De Eeuwige #2: The Name Of The Game

- Overig

 ABBA Agnetha Fältskog Frida The Hep Stars Stevie Wonder Erasure Murray Head Barbara Dickson Elaine Paige
De Eeuwige #2: The Name Of The Game

Met The Name Of The Game had ABBA, deze week precies 45 jaar geleden, hun derde nummer 2-hit die tot een van hun betere songs behoort.

Nummer 2-hits zijn er in alle soorten en maten. Sommige zijn inmiddels bijna vergeten, andere hebben een allertijdenstatus weten te verwerven, ondanks dat ze niet de felbegeerde nummer 1-positie in de Nederlandse Top 40 wisten te behalen.

1977 was ABBA’s finest year. De Zweedse megagroep had definitief de wereld veroverd. Met Dancing Queen stonden Agnetha, Anni- Frid, Björn en Benny in april van dat jaar voor het eerst op nummer 1 in de Amerikaanse Billboard Hot 100. Het viertal deed een grote wereldtournee, waarin ze voor het eerst live optraden in Nederland. Op 4 februari stonden ze in de Jaap Eden Hal. Tijdens die tour had ABBA nog de tijd genomen om een nieuw album op te nemen. Voor ‘The Album’ had het viertal drie nieuwe songs opgenomen, die bestemd waren voor een mini-musical The Girl With The Golden Hair. Het verhaal betrof een getalenteerd meisje dat haar geboortestad verliet op zoek naar het sterrendom. Deze drie songs Thank You For The Music, I Wonder (Departure) en I’m A Marionette werden als voorproefje live opgevoerd tijdens hun wereldtournee. Daarnaast maakte de groep in 1977 ook nog eens een film. In ABBA The Movie wil een dj (gespeeld door Robert Hughes) voor zijn radiostation een diepte-interview met de ABBA’s, maar hij heeft geen journalistieke ervaring, zodat hij genoodzaakt is de band te volgen tijdens hun tournee door Australië. Lasse Hallstrom, de maker van alle ABBA-video’s, regisseerde de film. The Movie draaide vanaf december 1977 in de bioscoop, tegelijkertijd met de release van ‘The Album’. Afgelopen voorjaar draaide de film opnieuw, ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de groep.

De eerste single die ABBA voor hun vijfde studioalbum opnam kreeg als werktitel A Bit Of Myself. Het was hun meest complexe compositie tot dan toe. Björn Ulvaeus en Benny Andersson waren allebei bewonderaars van Stevie Wonder en luisterden graag naar zijn baanbrekende album Songs In The Key Of Life, dat in 1976 in ons land door de popjournalistiek tot album van het jaar werd gekozen. De baslijn in hun nieuwe song vormde de kern van de track en had overeenkomsten met I Wish, maar dan wel in een vertraagde versie. Hun manager Stig Anderson schreef voor het laatst mee aan een songtekst van ABBA en kwam met de definitieve titel The Name Of The Game. In de video zien we het viertal het bordspel Fia spelen, de Scandinavische versie van Mens Erger Je Niet.

The Name Of The Game werd al in mei 1977 opgenomen en kwam uit in de tweede week van oktober. Een week later kwam de single torenhoog de Tipparade binnen en werd net geen Alarmschijf, die was voor Queen met We Are The Champions. Op 29 oktober kwam The Name Of The Game binnen op nummer 9 in de Nederlandse Top 40. Het was na Dancing Queen en Money Money Money de derde ABBA-single die meteen in de top 10 binnenkwam, maar in tegenstelling tot deze hits kwam The Name Of The Game niet op nummer 1. Die positie werd alleen in de UK bereikt. Vader Abraham stond met zijn Smurfenlied stevig op nummer 1 in de Nederlandse Top 40 en was op dat moment niet te passeren. The Name Of The Game begon al opvallend snel aan de afdaling en stond in zijn 5e week al niet meer in de top 10.

Op de B-kant van The Name Of The Game was I Wonder (Departure) te vinden, uit de minimusical The Girl With The Golden Hair. Dit betrof een liveopname uit Sydney, Australië. Op het album was de studioversie te vinden. Thank You For The Music, dat samen met Eagle als single met dubbele A-kant werd uitgebracht, werd vervolgens de enige hit uit de minimusical.

In de Kerstweek (het tweede kind van Agnetha & Björn was nog maar net geboren) werd The Album uitgebracht en in januari 1978 werd het de derde nummer 1-hit van ABBA in de Nederlandse albumlijst. Hier konden Vader Abraham en de smurfen wel verslagen worden. In dezelfde week dat The Album naar 1 steeg kwam hun volgende single, Take A Chance On Me, alweer hoog de Top 40 binnen. Ook deze bleef steken op de tweede plaats, achter If I Had Words van Scott Fitzgerald & Yvonne Keeley with The St. Thomas Moore School Choir. The Album leverde voor ABBA in ons land geen nummer 1-singlehits op.

In 1996 werd voor het eerst een ABBA-track gesampled. Fugees gebruikten in Rumble In The Jungle (samen met A Tribe Called Quest Busta Rhymes & John Forté ) het kenmerkende basloopje uit The Name Of The Game. Deze song namen ze op voor de documentairefilm When We Were Kings (over de legendarische bokswedstrijd tussen George Foreman en Mohammed Ali). De single bleef bij ons steken in de Tipparade.

Met acht nummer 1-, vijf nummer 2- en drie nummer 3-hits behoort ABBA nog altijd tot de drie groepen met de meeste top 3-hits in de geschiedenis van de Nederlandse Top 40, tussen The Beatles en The Stones in. ABBA heeft een allertijden-status opgebouwd waar je U tegen zegt. Mama Mia!

The Name Of The Game stond vanaf 12 november 1977 een weekje op nummer 2 achter ’t Smurfenlied (van Vader Abraham).