De Eeuwige #2: Get The Party Started

- Overig

 P!nk 4 Non Blondes Christina Aguilera Mýa Missy Elliott Nate Ruess Shirley Bassey
De Eeuwige #2: Get The Party Started

P!nk scoorde 20 jaar geleden een nummer 2-hit die momenteel weer goed aansluit, nu na bijna twee jaar coronacrisis, de samenleving weer open gaat: Get The Party Started.

Nummer 2-hits zijn er in alle soorten en maten. Sommige zijn inmiddels bijna vergeten, andere hebben een allertijdenstatus weten te verwerven, ondanks dat ze niet de felbegeerde nummer 1-positie in de Nederlandse Top 40 wisten te behalen.

Deze week is het precies 20 jaar geleden dat P!nk haar grootste party-hit naar de tweede plaats van de Nederlandse Top 40 zong. De Amerikaanse zangeres zocht op haar tweede album de grenzen op van de hitparadepop.

Alecia Moore, zoals ze echt heet, is een bewonderaar van Linda Perry, de zangeres van 4 Non Blondes. Deze groep had in 1993 een wereldhit met What’s Up, in ons land was het zelfs de hit van het jaar. Perry maakte vervolgens nog een paar soloalbums, maar richtte zich uiteindelijk op het schrijven van nummers voor andere artiesten. P!nk had haar benaderd om voor haar tweede album mee te schrijven. In 2000 brak de zangeres door met een frisse combi van R&B en dancepop. Haar debuutalbum Can’t Take Me Home leverde haar maar liefst 3 Amerikaanse top 10-hits op, waaronder There You Go dat in ons land haar eerste top 10 hit werd.

Met haar tweede album Missundaztood ging P!nk de wat meer ‘rauwere’ pop- en rockkant op. De liedjes kregen een meer maatschappelijke twist. Get The Party Started was in zijn uitbundigheid de uitzondering. Toen Linda Perry dit schreef had ze in eerste instantie Madonna in gedachten. Het werd de eerste hitsingle van dit album. Na haar samenwerking met Christina Aguilera, Mya en Missy Elliott op Lady Marmelade (haar eerste nummer 2-hit), voor een remake van de film Moulin Rouge, haalde ze bij ons opnieuw de nummer 2 positie. Ditmaal achter de buikdansende Shakira. Get The Party Started werd al snel aan de partydrug XTC gelinkt, maar Linda Perry heeft dit nooit bevestigd.

De videoclip werd gemaakt door Dave Meyers, die een goed startjaar had. Met Get The Party Started (waarin Linda Perry te zien is als barkeepster) won hij twee MTV Video Music Awards: die voor Best Dance en voor Best Female Video. Hij zou uiteindelijk als videoregisseur nog meer nummer 2-hits op zijn naam krijgen, waaronder Havana van Camila Cabello en No Tears Left To Cry van Ariana Grande.

Missundaztood was en is nog steeds, wereldwijd, het succesvolste album van P!nk. In Nederland leverde het de platina-status op en was goed voor maar liefst 4 top 10-hits. Na Get The Party Started waren dat Don’t Let Me Get Me, Just Like A Pill en Family Portrait. Geen ander album van haar leverde zoveel top 10-hits op. Steve Tyler van Aerosmith verleende ook zijn medewerking aan de plaat; hij zong met haar het bluesy duet Misery.

In 2002 deed ze rond haar album een wereldtournee ‘The Party Tour’, waarin ze steevast begon met What’s Up van 4 Non Blondes. Linda Perry schreef datzelfde jaar een andere nummer 2-hit en wel voor de zangeres met wie P!nk voor de eerste keer op nummer 2 belandde: Christina Aguilera met Beautiful. Dit had ook best een P!nk-song kunnen zijn.

In 2006 verscheen er een bijzondere cover van Get The Party Started, uitgevoerd door Shirley Bassey voor een kerstcommercial van Marks & Spencer. Die versie haalde ook bijna de Britse Top 40.

Inmiddels staat P!nk’s teller op 38 Top 40-hits waarvan er twee op nummer 1 belandden. Ze behoort nu zelfs tot de drie succesvolste zangeressen in de Nederlandse Top 40-geschiedenis. Om maar met haar debuutje te spreken: “There You Go”.

Get The Party Started stond vanaf 23 februari 2002 twee weken op nummer 2, achter Whenever Wherever van Shakira.