De Eeuwige #2: Everything She Wants

- Overig

 George Michael Wham! Elton John Queen Aretha Franklin Mary J Blige
De Eeuwige #2: Everything She Wants

Met Everything She Wants had George Michael een Wham!-song geschreven met minstens even veel impact als die andere nummer 2-hit op de single, Last Christmas. 


Nummer 2-hits zijn er in alle soorten en maten. Sommige zijn inmiddels bijna vergeten, andere hebben een allertijdenstatus weten te verwerven, ondanks dat ze niet de felbegeerde nummer 1-positie in de Nederlandse Top 40 wisten te behalen.

Onlangs verscheen de biografie George Michael – A Life van James Gavin. De schrijver (bekend van openhartige biografieën van o.a. Chet Baker en Peggy Lee) schetst een beeld van de zanger vol gekwelde onzekerheid, ondanks diens enorme succes. Vijfhonderd pagina’s lang schetst Gavin het beeld van een ongelooflijk onzekere jongen, die dacht dat alles goed zou komen als hij eenmaal beroemd was. Volgens de biograaf kwam die onzekerheid door zijn Cypriotische vader, die homofoob was en zijn zoon kleineerde. Hij hield er een moeizame relatie met zijn seksualiteit, artistieke verwarring en zelfsabotage aan over. Het enorme talent van George Michael staat buiten kijf. Hij was een songwriter met echt vakmanschap en inhoud en zijn muziek veroverde de wereld. In december 1984, toen de zanger nog het verzonnen imago van macho had, begonnen zijn liedjes meer serieuze thema’s te bevatten. Dat was al te horen in Careless Whisper, maar vooral in Everything She Wants.

George Michael en zijn Wham! partner Andrew Ridgely waren inmiddels wereldwijd doorgebroken. In december 1984 stond het duo voor het eerst op nummer 1 in de VS met Wake Me Up Before You Go Go. In ons land was Wham! de succesvolste Top 40 act van dat jaar en ze sloten het jaar af met Last Christmas, dat inmiddels is uitgegroeid tot een ware kerstclassic. De song kon door tijdgebrek niet meer aan hun tweede album Make It Big toegevoegd worden. Op dit uiterst succesvolle album waren de grote uptempo hits Wake Me Up Before You Go Go en Freedom te vinden en ook George’s eerste solo nummer 1-hit Careless Whisper, dat in Amerika als Wham!-single werd uitgebracht.

De opbrengst van Last Christmas was bedoeld voor de slachtoffers van de hongersnood in Ethiopië. In ons land werd het, net als in de UK, van de eerste plaats afgehouden door de charity nummer 1-hit Do They Know It’s Christmas van Band Aid. Hierop was de zanger nadrukkelijk ook op te horen. Het was voor het eerst dat de top 2 van de Nederlandse Top 40 charity-hits waren voor hetzelfde goede doel. In januari 1992 was dit opnieuw het geval met Don’t Let The Sun Go Down On Me (live) van (opnieuw) George Michael & Elton John en de postume release van Bohemian Rhapsody. De opbrengst van beide hits ging naar het AIDS-fonds.

Op Make It Big was ook Everything She Wants te vinden, dat de B-kant van Last Christmas werd. George Michael had deze track nooit als een single beschouwd, maar het was een van de weinige songs in de Wham!-periode waar hij trots op was. Hij speelde het, samen met I'm Your Man, als enige Wham! song tijdens zijn solotournees. Everything She Wants componeerde hij met behulp van een drumpatroon en een synthesizer en ging over een getrouwde man in een moeizame relatie. Hij wordt geconfronteerd met het ‘gelukkige’ nieuws van een baby die op komst is. Hij voelt zich klem zitten, omdat hij verantwoordelijk is voor het onderhoud van zijn gezin en kan daarom niet zomaar uit de relatie stappen. De song lijkt op dat moment een soort metafoor voor George Michael. Hij kon zijn gecreëerde popimago ook niet zomaar loslaten.

In de Nederlandse Top 40 kreeg Everything She Wants vanaf 12 januari 1985 officieel een dubbelnotering met Last Christmas. Op dat moment lag er ook een nieuwe singlerelease in de platenzaken, met ditmaal een remix van Everything She Wants als A-kant en Last Christmas op de achterzijde. Hilversum 3 begon na de Kerst Everything She Wants te draaien en in de Top 40 radio-uitzending werd deze dan ook de vervanger voor Last Christmas. In Amerika werd de song de derde opeenvolgende nummer 1-hit voor Wham! in nog geen jaar.

Zowel Last Christmas als Everything She Wants heeft George Michael op een Roland Juno-60 gecomponeerd. De eerdergenoemde hoofdpersoon in de song kreeg een vervolg in Understand, een nieuw track die George schreef voor Twenty Five, een verzamelalbum uit 2006 ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van zijn muziekcarrière. De man in het lied realiseert zich dat zijn vrouw veel meer om liefde gaf dan hij ooit had gedroomd.

Biograaf James Gavin hoopt uiteindelijk dat de zanger niet wordt gezien als een tragische figuur, maar dat zijn naam goede gevoelens bij mensen oproept. Want wat herinnerd moet worden, is zijn muziek, die veel rijker en duurzamer is dan vaak wordt aangenomen.

Last Christmas stond vanaf 5 januari 1985 2 weken op nummer 2 achter Do They Know It’s Christmas.

Everything She Wants stond vanaf 12 januari 1985 als dubbele A-kant 1 week op nummer 2 achter Do They Know It’s Christmas.