De Eeuwige #2: 4 My People

- Overig

 Missy Elliott Timbaland Eve Aaliyah SWV Macy Gray Beyoncé Christina Aguilera Mýa P!nk Cardi B Lizzo Dua Lipa Pharrell Williams
De Eeuwige #2: 4 My People

In de week dat Pim Fortuyn werd vermoord, precies 20 jaar geleden, scoorde The First Lady Of Hiphop haar grootste hit in Nederland.

Nummer 2-hits zijn er in alle soorten en maten. Sommige zijn inmiddels bijna vergeten, andere hebben een allertijdenstatus weten te verwerven, ondanks dat ze niet de felbegeerde nummer 1-positie in de Nederlandse Top 40 wisten te behalen.

Op 6 mei is het precies 20 jaar geleden dat politicus Pim Fortuyn werd doodgeschoten op het Mediapark in Hilversum. De podcast ‘Pim - Twintig Jaar Na De Moord’ van Guus Valk (NRC) voert in de week van zijn 20e sterfjaar de Podcast Top 40 aan. De NPO-serie ‘Het Jaar van Fortuyn’ (met acteur Jeroen Spitzenberger in de hoofdrol) werd een grote kijkcijfer-hit. In de week dat Fortuyn werd vermoord won zijn stad Rotterdam de UEFA-cup met goalgetter Pierre van Hooijdonk en stond er sinds tijden weer een Feijenoord-hit (Put Your Hands Up For Pierre) in de Nederlandse Top 40. Tegelijkertijd stond één van de pioniers van de vrouwelijk hiphop, Missy Elliot, net niet op de felbegeerde nummer 1 positie. 4 My People zou een uitspraak van Pim Fortuyn geweest kunnen zijn.

Rapster, songschrijfster, producer en actrice Melissa Arnette Elliott, beter bekend als Missy Elliott, was 30 jaar toen ze haar derde en meest succesvolste album Miss E... So Addictive uitbracht. Met dit album, een mix van hiphop, two-step en techno, had ze inmiddels een internationale carrière opgebouwd. Missy Elliott was samen met haar jeugdvriend Timothy Mosley (Timbaland) actief als songwriter en producer voor o.a. SWV, Destiny’s Child en bovenal voor Aaliyah. Het tweede album van Aaliyah, One In A Million, uit 1996, leverde in ons land nog geen hits op, maar werd in de VS dubbelplatina.

Missy Eliott werd door de Amerikaanse muziekmedia ook wel The Queen Of Rap en The First Lady Of Hiphop genoemd. Ze is een groot voorbeeld voor vrouwelijke artiesten als Beyoncé, Macy Gray en Eve, maar ook voor huidige namen als Cardi B, Lizzo en ook Dua Lipa. Zij heeft het geluid van R&B en hiphop ingrijpend veranderd en er een positieve vibe in gebracht.

In 2001 produceerde Eliott Lady Marmelade voor Christina Aguilera, Lil’ Kim, Mya en P!nk, voor de musicalfilm Moulin Rouge. Dit werd haar eerste Nederlandse nummer 2-hit als producer. Haar eigen single Get Ur Freak On stond op dat moment ook in de Top 40 genoteerd. Voor deze song won ze in 2002 een Grammy Award voor Best Rap Solo Performance. In ons land scoorde ze in totaal 13 Top 40-hits. Met Christina Aguilera nam ze in 2004 ook een nieuwe versie op van Car Wash voor de animatiefilm Shark Tale.

In mei 2002, een jaar na de release van haar album, werd 4 My People (de vijfde single van het album) haar grootste hit. De versie op het album was een samenwerking met haar goede vriendin en collega Eve. De radio-edit was een remix van het houseduo Basement Jaxx. De aanstekelijke video werd ondersteund met scènes van mensen die vrolijk dansten voor Amerikaanse vlaggen en Elliott gekleed in rood, wit en blauw. De song verwijst naar een natuurlijke vorm van extase. 4 My People werd een enorme club-hit en stond in ons land 4 weken lang op nummer 2, achter Trackin’ van Billy Crawford. De echte concurrentie kwam echter van Brainpower met Dansplaat.

Missy Elliott heeft in totaal zeven albums uitgebracht, ze is een vijfvoudig Grammy Award-winnaar en heeft als enige vrouwelijke rapper zes platina albums op haar naam staan in de VS. Ze is ook de eerste vrouwelijke rapper die werd opgenomen in Songwriters Hall of Fame. Net als haar producerende vrienden Timbaland en Pharrell Williams komt ze uit Virginia Beach, Virginia. Eind vorig jaar hintte haar muziekmaat Timbaland op zijn twitteraccount op een nieuw album van Missy Elliott, het eerste sinds 2006. Hoopvol nieuws 4 her people.

4 My People stond vanaf 4 mei 2002 vier weken op nummer 2 achter Trackin (’van Billy Crawford) en Dansplaat (van Brainpower).