De Eeuwige #2: I'm Specialized In You

- Overig

 Time Bandits Alides Hidding Fox The Fox Boozy Diesel Karsu The Meteors Dan Hartman
De Eeuwige #2: I'm Specialized In You

Met zijn band Time Bandits schoot Alides Hidding naar grote hoogte in de (inter)nationale popmuziek en scoorde 40 jaar geleden met I'm Specialized In You bijna een nummer 1-hit.

Nummer 2-hits zijn er in alle soorten en maten. Sommige zijn inmiddels bijna vergeten, andere hebben een allertijdenstatus weten te verwerven, ondanks dat ze niet de felbegeerde nummer 1-positie in de Nederlandse Top 40 wisten te behalen.

Deze week is het precies 40 jaar geleden dat de Nederlandse disco-funk band Time Bandits de Nederlandse Top 40 binnenkwam met hun allergrootste hit I’m Specialized In You. Creatieve spil van de band was Alides Hidding met zijn karakteristieke hoge kopstem, wat het handelsmerk van de band werd. De band scoorde ook buiten de grenzen, waaronder een nummer 1-hit in Nieuw-Zeeland met I’m Only Shooting Love. In eigen land was hen dat bijna gelukt met I’m Specialized In You.

Alides Hidding werd in 1954 geboren in Schoonoord in Drenthe, in een muzikale familie. Met zijn vader zong de jonge Alides op bruiloften en speelde hij accordeon. Op zijn 11e werd hij tot kampioen accordeon van Drenthe gekroond. Toen hij later voor de muziek koos kreeg hij verschillende aanbiedingen van coverbands. De muzikant zat inmiddels in de Groningse scene en speelde in bands als The Orb en Tickle. Hij werd gepolst als toetsenist voor de funk/disco-formatie Boozy. De groep rond zanger/gitarist Bert Tamaela en zangeres Marijke Verboon had in 1977 twee Top 40-hits gescoord: Dance To The Music (#21) en Angela (#17). Beide hitsingles werden geproduceerd door Eddy Ouwens. Met hun derde single Broken Dreams werd zelfs de Tipparade niet meer gehaald. Marijke Verboon verliet de groep en er vonden meerdere bezettingswisselingen plaats. Alides Hidding verving toetsenist Chris Kleijne. Jan Akkerman kwam zelfs even de groep versterken, maar de hits bleven uit.

Voordat Boozy definitief uit elkaar ging in 1979 had Alides allerlei demo’s gemaakt, die hij via zijn manager aan diverse producers liet horen, onder wie Pim Koopman. De ex-drummer van Kayak had inmiddels een nieuwe band opgericht, Diesel, en was onder de indruk van Alides. Hij liet hem de song Hollywood Seven van het schrijversduo Gloria Sklerov en Harry Lloyd horen, die in dienst waren bij Garrett Music. Zij hadden House For Sale voor Lucifer geschreven. Pim Koopman nam de track met Alides op in de DMC-studio. Een band had de zanger nog niet en de Time Bandits waren nog niet geboren. De band die we op Hollywood Seven horen was Diesel. De single kwam na 4 weken Tipparade op 5 juli 1980 de Top 40 binnen op nummer 35 en piekte tot nummer 25. Tegelijkertijd was Alides bezig een eigen band van de grond te krijgen. In 1981 richtte hij Time Bandits op, genoemd naar de film die net uit was: een fantasy-comedy van (Monty Python) regisseur Terry Gilliam. De band startte aanvankelijk met toetsenist Otto Cooymans en bassist Peter Smid (The Houseband), vervolgens werd de samenstelling stabiel, met Zweedse toetsenist Åke Danielson, die bij The Meteors speelde, en drummer Joris Alberda (ex-Superjones).

Eind 1981 werd de eerste single opgenomen, Live It Up, een dansbare track met een professioneel geluid. Op 19 december kwam de single na drie weken Tipparade, net als Hollywood Seven, op nummer 35 de Top 40 binnen, maar Live It Up wist in januari de top 10 te bereiken. De single werd geproduceerd door Willem Ennes en Tom Barlage. Ennes speelde voorheen toetsen bij Solution. Live It Up werd ook opgepikt in de VS en behaalde zelfs de top 10 van de Amerikaanse Disco-chart. In april verscheen hun tweede single Sister Paradise tegelijkertijd met hun titelloze debuutalbum. De single bleef echter steken in de Tipparade.

1983 werd het succesvolste jaar voor de Time Bandits. Hun derde single I’m Specialized In You werd geproduceerd door Alides’ ontdekker Pim Koopman en heeft een meer poppy sound, met ditmaal de hoge karakteristieke kopstem van de zanger. Op 8 januari kwam I’m Specialized In You op nummer 20 de Top 40 binnen knallen. Twee weken later stond de single al in de top 3. De nummer 1-positie werd de band ontzegd door Billy Joel met zijn classic Goodnight Saigon. Door het succes van I’m Specialized In You, met 90.000 verkochte exemplaren in Nederland en een hit in Frankrijk, werd hun debuutalbum weer opnieuw opgepakt en bereidde de groep zich voor op hun tweede lp, getiteld Tracks. De opvolger Listen To The Man With The Golden Voice werd alweer de derde top 10-hit en na het verschijnen van hun tweede langspeler verscheen de single I’m Only Shooting Love (#6). De Time Bandits waren in 1983 het succesvolste Nederlandse product in de Top 40. Ook internationaal braken ze door met een tournee naar Australië en Nieuw-Zeeland.

Na een bescheiden hit Reach Out (#35) in 1984 vond er opnieuw een wisseling plaats. De ritmesectie Smid en Alberda werd vervangen door Dick Schulte Nordholt op bas en Kim Haworth op drums. Het duo had al eerder met toetsenist Åke Danielson in de Meteors gespeeld. Hugo de Bruin werd de nieuwe gitarist. In deze nieuwe line-up scoorde de band een aardige hit met Endless Road (#16), een van hun langst genoteerde singles. Alides Hidding vertrok op verzoek van discozanger Dan Hartman naar de Verenigde Staten, waar hij nummers ging schrijven voor o.a. Jennifer Rush en The Nylons. Met I Won’t Steal Away uit ‘86 scoorde de band hun achtste en laatste Top 40-hit. Alides Hidding zette in 1988 een punt achter Time Bandits. Vanaf 1997 woont hij in België en schrijft hij voor diverse Europese artiesten. In het begin van de zero’s was Alides kandidaat voor de Belgische voorrondes van het Eurovisie Songfestival.

Alides oude bandgenoot Bert Tamaela van Boozy had ten tijde van I’m Specialized In You ook een eigen discofunkband Fox The Fox, muzikaal duidelijk verwant aan Time Bandits. De eerste single (ook geproduceerd door Wim Ennes) Flirting And Showing bleef nog steken in de Tipparade, maar in 1984 had de groep hun enige Top 40 hit Precious Little Diamond en kreeg internationaal succes. De song werd zelfs gebruikt als sample in een song van The Weeknd (Wanderlust) van zijn album Kiss Land.

In 2021 boorde Alides Hidding een nieuw publiek aan dankzij zijn deelname aan de Beste Zangers. Karsu vertolkte in dat programma zijn eerste hit Hollywood Seven en plaatste het op haar eigen setlist. Time Bandits treden inmiddels ook weer op. De band is specialized in de eighties.

I'm Specialized In You stond vanaf 29 januari 1983 twee weken op nummer 2 achter Goodnight Saigon (van Billy Joel).