De Eeuwige #2: She's Not There

- Overig

 Santana Carlos Santana Eric Clapton John Lee Hooker Shakira Willie Nelson The Jimi Hendrix Experience Steve Winwood
De Eeuwige #2: She's Not There

Met She's Not There maakte de, deze week 75 jaar geworden, virtuoze gitarist Carlos Santana van een sixties-liedje een opzwepende latinrock-classic die bijna op nummer 1 kwam.

Nummer 2-hits zijn er in alle soorten en maten. Sommige zijn inmiddels bijna vergeten, andere hebben een allertijdenstatus weten te verwerven, ondanks dat ze niet de felbegeerde nummer 1-positie in de Nederlandse Top 40 wisten te behalen.

Afgelopen woensdag, 20 juli, mocht de legendarische Mexicaans-Amerikaanse gitarist Carlos Santana zijn 75e verjaardag vieren. De Latin rocker staat bekend om zijn improvisatietalent, grote liveshows en zijn eigen herkenbare gitaargeluid. Zodra je ook maar één door hem aangeslagen snaar hoort weet je: dat is Carlos Santana. Hij brak door in 1969 tijdens het Woodstock-festival, hij had toen nog geen plaat uitgebracht. In de Nederlandse Top 40 stond hij 16 maal genoteerd, waarvan 3 keer als soloartiest. Hij scoorde hits samen met Willie Nelson en John Lee Hooker, maar ook met Shakira en Michelle Branch. Een jaren 60 liedje dat hij voorzag van een eigen Santana-geluid werd één van zijn allergrootste hits: She’s Not There.

In oktober 1977 bracht Santana een dubbelalbum uit genaamd Moonflower. Het livemateriaal hiervan was opgenomen tijdens de tournee voor het Amigos-album in 1976. De eerste single van dit album was een coverversie van een nummer van The Zombies: She’s Not There. The Zombies hadden dit nummer in één take opgenomen nadat ze een talentenjacht op hun universiteit hadden gewonnen: de Herts Beat-competitie. Toetsenist Rod Argent schreef de song. Het vertelt het verhaal van een verleidelijke vrouw die niet gebonden is aan één man. The Zombies, met Colin Blunstone als leadzanger, hadden er in Amerika in december 1964 bijna een nummer 1-hit mee. Het hoofdinstrument van She’s Not There was destijds een elektrische piano, wat toen heel ongebruikelijk was. De song werd beoordeeld in de Britse tv-show Juke Box Jury, waar een panel van muzikale autoriteiten nieuwe uitgebrachte liedjes jureerden. In de week waarin She’s Not There werd gejureerd was George Harrison panellid.

She’s Not There kreeg op Moonflower een echt Santana-geluid. In hun zwepende versie was er volop ruimte voor percussie en de zang werd verzorgd door Greg Walker. De single kwam in december 1977 de Tipparade binnen, om vervolgens drie weken later de Nederlandse Top 40 binnen te komen. Op 4 maart 1978 steeg She’s Not There naar de tweede plaats en had alleen Scott Fitzgerald & Yvonne Keeley &The St. Thomas Moore School Choir nog boven zich met If I Had Words. Ook het album Moonflower bereikte door het succes van de single de tweede plaats in de Album-hitlijst. Ook hier werd Santana door een Nederlandse artiest dwarsgezeten, namelijk Tol Hansse met zijn album Moet Niet Zeuren. She’s Not There werd ook weer opnieuw een hit in Amerika. Santana kwam er mee tot de 27e plaats in de Top 100 van Billboard. In het Verenigd Koninkrijk kwam She’s Not There net een plaatsje hoger dan het origineel van The Zombies: nummer 11.

She’s Not There van Santana groeide uit tot een grote classic en is nog altijd in diverse allertijdenlijstjes te vinden. Van album Moonflower werd ook nog een andere studiotrack als single uitgebracht: het zelfgeschreven I’ll Be Waiting haalde bijna de top 10. De instrumentale livetrack Europa (Earth's Cry Heaven's Smile), in de stijl van Samba Pa Ti, bleef in de Tipparade steken.

Carlos Santana kende een enorme opleving toen zijn album Supernatural uit 1999 werd uitgebracht. Hij koppelde zijn gitaarspel aan populaire jonge zangers als Rob Thomas, Everlast en Dave Matthews. Als muzikant werd hij relevant voor een hele nieuwe generatie. Het album was de grote winnaar bij de Grammy Awards in 2000. Supernatural bevatte maar liefst twee Amerikaanse nummer 1-hits: Smooth en Maria Maria. De laatste song werd in ons land zijn tweede nummer 2-hit en de succesvolste Santana-hit in de Nederlandse Top 40. Supernatural haalde als enige Santana album de nummer 1-positie in de Nederlandse albumlijst.

Afgelopen jaar bracht Carlos Santana zijn 26e studioalbum uit, Blessings And Miracles, dat hij zelf omschrijft als mystieke medicijnmuziek om een geïnfecteerde wereld van angst en duisternis te genezen. Op dit album doet Rob Thomas (zanger van Smooth) ook weer mee, maar ook namen als Steve Winwood en Chris Stapleton. Op het album is ook een coverversie van A Whiter Shade Of Pale van Procol Harum te vinden.

Zijn trouwste fans zullen Samba Pa Ti de kroon op zijn werk noemen, de jongste zweren bij Maria Maria. De gitarist is voor alle leeftijden. We wensen hem nog vele gezonde muzikale speeljaren toe.

She's Not There stond vanaf 4 maart 1978 twee weken op nummer 2 achter If I Had Words van Scott Fitzgerald & Yvonne Keeley with The St. Thomas Moore School Choir.