De Eeuwige #2: FourFiveSeconds

- Overig

 Paul McCartney The Beatles Wings John Lennon George Harrison Ringo Starr Rihanna Kanye West Michael Jackson
De Eeuwige #2: FourFiveSeconds

Op zijn 72e wist Sir Paul McCartney nog bijna een nummer 1-hit te scoren in de Nederlandse Top 40 in een opmerkelijke samenstelling.

Nummer 2-hits zijn er in alle soorten en maten. Sommige zijn inmiddels bijna vergeten, andere hebben een allertijdenstatus weten te verwerven, ondanks dat ze niet de felbegeerde nummer 1-positie in de Nederlandse Top 40 wisten te behalen.

Zaterdag 18 juni mag Paul McCartney zijn 80e verjaardag vieren. Hij wordt in binnen- en buitenland beschouwd als de grootste popmuzikant allertijden. Zonder zijn liedjes en zonder The Beatles zou de popmuziek er heel anders uit zien. Veel nationale en internationale muzikanten maken van zijn tachtigste verjaardag gebruik om hem te eren met zijn songs. Paul denkt er nog niet aan om een punt achter zijn muzikale carrière te zetten. Hij wordt geroemd om zijn enorme veelzijdigheid, en schuwt ook het experiment niet. Sir Paul schreef popliedjes met een hoofdletter. Van Hey Jude en Let It Be  tot Band On The Run en We All Stand Together. Op zijn 72e wist hij in de Nederlandse Top 40 nog bijna een nummer 1-hit te scoren in een opmerkelijke samenstelling.

Op 24 januari 2015 plaatste Rihanna op haar officiële website haar nieuwste song, die dezelfde dag op iTunes werd uitgebracht via haar eigen muzieklabel, Westbury Road Entertainment. Het was een akoestische popballad met elementen van country en folk, waarin de hoofdpersoon berouw toont voor de dwaze fouten die ze de avond daarvoor heeft gemaakt. Rihanna zingt dat ze de hele nacht heeft gefeest, terwijl haar minnaar thuis op haar wacht. De minnaar in FourFiveSeconds wordt vertolkt door Kanye West; de meest besproken rapper, met wie ze al eerder samenwerkte voor de hit Run This Town van Jay-Z.

Kanye West (die tegenwoordig Ye heet) had kort na zijn klassieke album Yeezus in 2014 een nieuwe song uitgebracht met medewerking van Paul McCartney. Only One was een eerbetoon aan de dochter van de rapper. McCartney is hier te horen op elektrische piano en in de achtergrondzang (weliswaar elektronisch gemanipuleerd). Only One was de eerste van drie West/McCartney samenwerkingen en was de opmaat voor FourFiveSeconds, die slechts 24 dagen later zou gaan verschijnen.

Kanye West was de aangewezen producer voor een nieuw Rihanna-album en hij wist Paul McCartney te strikken voor een samenwerking met de superster uit Barbados. Kanye West liet McCartney veel nieuwe gitaarpartijen spelen, die de rapper vervolgens met een iPhone opnam. Ty Dolla $ign, Dave Longstreth (frontman van de Dirty Projectors) en anderen schreven mee aan FourFiveSeconds. West en McCartney waren voor de productie verantwoordelijk.

FourFiveSeconds werd een mix van akoestische en elektrische geluiden. Dave Longstreth speelde orgel en de fuzzbas werd bespeeld door hiphopmuzikant Mike Dean. Dean heeft aan veel albums van Kanye West meegewerkt. De achtergrondzang werd verzorgd door de drie leden van Wilson Phillips: Carnie en Wendy Wilson (dochters van Brian Wilson van The Beach Boys) en Chynna Phillips, dochter van The Mamas & the Papas bandleden John en Michelle Phillips.

FourFiveSeconds werd genomineerd voor een American Music Award voor de beste samenwerking van het jaar. De bijbehorende zwart-wit video werd gemaakt door het Nederlandse mode- en kunstfotografen-echtpaar Inez (van Lamsweerde) en Vinoodh (Matadin), die ook eerder voor Björk en Lady Gaga (Applause) hebben gewerkt. De clip bevat shots van de in denim geklede Rihanna, West en McCartney, tegen een geheel witte achtergrond.

Een week na de release van FourFiveSeconds werd de single gekozen tot Alarmschijf en kwam het drietal op 7 februari 2015 de Nederlandse Top 40 binnen. Een dag later speelden Rihanna, Kanye West en Paul McCartney de hit voor het eerst tijdens de Grammy Awards in Los Angeles. De internationale kritieken op de single waren overwegend positief, vooral Rihanna’s zang vond men enorm gegroeid. De track bleef in de Nederlandse Top 40 een paar weken na binnenkomst steken tussen de posities 12 en 13. Pas toen eind februari FourFiveSeconds voor het eerst op de streamingdiensten verscheen, steeg de single in één keer door naar de top 3. Cheerleader van de Jamaicaan Omi bleek echter te sterk voor FourFiveSeconds, dat uiteindelijk 3 weken op nummer 2 kwam. In de Nederlandse Spotify Top 50 wist de track binnen drie weken wel de eerste plaats te bereiken voor 2 weken. Voor het eerst sinds 22 jaar (na Hope Of Deliverence) haalde Paul weer eens de Nederlandse top 10. In de VS was het nog langer geleden namelijk 29 jaar.

Er is in de geschiedenis van de Nederlandse Top 40 geen componist die meer nummer 1-hits op zijn naam heeft staan dan Paul McCartney: 20. Hiervan waren er zestien met The Beatles en eentje met Wings.

Met FourFiveSeconds was hij op dat moment met zijn 72 jaar de oudste artiest met een nummer 2-hit. Dat record werd afgelopen jaar verbroken door een andere Sir, namelijk Elton John. Hij kwam op zijn 74e tot nummer 2 met Cold Heart. FourFiveSeconds is voor Paul vooralsnog zijn enige nummer 2-hit. Als componist was het zijn vierde, naast Eight Days A Week/Baby's In Black van The Beatles, Those Were The Days van Mary Hopkin en With A Little Help From My Friends van Joe Cocker. Voor Rihanna was FourFiveSeconds alweer haar 5e nummer 2-hit. Dit waren allemaal samenwerkingen, met uitzondering van Only Girl (In The World). FourFiveSeconds kwam uiteindelijk niet op haar album Anti terecht.

Een jaar na FourFiveSeconds werd er festivalgeschiedenis in Landgraaf geschreven. Paul ’Macca‘ McCartney sloot het Pinkpopfestival 2016 af. Hij trad op na Rammstein. Opvallend veel jonge mensen stonden in het voorste vak. De levenslustige Sir Paul is van alle tijden en we wensen hem dan ook nog vele gezonde jaren toe.

FourFiveSeconds stond vanaf 21 maart 2015 drie weken op nummer 2 achter Cheerleader - Felix Jaehn remix van Omi.