De Eeuwige #2: What Have I Done To Deserve This?

- Overig

 Pet Shop Boys Dusty Springfield Robbie Williams Village People Absolutely Fabulous David Bowie
De Eeuwige #2: What Have I Done To Deserve This?

Pet Shop Boys hadden Dusty Springfield bijna een nummer 1-hit bezorgd met haar comeback-hit What Have I Done To Deserve This?

Nummer 2-hits zijn er in alle soorten en maten. Sommige zijn inmiddels bijna vergeten, andere hebben een allertijdenstatus weten te verwerven, ondanks dat ze niet de felbegeerde nummer 1-positie in de Nederlandse Top 40 wisten te behalen.

In de tweede helft van de jaren 80 was de ‘White Queen Of Soul’ Dusty Springfield muzikaal gezien nogal in de vergetelheid geraakt. Het waren Pet Shop Boys die voor een opleving in haar carrière zorgden. Samen scoorden ze een wereldwijde hit met What Have I Done To Deserve This?, dat ook in ons land, deze week precies 35 jaar geleden, bijna nummer 1 werd.

De geschiedenis van What Have I Done To Deserve This? gaat terug naar Kerstmis 1984. Het duo Neil Tennant & Chris Lowe hadden inmiddels, drie jaar na hun oprichting als Pet Shop Boys, een platencontract. Ze schreven deze song samen met de Amerikaanse songwriter Allee Willis. Eerder schreef zij o.a. mee aan de hits Boogie Wonderland en September van Earth Wind & Fire en Neutron Dance van The Pointer Sisters, die voor de film Beverly Hills Cop werd gebruikt. In de jaren 80 werd ze artdirector van diverse muziekvideo’s. Pet Shop Boys schreven What Have I Done To Deserve This? in eerste instantie voor hun debuutalbum Please.

Tennant wilde oorspronkelijk al samenwerken met Dusty Springfield. EMI, het moederbedrijf van hun platenlabel Parlophone, stelde in plaats daarvan Tina Turner of Barbra Streisand voor. Dusty Springfield’s carrière en privéleven was op dat moment in een behoorlijke dip geraakt. Neil Tennant hield echter vol, omdat hij een grote bewonderaar van de zangeres is. Haar ‘blue-eyed soul’ album In Memphis behoort tot zijn topfavorieten. In eerste instantie was Dusty niet geïnteresseerd, maar dat veranderde toen ze West End Girls op de radio hoorde. Haar management zag het wereldwijde succes van hun debuutalbum Please en ging overstag.

Met West End Girls hadden Pet Shop Boys hun eerste wereldwijde hit. De song over sociale klasse en de druk van het stadsleven was geïnspireerd op het gedicht The Waste Land van T.S. Eliot. Het werd een handelsmerk van Pet Shop Boys: goed in het gehoor liggende Britse synti-popliedjes met intelligente teksten, voorzien van subtiel sociaal commentaar. West End Girls bereikte de nummer 1 positie in de Britse en Amerikaanse hitparade en werd bij ons nummer 3 aan het begin van 1986.

De opnames van What Have I Done To Deserve This? vonden plaats in de Advision Studios in Londen met Steve Hague als producer. Het duurde erg lang voordat Dusty tevreden was over haar zang, ze wilde het er in één opname goed op hebben staan. Hague had er even helemaal genoeg van. Julian Mendelsohn was de co-producer, die kon er met frisse oren naar luisteren. In de Sarm West Studios in Notting Hill kwamen ze toen tot het eindresultaat.

What Have I Done To Deserve This? werd in augustus 1987 uitgebracht als tweede single van het tweede album Actually, als opvolger van It’s A Sin. In de week van 22 augustus werd de single gekozen tot Alarmschijf bij Radio Veronica en kwam meteen op 10 binnen in de Britse Top 40. De single bleef daar op nummer 2 steken achter Never Gonna Give You Up van Rick Astley. In de Nederlandse Top 40 kwam de single op 29 augustus 1987 bescheiden binnen op nummer 35 en stond vier weken later een weekje op nummer 2 achter Wishing Well van Terence Trent D’Arby. De concurrentie in die weken was stevig, want zowel Bad (Michael Jackson) als ook Never Gonna Give You Up waren op weg naar de eerste plaats. In de Amerikaanse hitlijst van Billboard kwam What Have I Done To Deserve This? in december 1987 binnen en ook hier werd het een nummer 2-hit. Father Figure van George Michael versperde hier de weg naar de bovenste positie.

De hit hielp ook mee om Springfield's carrière nieuw leven in te blazen en leidde tot een toename van de verkoop van haar eerdere repertoire. What Have I Done To Deserve This? werd zelfs haar grootste hit in de VS. In tegenstelling tot de Britse Top 40 was Dusty in de Nederlandse Top 40 in haar glorietijd slechts tweemaal te vinden, enkel met You Don’t Have To Say You Love Me en haar classic Son-Of- A Preacher Man. In de pre-Top 40 jaren had ze ook al enkele hits als I Only Want To Be With You en I Just Don’t Know What To Do With Myself (een Burt Bacharach-compositie). Haar song Summer Is Over uit 1964 is in ons land bovenal bekend als jingle van zeezender Veronica, ingezongen door Patricia Paay.

De samenwerking tussen Pet Shop Boys en Dusty Springfield kreeg een vervolg. In 1989 verscheen haar hitsingle Nothing Has Been Proved, als opwarmer voor haar album Reputation, die pas een jaar later verscheen. Van dit album (grotendeels gecomponeerd en geproduceerd door Pet Shop Boys) werd In Private in ons land haar derde top 10-hit.

Pet Shop Boys en Dusty Springfield hebben de nummer 2-hit van vandaag één keer live opgevoerd, namelijk tijdens de Brit Awards 1988. In 1999 stierf de zangeres op 59-jarige leeftijd aan de gevolgen van borstkanker. Sinds haar dood hebben Pet Shop Boys het lied verschillende keren live uitgevoerd met gastartiesten die Springfield’s zangpartij zongen. Tijdens de Brit Awards 2009, waar het duo een Outstanding Contribution to Music-prijs ontving, voerden Pet Shop Boys het lied uit met Lady Gaga.

Pet Shop Boys hebben deze week een ‘record’ teruggepakt van niemand minder dan David Guetta. Met 7 top 3-hits heeft het duo het vaakst het erepodium van de Nederlandse Top 40 gehaald zonder de nummer 1 -positie te bereiken. What Have They Done To Deserve This?

What Have I Done To Deserve This? stond op 26 september 1987 een weekje op  nummer 2 achter Wishing Well (van Terence Trent D'Arby)