De Minderjarigen Top 40: nummer 10 t/m 6

- Overig

 Lorde Jasmine Thompson Danny De Munk Jan Smit Donny Osmond
De Minderjarigen Top 40: nummer 10 t/m 6

Welke artiesten hadden het meeste Top 40-succes vóór hun 18e verjaardag. Dat hebben we voor je uitgezocht. Deze week vind je hier het resultaat. Vandaag de nummers 10 t/m 6.

10. Lorde
864 punten

Lorde is niet alleen de succesvolste Nieuw-Zeelandse artiest die in de Top 40 gestaan heeft, ze is ook nog eens de jongste artiest uit dat land die dat gepresteerd heeft. In de zomer van 2013 scoorde ze als 16-jarige een monsterhit met het nummer Royals, dat ze overigens al op haar 15e geschreven had. Eén regel uit het nummer kwam zelfs uit haar oude dagboek dat ze op haar twaalfde had geschreven. Daarmee is Royals de grootste zelfgeschreven Top 40-hit van een minderjarige artiest. Als klap op de vuurpijl werd het nummer in 2014 bekroond met de Grammy Award voor het beste lied. Op haar 17e scoorde Lorde ook nog een bescheiden hit met Team.

9. Jasmine Thompson
884 punten

Ain’t Nobody (Loves Me Better) van Felix Jaehn is de grootste Top 40-hit die is ingezongen door een minderjarige. De zangeres van deze Chaka Khan-cover is de Britse Jasmine Thompson. Zij was 14 jaar toen ze in 2015 met dit nummer haar Top 40-debuut maakte. Daarmee was zij de eerste artiest in de Top 40 die is geboren in het jaar 2000. Jasmine had Ain’t Nobody (Loves Me Better) overigens al ingezongen op haar twaalfde. Die opname werd destijds gebruikt in een Britse reclamefilmpje voor diepvriespizza’s. Na haar grote hit volgde nog een klein hitje met Adore.

8. Danny De Munk
970 punten

Tot op heden is Danny De Munk de enige Nederlander die voor zijn vijftiende verjaardag een Alarmschijf wist te pakken. Sterker nog: hij deed het zelfs twee keer. Zijn eerste Alarmschijf pakte de 14-jarige Danny op 31 maart 1984 met het nummer Ik Voel Me Zo Verdomd Alleen…, dat 1½ maand later zou uitgroeien tot zijn enige nummer 1-hit. Het nummer was de titelsong van de film Ciske De Rat, waarin hij zelf de hoofdrol speelde. Hoewel de jonge zanger van de arbeidsinspectie niet zo vaak mocht optreden, werd ook zijn tweede single Alarmschijf en een grote hit. Mijn Stad bereikte de tweede plaats. In totaal scoorde Danny De Munk vijf Top 40-hits voor zijn 18e verjaardag.

7. Jantje Smit
1016 punten

Jantje Smit is de jongste artiest die ooit op nummer 1 is binnengekomen in de Nederlandse Top 40. Dat deed hij nota bene met zijn debuutsingle Ik Zing Dit Lied Voor Jou Alleen. Jantje was toen nog maar 11 jaar. Toch is hij al op een oudere Top 40-hit te horen. Als 10-jarige solist van het Volendams Kinderkoor zong hij in 1996 samen met Carola Smit op de hit Mama van BZN. Daarvoor kreeg hij echter geen hoescredit, dus geldt Ik Zing Dit Lied Voor Jou Alleen als Jantjes Top 40-debuut. Tussen 1997 en 1999 haalde hij zes keer de Top 40. Na een succesperiode in Duitsland en een subtiele naamsverandering maakte de volwassen Jan Smit in 2005 een enorm succesvolle comeback in de hitlijsten.

6. Donny Osmond
1039 punten

De afgelopen dagen kwamen zijn broer Jimmy en zus Marie al voorbij, maar de grootste ster van de familie Osmond is zonder twijfel Donny Osmond. Op 17 juni 1972 was hij de eerste Osmond die zijn opwachting maakte in de Top 40. Dat deed hij met het mierzoete Puppy Love. Daarna kreeg hij de baard in de keel, maar dat stond een succesvolle hitcarrière niet in de weg. Hij scoorde niet alleen met solohits en duetten met zijn zus Marie, maar had samen met vier oudere broers ook zeven hits als lid van The Osmonds. Deze band, die twee nummers 1-hit scoorde, werd gezien als het witte antwoord op The Jackson 5.

(Foto: Rob C. Croes, Nationaal Archief / Anefo)