De Eeuwige #2: Would I Lie To You?

- Overig

 Charles & Eddie Marvin Gaye Smokey Robinson Sam & Dave Terence Trent D'Arby Simply Red Tom Tom Club Frank Ocean
De Eeuwige #2: Would I Lie To You?

Met Would I Lie To You? had het duo Charles & Eddie met een aanstekelijk neo-soulliedje een wereldhit die in ons land bijna op nummer 1 kwam.

Nummer 2-hits zijn er in alle soorten en maten. Sommige zijn inmiddels bijna vergeten, andere hebben een allertijdenstatus weten te verwerven, ondanks dat ze niet de felbegeerde nummer 1-positie in de Nederlandse Top 40 wisten te behalen.

Ran into C on the E train

Had a brand new copy of Marvin Gaye's "Trouble Man"

I couldn't help thinkin' coming home that day

Is it New York City or back to L.A.

Het soulduo Charles (Pettigrew) en Eddie (Chacon) refereerden in hun tweede hit N.Y.C. (Can You Believe This City?) aan hoe ze elkaar hadden ontmoet. Dat was in een metro in New York, in 1990, en Eddie had een exemplaar van Marvin Gaye's Trouble Man (soundtrack-album uit 1972) in zijn hand. De mannen, beiden geboren in 1963, raakten in gesprek en er was al snel een muzikale klik. Op dat moment wisten ze nog niet van elkaar dat ze allebei al getekend hadden bij dezelfde manager, Josh Deutsch van Capitol. Het duo begon al snel samen songs te schrijven.

Eddie Chacon groeide op in Hayward en Castro Valley, Californië. Hij richtte op 12-jarige leeftijd al een band op met toekomstige Metallica-bassist Cliff Burton (die in 1986 overleed) en Mike Bordin, die later de drummer van Faith No More zou worden. Op zijn 20e werkte Eddie als songwriter voor CBS Songs. Hij maakte songs voor het label Columbia en voor het Unkle Luke label van Luther Campbell (van 2 Live Crew) die nooit werden uitgebracht. Ook maakte hij demo’s met de Dust Brothers (bekend als producers van Beastie Boys). Charles Pettigrew (geboren in Philadelphia) had meer een jazz-achtergrond. Hij had gestudeerd aan het Berklee College of Music in Boston en was de zanger van de band Down Avenue.

Charles & Eddie zaten zo’n beetje in de startjaren van de R&B en de neo-soul. Het duo mocht in 1991 een album opnemen bij Capitol, dat werd geproduceerd door hun manager Josh Deutsch, die ook wat gitaarpartijen inspeelde. Het album getiteld Duophonic ademde de invloeden van de klassieke Northern soul uit de jaren zestig en zeventig. De eerste hit Would I Lie To You? was één van de weinige songs op het album dat Charles & Eddie niet zelf hadden geschreven. Het werd gecomponeerd door het songschrijversduo Mike Leeson en Peter Vale. De enige Nederlandse Top 40-hit van hun hand was A Little Tenderness van Sheena Easton, uit mei 1982, dat tot nummer 29 kwam.

Would I Lie To You? werd in augustus 1992 gereleased in de States en stond een maand later al in de Amerikaanse Top 40 van Billboard. De top 10 werd net niet gehaald. In Europa duurde het wat langer. Eind oktober kwam Would I Lie To You? de Britse Top 40 binnen en steeg daar binnen 4 weken naar de nummer 1 positie. Daarmee versloegen ze een andere neo-soul nummer 1-hit End Of The Road van Boyz II Men. In dezelfde week dat de hit naar nummer 1 steeg in de UK werd Would I Lie To You? bij ons Alarmschijf op Radio 3 en kwam vervolgens op 28 november 1992 de Nederlandse Top 40 binnen op nummer 25. De hit steeg razendsnel door naar de top 3 en bleef vanaf de Kerstweek maar liefst zes weken op nummer 2 staan, achter I Will Always Love You van Whitney Houston. Zowel in de Britse als Nederlandse Top 40 stond de hit 15 weken genoteerd. Hun eigen Amerika was een van de weinige landen waar de single de top 10 niet haalde, in Europa kwam het tot nummer 2 in de Euro-Chart.

Would I Lie To You? kreeg ook internationaal positieve recensies. De wereldhit deed volgens velen denken aan de R&B uit vervlogen jaren, zoals aan die van Sam en Dave, Smokey Robinson en hun grote voorbeeld Marvin Gaye. De songwriters Leeson en Vale ontvingen in 1993 de Ivor Novello-prijs voor het beste nummer, muzikaal en tekstueel.

De opvolger van Would I Lie To You? N.Y.C. (Can You Believe This City?) werd geschreven door Eddie en bevatte samples van For What It’s Worth van Buffalo Springfield. De single kwam in ons land tot nummer 18 in maart 1993 en werd de laatste hit van het duo. In 1996 brachten ze hun tweede album uit, Chocolate Milk. De single I'm Gonna Love You - 24-7-365 van dit album bleef bij ons steken in de Tipparade. Op dit album was ook hun song Wounded Bird te vinden, dat ze opnamen voor de misdaadthriller True Romance. Het script van deze cultfilm van Tony Scott was van Quentin Tarantino. Het album werd geen verkoopsucces.

In 1997 gingen Charles & Eddie als duo uit elkaar. Pettigrew voegde zich bij Tom Tom Club, de band van Talking Heads-leden Tina Weymouth en Chris Frantz. Charles trad niet alleen op met de groep, maar schreef ook mee aan de songs op hun album The Good, the Bad, and the Funky uit 2000. Op 6 april 2001 overleed hij op 37-jarige leeftijd aan kanker.

Chacon worstelde na de split van Charles & Eddie meer met de muziek. Hij heeft een tijd zijn studio gesloten en koos voor de fotografie. Hij vormde daarnaast nog met zijn vrouw Sissy Sainte-Marie (garderobestyliste) het elektropop-duo The Polyamorous Affair. In 2020 maakte hij een echte comeback met zijn eerste, zeer persoonlijke, soloalbum Pleasure, Joy and Happiness, ondersteund door producer John Carroll Kirby.

Would I Lie To You? kreeg achteraf nog een ironische lading. Charles & Eddie voerden dit uit op het inaugurele bal van Bill Clinton in 1993. De leugen van Bill Clinton over zijn relatie met Monica Lewinsky moest nog komen.

Would I Lie To You? stond vanaf 26 december 1992 zes weken op nummer 2 achter I Will Always Love You (van Whitney Houston).