De Eeuwige #2: Crazy In Love

- Overig

 Beyoncé Destiny's Child Jay-Z Kelly Rowland Lady Gaga Shakira Diana Ross Luther Vandross Mariah Carey Aretha Franklin
De Eeuwige #2: Crazy In Love

Met het energieke Crazy In Love heeft de wereldberoemde en veelzijdige zangeres Beyoncé Knowles bijna haar eerste nummer 1-hit gescoord. De track behoort inmiddels tot een gewilde classic uit de zero's.

Nummer 2-hits zijn er in alle soorten en maten. Sommige zijn inmiddels bijna vergeten, andere hebben een allertijdenstatus weten te verwerven, ondanks dat ze niet de felbegeerde nummer 1-positie in de Nederlandse Top 40 wisten te behalen.

Afgelopen maandagnacht 21 juni verscheen, een paar uur eerder dan gepland, de allernieuwste single van Beyoncé Break My Soul op Tidal, de streamingdienst van echtgenoot Jay-Z. Break My Soul is de voorbode van haar nieuwe album Renaissance die 29 juli gaat verschijnen. Met haar nieuwste single grijpt ze terug naar de grote dance-/clubhits van de jaren negentig. Haar laatste reguliere album Lemonade uit 2016 bevatte geen enkele Top 40-hit, maar was een baanbrekend album waarin ze grote thema’s niet schuwde. Break My Soul is hitgevoeliger en is net als Single Ladies (Put A Ring On It) geproduceerd door het duo The-Dream en Tricky Stewart. Het is alweer bijna 20 jaar geleden dat Queen Bey haar grote solodebuut maakte met Dangerously In Love, met daarop die enorme wereldhit Crazy In Love.

Er was weinig twijfel dat Beyoncé voet aan de grond zou krijgen als soloartiest, aangezien ze het middelpunt was van Destiny’s Child: de succesvolste meidengroep in de geschiedenis van de Nederlandse Top 40. Crazy In Love liet zien dat haar songs niet zouden aanhaken bij die van haar groep. Beyoncé had twee singles uitgebracht voor soundtracks van films (Work It Out en '03 Bonnie And Clyde), maar voor de meeste luisteraars was Crazy In Love hun eerste kennismaking met haar als solozangeres. In 2002 had Beyoncé al verschillende nummers opgenomen die op haar eerste album Dangerously in Love zouden gaan verschijnen. Haar platenmaatschappij Columbia Records wilde aanvankelijk haar album in oktober 2002 uitbrengen. De release werd echter verschillende keren uitgesteld om te profiteren van het succes van de single Dilemma van de Amerikaanse rapper Nelly met Beyoncé’s Destiny-collega Kelly Rowland. De Amerikaanse songwriter en producer Rich Harrison, gespecialiseerd in R&B en hiphop, kwam met het door hem gekoesterde sample van Are You My Woman (Tell Me So) van de Chi-Lites. Deze soultrack, met kenmerkende blazers, was in 1970 een bescheiden hit in Amerika. Hij had voor zijn sample nog geen geschikte artiest gevonden. Uiteindelijk kwam er een telefoontje van Beyoncé. De zangeres vond het in eerste instantie te retro klinken, maar ging toch akkoord. Harrison schreef de song voor Beyoncé op een hiphopbeat en speelde alle instrumenten in. De zangeres schreef de bridge in de song en ze vroeg haar latere echtgenoot Jay-Z in de laatste fase erbij voor de raps. The Chi-Lites waren al eerder inspiratie voor een nummer 2-hit. In 1989 coverde UB40 hun Homely Girl.

Op 14 mei 2003 werd Crazy In Love als digitale download uitgebracht en een paar dagen later ging het wereldwijd de radio op. Het werd meteen gevolgd door de video die werd geregisseerd door Jake Nava, die veel video’s voor de zangeres zou gaan verzorgen. Hij was ook de man achter de videoclip van Someone Like You van Adele. Crazy in Love won 3 MTV Video Music Awards. Beyoncé heeft zelf veel van de dansbewegingen van de video gechoreografeerd. Carmit Bachar was, voordat ze lid van The Pussycat Dolls werd, als danser te zien. De oranje-roze Versace-jurk die Beyoncé in de video draagt, wordt nu gedragen door haar wassen beeld in Madame Tussaud.

Op 21 juni kwam de single de Top 40 binnen op basis van stevige airplay (downloads telden toen nog niet mee in de samenstelling). Drie dagen later werd Crazy In Love voor het eerst door Beyoncé en Jay-Z vertolkt op BET Awards 2003 in Los Angeles. De cd-single verscheen uiteindelijk op 30 juni en de track werd alsnog tot Alarmschijf gekozen bij 538 voor een flinke verkoop-boost. De week nadat de cd-single verkrijgbaar was steeg Crazy In Love van de vijfde naar de tweede plaats. De zomer-hit van dat jaar Summer Jam 2003 van The Underdog Project vs. Sunclub versperde de weg voor de felbegeerde nummer 1-positie. In Amerika steeg de track al naar nummer 1 voordat er een cd-single beschikbaar was. Het bleef acht weken lang de populairste track in de Hot 100 van Billboard. In de UK werd de nummer 1- positie binnen een week bereikt.

Beyoncé was niet het eerste Destiny’s Child lid dat een soloalbum uitbracht. Michelle Williams ging haar voor, gevolgd door Kelly Rowland, die ook als eerste Destiny een wereldwijde hit had met Dilemma. Beyoncé en Kelly Rowland zijn de enige Destiny’s Child leden met nummer 1-hits. Zowel solo als met de groep hebben de zangeressen nummer 2 hits gescoord. When Love Takes Over met David Guetta is voor Rowland nog altijd haar succesvolste single.

Crazy in Love ziet Beyoncé zelf als een van die klassieke momenten in de popcultuur die niemand van haar had verwacht. De single werd opgenomen in allerlei decennium-lijstjes van muziekbladen en sites. Ook een Grammy Award voor beste R&B song werd binnengehaald. Een vertraagde, sensuele versie haalde zelfs als trailer de film Fifty Shades Of Grey.

Niet de minsten hebben de song gecoverd. Van eigenzinnige artiesten als David Byrne van Talking Heads tot Antony & The Johnsons, wiens orkestrale versie dankzij een gekozen TV-moment van Carice Van Houten als Zomergast kortstondig een download-hit werd.

Volgens de zangeres viert Crazy in Love de ontwikkeling van een verliefde vrouw. Deze nummer 2-hit behoort inmiddels tot een classic op haar lange CV.

Crazy In Love stond vanaf 12 juli 2003 vier weken op nummer twee achter Summer Jam 2003 van The Underdog Project vs. Sunclub.