De Eeuwige #2: Alles Wat Ademt

- Overig

 Rob De Nijs Boudewijn De Groot Frank Boeijen Groep Ellert Johnny Lion Herman Van Veen Paskal Jakobsen Danny Vera Waylon Claudia De Breij Trijntje Oosterhuis
De Eeuwige #2: Alles Wat Ademt

Met Alles Wat Ademt had de bijna 80-jarige Rob de Nijs zijn grootste hit van de jaren 80 die actueler is dan ooit.

Nummer 2-hits zijn er in alle soorten en maten. Sommige zijn inmiddels bijna vergeten, andere hebben een allertijdenstatus weten te verwerven, ondanks dat ze niet de felbegeerde nummer 1-positie in de Nederlandse Top 40 wisten te behalen.

Op tweede kerstdag viert één van Nederlands grootste artiesten, Rob de Nijs, zijn 80e verjaardag. Op donderdag 15 december zond Omroep Max op NPO1 een registratie uit van zijn afscheidsconcert, getiteld ‘Het is Mooi Geweest’, opgenomen in de Ziggo Dome in Amsterdam. Dit bijzondere concert wordt op 26 december, zijn verjaardag, opnieuw uitgezonden. Rob besloot eerder dit jaar te stoppen met zingen wegens Parkinson. Het concert zit vol met mooie, kwetsbare momenten. De zanger werd bijgestaan door bevriende artiesten als Paskal Jakobsen, Waylon, Trijntje Oosterhuis, Danny Vera, Claudia de Breij en Sanne Wallis de Vries. Rob De Nijs is misschien wel de meest veelzijdige zanger die Nederland ooit voortbracht. Van zijn doorbraak met Ritme Van De Regen tot klassiekers als Malle Babbe, van zijn rollen in Oebele en Hamelen tot chansons als Foto van Vroeger en Open Einde. En natuurlijk zijn allergrootste hit Banger Hart. In het midden van de jaren 80 zat Rob heel dicht bij zijn eerste nummer 1-positie, met Alles Wat Ademt.

Eind 1984 voltooide Rob met zijn producer Gerard Stellaard de opnamen van zijn album Pur Sang, wat later ook de naam van zijn begeleidingsband zou worden. Rob was inmiddels getrouwd met zijn muze Belinda Meuldijk, die vanaf 1981 de songteksten voor hem schreef. Op het Pur Sang-album speelt de Fairlight-synthesizer een grote rol en de liedjes zijn duidelijk geëngageerd. De eerste single Johnny Soldaat is een pacifistisch liedje dat Belinda schreef in de tijd van de anti-kruisrakettendemonstratie, die ze samen met Rob heeft gelopen. De single strandde in maart 1985 voor 5 weken in de Tipparade, maar het album stond stevig in de top 10 van de album-hitlijst en piekte tot nummer 6: zijn vijfde top 10-album. Sinds zijn succesvolste langspeler Met Je Ogen Dicht uit 1980 brengt de zanger albums uit met zijn toenmalige producer Gerard Stellaard, waarin de grens wordt verlegd naar een meer volwassen pop- en rockgeluid, met melancholieke (cover) ballads. Op Pur Sang werden songs van Riccardo Cocciante en Stevie Wonder hertaald door Belinda, maar de meeste liedjes waren eigen composities.

Tekstschrijver Lennaert Nijgh had al diverse malen samengewerkt met Rob. De hits Jan Klaasen De Trompetter,Dag Zuster Ursula en Malle Babbe schreef de gevierde tekstschrijver samen met zijn songpartner Boudewijn De Groot. Hij hertaalde ook Can I Get There By Candlelight van David McWilliams tot de hit Zet een Kaars Voor Je Raam. Voor Pur Sang hertaalde Lennaert Nijgh More Than Just The Two Of Us van Sneaker, een Tipparade-notering uit 1982 tot 2X1. Een andere tekstuele bijdrage voor dit album was Dieper In De Nacht, dat hij samen schreef met Gerrit Den Braber, de man die verantwoordelijk was voor Robs doorbraakhit Ritme Van De Regen.

Alles Wat Ademt was een synthi-ballad, een Vangelis-achtig vredesliedje, waarvoor Lennaert Nijgh samen met Belinda Meuldijk de tekst schreef. Deze was gebaseerd op Psalm 150 vers 6: Laat alles wat adem heeft de Heere loven. De song was geschreven in het holst van de Koude Oorlog. De Russische zinnen zijn qua betekenis bijna gelijk aan het Nederlandse couplet. Lennaert Nijgh vond de tekst in eerste instantie te complex, maar Belinda was wel overtuigd van de mogelijkheid er een single van te maken. Op 30 november 1985 kwam Alles Wat Ademt na twee weken Tipparade de Top 40 binnen op nummer 33. Twee weken later stond ie al in de top 10. Iets wat Rob sinds Het Werd Zomer uit 1977 niet meer had gepresteerd.

Alles Wat Ademt had geduchte concurrentie, bovenal van Nikita van Elton John, waarin ook de Koude Oorlog een rol speelde. Daarnaast Say You Say Me van Lionel Richie, weliswaar een liefdesliedje, maar de film White Nights speelde zich ook af tijdens de Koude Oorlog. In de top 10 stonden verder ook Russians van Sting en de anti-apartheidssong Sun City van Artist United Against Apartheid. Na de jaarwisseling van 1985 piekte Alles Wat Ademt naar de tweede plaats van de Top 40. Volgens Rob zelf had Alles Wat Ademt in de kerstweek zelfs meer singles verkocht dan Nikita. Dit is bijna niet voor te stellen, omdat Nikita in de maanden december en januari een enorme verkooppiek had, met een totaal van bijna een kwart miljoen verkochte singles. Desalniettemin was Alles Wat Ademt op dat moment Robs grootste hit sinds Zuster Ursula. Door het grote succes van de single kwam Pur Sang ook weer opnieuw in de album-hitlijst en piekte opnieuw tot de zesde plaats. Alles Wat Ademt werd destijds door Henk Spaan en Harry Vermeegen in hun satirisch programma Pisa nog gepersifleerd. Saillant detail is dat hun eigen hit van dat jaar Popie Jopie ook uit de koker van Gerard Stellaard kwam.

Rob zong Alles Wat Ademt ook op zijn afscheidsconcert. Hij voegde daar aan toe dat de song helaas weer actueel is. De hit is dit jaar na 8 jaar afwezigheid ook weer teruggekeerd in de Top 2000.

Ofschoon de muzikale carrière van Rob maar liefst 60 jaar beslaat heeft hij ‘maar’ 16 hits in de Top 40 gehad en 29 noteringen in de Tipparade. Dat komt ook omdat de zanger uiteindelijk meer een albumartiest is, veel van zijn grote classics waren geen singles. Daarnaast was de Top 40 nog niet eens geboren toen de zanger al hits had. Met Banger Hart had hij 33 jaar na Ritme Van de Regen zijn enige nummer 1-hit in de Nederlandse Top 40. De zanger schreef hitparadegeschiedenis.

Het afscheidsconcert van Rob heeft enorm veel indruk gemaakt. Ruim 1,2 miljoen mensen zaten aan de buis gekluisterd en op de socials waren de reacties overweldigend. Rob de Nijs is een Nederlandse icoon. We wensen hem nog vele jaren toe.

Alles Wat Ademt stond vanaf 11 januari 1986 twee weken op nummer 2 achter Nikita (van Elton John)