De Eeuwige #2: 7 Seconds

- Overig

 Youssou N'Dour Neneh Cherry Peter Gabriel Sting Mabel Eagle-Eye Cherry Titiyo Marlon Roudette Robyn
De Eeuwige #2: 7 Seconds

Met 7 Seconds maakte de westerse wereld kennis met Youssou N'Dour, die samen met Neneh Cherry, met een melodische, warme synti-ballad een wereldhit had, die in ons land bijna nummer 1 werd.

Nummer 2-hits zijn er in alle soorten en maten. Sommige zijn inmiddels bijna vergeten, andere hebben een allertijdenstatus weten te verwerven, ondanks dat ze niet de felbegeerde nummer 1-positie in de Nederlandse Top 40 wisten te behalen.

Afgelopen donderdag, 19 januari, mocht radio-icoon Frits Spits zijn 75e verjaardag vieren. Hele generaties zijn met hem opgegroeid, vooral met het legendarische programma De Avondspits. Frits behoort tot de grootste radiomakers allertijden. Hij heeft een enorme staat van dienst en had ook een goed fingerspitzengefühl voor hits. Op zijn 60e verjaardag maakte hij met behulp van 60 liedjes de soundtrack van zijn leven op, die hij liet publiceren in zijn boek ‘Zestig Strepen’. Eén van die liedjes was een bijzonder duet, dat in 1994 bijna een nummer 1-hit in ons land werd: 7 Seconds.

De Senegalese zanger Youssou N'Dour, geboren in Dakar, is één van de meest gevierde Afrikaanse muzikanten uit de geschiedenis. Hij begon met het zingen van traditionele muziek toen hij twaalf was en sloot zich op zestienjarige leeftijd aan bij de Star Band. Hij hielp Mbalax, de nationale dansmuziek van Senegal en Gambia, populair te maken in Afrika. Het Westerse poppubliek maakte voor het eerst kennis met Youssou N’Dour in 1986. Hij zong mee op In Your Eyes van Peter Gabriel van diens album So. Ook op de twee daaropvolgende albums van Gabriel verleende de zanger zijn medewerking. Met Shaking The Tree van zijn album The Lion, opnieuw een samenwerking met Peter Gabriel, scoorde Youssou N’Dour in 1989 zijn eerste bescheiden hit in de Britse charts. In ons land werd The Lion zijn eerste hitalbum en kwam tot nummer 47.

In de herfst van 1993 nam Youssou N’Dour zijn zevende studioalbum op, oorspronkelijk getiteld Wommat. Het album is opgenomen in Dakar en New York en bevat een kruising tussen Afrikaanse muziek en westerse pop waaronder een Senegalese vertaling van de Bob Dylan compositie Chimes Of Freedom. In het westen werd het album uitgebracht als The Guide (Wommat) en voor dit album had Youssou N'Dour Neneh Cherry gevraagd voor een duet. Hij was op dat moment ambassadeur voor het VN-kinderfonds en zette zich in voor meerdere humanitaire doelen: mensenrechten, werkgelegenheid, de strijd tegen AIDS en armoede.

Neneh Cherry schreef mee aan 7 Seconds, een synti-ballad die gaat over de eerste zeven (positieve) seconden in het leven van een net geboren kind, dat niets weet over de problemen en het geweld in de wereld. In de song worden drie verschillende talen gezongen: Engels, Frans en Wolof, een taal die wordt gesproken in Senegal, Gambia en Mauritanië. Alle instrumenten op de track zijn geproduceerd en gearrangeerd door de Zweedse producer Christian Falk. Hij speelde ook de soulvolle baspartij. Hij werkte later samen met o.a. de Zweedse zangeres Robyn. De combinatie van Nenehs zang met de stem van Youssou N’Dour biedt een mooi contrast. De song was volgens Neneh Cherry een experiment, en groeide als vanzelf buiten proportioneel.

In de eerste week van juni 1994 kreeg 7 Seconds op de Nederlandse popradio de volle airplay en werd in die week zowel Alarmschijf als Megahit. Op 11 juni kwam 7 Seconds triphoppend op nummer 24 de Top 40 binnen en stond drie weken later al in de top 3, wat voor Neneh Cherry na Buffalo Stance en Manchild haar derde top 3-hit betekende. Voor Youssou N’Dour was en werd het zijn enige hit, maar wel eentje van wereldformaat. 7 Seconds moest in eerste instantie de WK-#1 As Dick Me Hullep Nodig Heb van Johan & De Groothandel nog passeren, maar het waren uiteindelijk 2 Brothers On The 4th Floor featuring Des’ray en D-Rock, die met Dreams (Will Come Alive), de Afrikaanse zanger en de Zweedse zangeres van de eerste plaats afhielden. In Engeland werd 7 Seconds ook een grote hit, daar kwam de single tot #3. In de VS haalde de hit ternauwernood de Top 100 van Billboard. In Frankrijk stond de single maar liefst 16 weken op nummer 1, wat destijds een record was.

De zwart-wit video werd gemaakt door de Franse regisseur, fotograaf, filmproducent en acteur Stéphane Sednaoui. De filmmaker was al eerder verantwoordelijk voor de video’s Give It Away van Red Hot Chili Peppers en Mysterious Ways van U2. In dezelfde periode van 7 Seconds stond Big Time Sensuality van Björk in de Top 40, ook een video van zijn hand. De video van 7 Seconds kreeg high rotation op MTV-Europe.

Door het grote succes van 7 Seconds verkocht het album The Guide (Wommat) van Youssou N’Dour ook erg goed en kwam tot #7 in de Nederlandse albumlijst. In 2000 zou hij nog een bescheiden albumhit scoren met Joko. Neneh Cherry had twee jaar later haar laatste Top 40-hit met Woman, te vinden op haar laatste (hit)album Man, waarop ook 7 Seconds weer te vinden is. Haar dochter Mabel kwam 25 jaar later bijna op nummer 1 met Don’t Call Me Up. In de geschiedenis van de Nederlandse Top 40 zijn ze de enige moeder en dochter met ieder een nummer 2-hit.

In de tijd dat 7 Seconds op nummer 2 stond deed Frits Spits nog zijn bejubelde Avondspits, en kon zijn passie voor de Nederlandse taal ook al kwijt in het programma NOS-Taal op de toenmalige zender Radio 5. In 1995 stopte hij met De Avondspits en presenteerde dagelijks het programma Tijd voor Twee op Radio 2. Dit populaire programma presenteerde hij bijna 20 jaar. Vanaf 2014 is Frits dagelijks te horen in De Taalstaat op NPO Radio 1, waarin naast de Nederlandse taal recente boeken, theater- en cabaretvoorstellingen en taalonderzoeken worden behandeld.

7 Seconds is een hit die bij Frits Spits, om zijn woorden te gebruiken, een streep verdient. We wensen hem nog vele gezonde jaren gevuld met inspirerende muziek.

7 Seconds stond vanaf 9 juli 1994 vier weken op nummer 2 waarvan 1 week achter As Dick Me Hullep Nodig Heb (van Johan & De Groothandel) en drie weken achter Dreams (Will Come Alive) van 2 Brothers On The 4th Floor (featuring: Des'ray and D-Rock).