De Eeuwige #2: Just A Little Bit Of Piece In My Heart

- Overig

 Golden Earring Shocking Blue Motions Bojoura Earth & Fire New Adventures Anouk Boudewijn De Groot Henny Vrienten Di-Rect Q65
De Eeuwige #2: Just A Little Bit Of Piece In My Heart

Just A Little Bit Of Piece In My Heart werd weliswaar net geen nummer 1-hit, maar George Kooymans kreeg er wel zijn grote liefde mee terug.

Nummer 2-hits zijn er in alle soorten en maten. Sommige zijn inmiddels bijna vergeten, andere hebben een allertijdenstatus weten te verwerven, ondanks dat ze niet de felbegeerde nummer 1-positie in de Nederlandse Top 40 wisten te behalen.

Op zaterdag 11 maart viert de grondlegger en gitarist van Nederlands grootste rockband allertijden, George Kooymans zijn 75e verjaardag. Het was een grote schok in muziekland toen George in februari 2021 vertelde dat hij de ziekte ALS heeft. George woont nu zo’n vijftig jaar in het Belgische Rijkevorsel, alwaar hij in januari jl. is benoemd tot ereburger van deze gemeente. Voor Golden Earring heeft hij menig popclassic geschreven (denk alleen maar aan Radar Love en Twilight Zone). Naast een groot gitarist en songwriter stond hij ook aan de basis van het succes van Bojoura, Earth & Fire, New Adventures en Anouk. Misschien wel de grootste sixties-classic van zijn hand was een ‘gebroken’ liefdesliedje, dat voor Golden Earring bijna hun tweede nummer 1-hit werd: Just A Little Bit Of Piece In My Heart.

George Kooymans en Rinus Gerritsen waren nog maar piepjonge tieners toen zij een bandje vormden. Eerst nog als de Tornado’s, maar die naam was al bezet. Eén van de eerste nummers die de jonge band live speelde was Golden Earrings van Peggy Lee. De nieuwe bandnaam was gauw gevonden. De groep werd in 1965 ontdekt door beatmanager Fred Haayen, die hen een contract bezorgde. De eerste single Please Go werd gezongen door George en voorzien van achtergrondzang door Earrings’ eerste leadzanger Frans Krassenburg en toenmalige drummer Jaap Eggermont. De track werd opgenomen in augustus van dat jaar (op drie sporen) in de Phonogramstudio in Hilversum. Haayen, die weinig studio-ervaring had, produceerde de single zelf. Een maand later stond de single in de Top 40 en bereikte de tiende plaats.

De tweede single That Day was ambitieuzer van opzet en werd opgenomen in de Pye-studio in Londen, waar ook The Kinks hun platen opnamen. Er volgde een flinke promotie, waaronder een optreden bij Moef Ga Ga, de voorloper van Toppop, met presentator Willem van Kooten. That Day was op 29 januari 1966 de enige binnenkomer in de Top 40, maar wel meteen op nummer 16. Twee weken later stond de single al op nummer 2 en werd bijna hun eerste nummer 1-hit. The Beatles waren in die dagen niet te passeren en stootten zichzelf (We Can Work It Out/Daytripper) van de eerste plaats af met Michelle. Ondanks het succes van That Day waren oprichters Kooymans en Gerritsen niet tevreden. Het bandgeluid moest ambitieuzer en zo ook de podiumpresentatie. Zanger Frans Krassenburg kon een jaar later opkrassen en Barry Hay nam zijn plaats in. De huidige frontzanger van de band was al te horen op de B-kant van Sound Of The Screaming Day, de laatste hitsingle waarop Krassenburg te horen is. Kort daarna had hij nog een solohit dat de ironische titel Golden Earrings heeft.

In september 1968 hadden de Golden Earring(s) dan eindelijk hun eerste vaderlandse nummer 1- hit met Dong-Dong-Di-Ki-Di-Gi-Dong en dat werd uitbundig gevierd. Op dat feestje in de Vuntushoeve in Oud-Loosdrecht ontdekte de manager van hun stadsgenoten Shocking Blue een zangeres die daar optrad en haar vervolgens als blikvanger voor de groep kon strikken. Haar naam was Mariska Veres. Barry Hay was nu alweer een jaar de nieuwe zanger van The Earring(s) en de band staat in Nederland op dat moment aan de absolute top. De beatmuziek verschoof nu meer naar ruige rock. Aan het eind van dat jaar dook de band de studio in voor hun eerste dubbelalbum. In de tijdgeest van conceptalbums als die van Beatles, Stones en Kinks kwamen de Earrings met een divers album, wat de veelzijdigheid van George Kooymans als songschrijver weerspiegelde. On The Double bevatte 19 songs, variërend van akoestische ballads en stevige rock tot een pianoballad als slotnummer.

Het album dat in april ’69 verscheen ging vooraf aan de single Just A Little Bit Of Piece In My Heart. Deze orkestrale song, met Mac Arthur Park van Richard Harris als blauwdruk, schreef George nadat hij het had uitgemaakt met zijn vriendin (de zus van medeoprichter Rinus Gerritsen) en daar enorm veel spijt van had. De strijkersarrangementen waren van Frans Muijts. Deze vorig jaar overleden arrangeur, die ook jingles voor zeezender Veronica maakte, was inmiddels de studiochef van de beroemde Soundpush studio (Venus, Little Green Bag, Ma Belle Amie) in Blaricum geworden. Het was na Sammy van Ramses Shaffy Pastorale arrangeerde hij ook) zijn tweede nummer 2-hit als arrangeur. De break up-song kreeg letterlijk een happy-end, want zijn vriendin Melanie kwam weer bij hem terug en ze trouwden een jaar later.

Just A Little Bit Of Piece In My Heart kwam als 11e Earring(s)-hit op 16 november 1968 de Top 40 binnen op nummer 17, een enorm goede start. Het was de eerste Top 40 uitzending die werd gepresenteerd door Jan Van Veen, hij verving Joost Den Draaijer die opstapte bij de populaire zeezender. De week daarop steeg de single al naar nummer 6 en hun Volendamse concurrenten The Cats hadden op dat moment hun eerste nummer 1-hit in handen met Lea. Op 30 november stond Just A Little Bit Of Piece In My Heart een weekje op nummer 2 achter Lea, maar het zag er al naar uit dat Barry Ryan, met zijn hartenkreet over Eloise, de nummer 1 positie van The Cats zou gaan overnemen. Eloise kwam die week binnen op nummer 3. Just A Little Bit Of Piece In My Heart is in de loop der jaren uitgegroeid tot een echte Earring-classic en staat vanaf de eerste editie van de Top 2000 steevast genoteerd. In de Evergreen Toplijst van de Jaren 60 van NPO Radio 5 stond Just A Little Bit Of Piece In My Heart in april 2021, kort na het bekend maken van de ziekte van George, op nummer 1.

George Kooymans is een muzikaal genie, die helaas door zijn ziekte niet meer in staat is om muziek te maken. Zijn laatste muzikale wapenfeit betrof het zeer persoonlijke lied Hoe Meer Ik Dichterbij Kom van Boudewijn De Groot, van diens album Windveren uit november 2022, waarvoor hij de muziek schreef. Een onvergetelijke muzikant, die we veel sterkte wensen.

Just A Little Bit Of Piece In My Heart stond vanaf 30 november 1968 een weekje op nummer 2 achter Lea (van The Cats).