De Eeuwige #2: Show Me The Meaning Of Being Lonely

- Overig

 Backstreet Boys Nick Carter Aaron Carter *Nsync Justin Timberlake Take That Robbie Williams Gary Barlow Boyzone Ronan Keating Westlife One Direction Harry Styles Niall Horan Zayn Blue Simon Webbe
De Eeuwige #2: Show Me The Meaning Of Being Lonely

Met Show Me The Meaning Of Being Lonely had de succesvolste boyband in de geschiedenis van de Nederlandse Top 40, Backstreet Boys, bijna zijn tweede nummer 1-hit gehad.

Nummer 2-hits zijn er in alle soorten en maten. Sommige zijn inmiddels bijna vergeten, andere hebben een allertijdenstatus weten te verwerven, ondanks dat ze niet de felbegeerde nummer 1-positie in de Nederlandse Top 40 wisten te behalen.

Op vrijdag 3 februari presenteert Top 40-presentator Domien Verschuuren de Qmusic Top 40 Awards tijdens een liveshow in Rotterdam Ahoy. Veel artiesten van Nederlandse bodem geven acte de présence zoals Davina Michelle, Duncan Laurence, Son Mieux, Flemming en Kris Kross Amsterdam. Ook internationale namen als Becky Hill en singer-songwriter Tom Grennan treden op. De Top 40 Awards is een jaarlijkse traditie geworden om de meest succesvolle artiesten van het afgelopen jaar in het zonnetje te zetten. Dit jaar worden onder andere prijzen uitgereikt voor Beste Nieuwkomer, Grootste Hit en Beste Artiest. Alle awards worden toegekend op basis van de prestatie van de artiesten en tracks in de Top 40 over het hele jaar 2022. Qmusic heeft de ambitie om het jaarlijkse evenement uit te laten groeien tot een spektakel als in de glorietijd van de TMF-Awards. Deze jaarlijkse publieksprijzen werden tussen 1996 en 2011 uitgereikt. Marco Borsato heeft destijds de meeste TMF-Awards gewonnen, 19 in totaal. De internationale act met de meeste TMF-Awards (10 stuks) waren de Backstreet Boys.

Het Amerikaanse vijftal Backstreet Boys was in mei 1999 inmiddels ook in eigen land doorgebroken en hadden hun derde album Millennium uitgebracht. Deze werd vooraf gegaan door de wereldwijde hit I Want It That Way, dat in ons land de eerste en enige nummer 1-hit van de groep werd en het was voor het eerst dat een boyband meteen op nummer 1 binnenkwam. De midtempo-song werd geschreven door Andreas Carlsson en Max Martin en werd een van de kenmerkende songs van de Backstreet Boys. Tijdens de release van Millennium kreeg de band te maken met persoonlijke tragedies. Kevin Richardson had twee sterfgevallen in zijn familie, Brian Littrell moest een openhartoperatie ondergaan, Howie Dorough verloor zijn zus aan lupus, en de producer van de band, Denniz Pop, stierf aan maagkanker. Het album zou aanvankelijk Larger Than Life heten, als dankbetuiging aan de overlevenden. Larger Than Life (#5) werd uiteindelijk de tweede single van Millennium. De Backstreet Boys waren inmiddels aan hun Into the Millennium Tour begonnen, die startte op 2 juni 1999 in Gent, drie dagen later stonden ze in de Amsterdamse Arena.

Eind december 1999 werd Show Me The Meaning Of Being Lonely als derde single van Millennium uitgebracht. De song is een pop- en R&B-ballad over liefdesverdriet, met Latin-popinvloeden. Show Me The Meaning Of Being Lonely was één van de 3 nummers waarvan de fans al een voorproefje konden horen, en wel als hidden tracks aan het eind van het debuutalbum van Britney Spears: … Baby One More Time (ook een Max Martin productie). De videoclip, geregisseerd door Stuart Gosling, weerspiegelt de worstelingen die elk bandlid doormaakte tijdens het maken van het album. Het begint met Brian Littrell, die in zijn eentje buiten een ziekenhuiskamer staat, terwijl doktoren naar binnen rennen om een stervende patiënt te redden en dat blijkt hij te zijn. Littrell werd geboren met hartruis, moest hiervoor in 1998 een openhartoperatie ondergaan. In de video zien we verder onder meer een bus op weg naar Denniz St., een eerbetoon aan producer Denniz Pop.

Show Me The Meaning Of Being Lonely werd de 11e van 18 Top 40-hits voor de Backstreet Boys en kwam op 22 januari 2000 binnen op nummer 35, maar stond een week later al op nummer 2. Drop It van de Belgische dance-act Scoop was de Backstreet Boys te sterk af. Daarnaast hadden de meeste fans het album Millennium al, dat wereldwijd een nummer 1-hit was in de albumcharts. In de eerste week na de release verkocht het album 1,1 miljoen exemplaren, wat destijds een record was bij de Amerikaanse hitlijstregistraties van Soundscan. Show Me The Meaning Of Being Lonely begon bij ons al snel aan de afdaling en stond slechts 9 weken genoteerd. Hun eerste 11 singles kwamen allemaal in de top 5 van de Nederlandse Top 40, hiermee waren ze de eersten die dit presteerden. In de Amerikaanse Hot 100 van Billboard kwam de hit tot nummer 6, in de UK piekte hij tot nummer 3. Van Millennium werd nog een vierde single uitgebracht, The One, die in de Nederlandse Top 40 tot nummer 17 kwam.

Show Me The Meaning Of Being Lonely werd genomineerd voor de Grammy Award voor Best Pop Performance by a Duo or Group with Vocals, maar verloor bij de uitreiking in 2001 van Cousin Dupree van Steely Dan.

Backstreet Boys zijn volgens Billboard de bestverkopende boyband aller tijden, met wereldwijd 130 miljoen verkochte platen. De groep bestaat nog steeds. Afgelopen jaar hebben ze, geïnspireerd door Mariah Carey en Michael Bublé, een kerstalbum uitgebracht, en waren ze in oktober voor hun DNA World Tour in de Amsterdamse Ziggo Dome. Alhoewel de groep zichzelf eerder een vocal harmony groep noemt zijn de Backstreet Boys in de geschiedenis van de Nederlandse Top 40 de succesvolste boyband. Is dat geen ‘ere Top 40 Award’ waardig?

Show Me The Meaning Of Being Lonely stond vanaf 29 januari 2000 twee weken op nummer 2 achter Drop It (van Scoop).