - 11903 punten
49 Top 40-hits
31 top 10-hits
5 nummer 1-hits

3. The Beatles - 9667 punten
29 Top 40-hits
23 top 10-hits
16 nummer 1-hits

4. Dua Lipa - 9295 punten
20 Top 40-hits
16 top 10-hits
2 nummer 1-hits

5. Calvin Harris - 9145 punten
23 Top 40-hits
13 top 10-hits
4 nummer 1-hits

6. Coldplay - 8858 punten
30 Top 40-hits
13 top 10-hits
2 nummer 1-hits

7. Queen - 8410 punten
46 Top 40-hits
21 top 10-hits
6 nummer 1-hits

8. The Bee Gees - 8097 punten
43 Top 40-hits
20 top 10-hits
5 nummer 1-hits

9. Robbie Williams - 7521 punten
30 Top 40-hits
19 top 10-hits
3 nummer 1-hits

10. UB40 - 6769 punten
32 Top 40-hits
19 top 10-hits
5 nummer 1-hits

11. Adele - 6399 punten
16 Top 40-hits
8 top 10-hits
5 nummer 1-hits

12. Elton John - 6157 punten
31 Top 40-hits
13 top 10-hits
5 nummer 1-hits

13. George Michael - 5615 punten
27 Top 40-hits
16 top 10-hits
6 nummer 1-hits

14. David Bowie - 5608 punten
30 Top 40-hits
16 top 10-hits
5 nummer 1-hits

15. The Kinks - 5562 punten
24 Top 40-hits
13 top 10-hits
5 nummer 1-hits

16. Sam Smith - 4911 punten
14 Top 40-hits
7 top 10-hits
geen nummer 1-hits

17. Rod Stewart - 4562 punten
25 Top 40-hits
14 top 10-hits
1 nummer 1-hit

18. Phil Collins - 4517 punten
21 Top 40-hits
13 top 10-hits
4 nummer 1-hits

19. The Hollies - 4485 punten
28 Top 40-hits
13 top 10-hits
1 nummer 1-hit

20. Fleetwood Mac - 4433 punten
20 Top 40-hits
13 top 10-hits
2 nummer 1-hits

21. Cliff Richard - 4215 punten
31 Top 40-hits
9 top 10-hits
3 nummer 1-hits

22. Tom Jones - 3903 punten
17 Top 40-hits
8 top 10-hits
1 nummer 1-hit

23. Sugababes - 3762 punten
15 Top 40-hits
9 top 10-hits
geen nummer 1-hits

24. Clean Bandit - 3692 punten
9 Top 40-hits
4 top 10-hits
2 nummer 1-hits

25. Jonas Blue - 3686 punten
8 Top 40-hits
5 top 10-hits
1 nummer 1-hit

26. The Sweet - 3645 punten
15 Top 40-hits
12 top 10-hits
3 nummer 1-hits

27. Status Quo - 3423 punten
23 Top 40-hits
10 top 10-hits
geen nummer 1-hits

28. Rita Ora - 3357 punten
13 Top 40-hits
3 top 10-hits
geen nummer 1-hits

29. Kim Wilde - 3073 punten
16 Top 40-hits
8 top 10-hits
1 nummer 1-hit

30. The Who - 3027 punten
21 Top 40-hits
7 top 10-hits
geen nummer 1-hits

31. Slade - 2985 punten
17 Top 40-hits
10 top 10-hits
geen nummer 1-hits

32. Mud - 2937 punten
13 Top 40-hits
9 top 10-hits
3 nummer 1-hits

33. Pet Shop Boys - 2914 punten
18 Top 40-hits
8 top 10-hits
geen nummer 1-hits

34. Level 42 - 2815 punten
16 Top 40-hits
8 top 10-hits
geen nummer 1-hits

35. Ellie Goulding - 2733 punten
12 Top 40-hits
5 top 10-hits
geen nummer 1-hits

36. Simply Red - 2720 punten
15 Top 40-hits
7 top 10-hits
geen nummer 1-hits

37. Spice Girls - 2632 punten
10 Top 40-hits
8 top 10-hits
1 nummer 1-hit

38. Paul McCartney - 2602 punten
15 Top 40-hits
7 top 10-hits
geen nummer 1-hits

39. Middle Of The Road - 2573 punten
8 Top 40-hits
7 top 10-hits
3 nummer 1-hits

40. James Blunt - 2559 punten
8 Top 40-hits
5 top 10-hits
1 nummer 1-hit