De Minderjarigen Top 40: nummer 40 t/m 36

- Overig

 Schnappi JoJo Tiffany ((USA)) Joss Stone Au/Ra
De Minderjarigen Top 40: nummer 40 t/m 36

Welke artiesten hadden het meeste Top 40-succes vóór hun 18e verjaardag. Dat hebben we voor je uitgezocht. De komende dagen vind je hier het resultaat. We beginnen onder aan de lijst met de nummer 36 t/m 40.

40. Schnappi
365 punten

We beginnen met de jongste artiest die ooit op nummer 1 heeft gestaan in de Top 40. Het liedje van Schnappi, Das Kleine Krokodil, werd op 4- of 5-jarige leeftijd ingezongen door Joy Gruttmann. Zij was het nichtje van de componist van het liedje, Iris Gruttmann. Eind 2004 groeide het kinderliedje plotseling uit tot een hype en werd het op single uitgebracht. De inmiddels 9-jarige Joy was bereid om met het liedje in binnen- en buitenland op te treden, waarbij ze steevast werd bijgestaan door een volwassen persoon in een Schnappikostuum.

39. JoJo
366 punten

Wees gerust. In deze top 40 vind je niet alleen maar kinderliedjes. De Amerikaanse zangeres JoJo bewees in de zomer van 2004 met Leave (Get Out) dat je als 13-jarige prima een hit kan scoren met een volwassen sound. Toen dit nummer werd uitgeroepen tot Alarmschijf was zij op dat moment de jongste zangeres die dat ooit gepresteerd had. Pas in 2021 werd dit record verbroken door de 9-jarige Willow Sage Hart. Na Leave (Get Out) scoorde JoJo nog een klein hitje met Baby It's You. Dit was een samenwerking met de eveneens minderjarige rapper Bow Wow, maar hij komt net was punten tekort voor een notering in deze top 40.

38. Tiffany
370 punten

In 1987 maakte Amerika kennis met de 16-jarige Tiffany Darwish. Zij verwierf haar bekendheid dankzij een landelijke tournee langs vele winkelcentra. Aan het eind van dat jaar scoorde ze haar eerste Amerikaanse nummer 1-hit met I Think We're Alone Now, een cover van het gelijknamige nummer van Tommy James and The Shondells. In Nederland bereikte haar cover de tweede plaats in de Top 40. In Amerika bereikte de opvolger Could've Been eveneens de eerste plaats, maar in Nederland kwam zij hiermee niet verder dan nummer 25.

37. Joss Stone
379 punten

Als je You Had Me hoort, heb je waarschijnlijk niet meteen in de gaten dat je naar een minderjarig meisje aan het luisteren bent. De Britse Joss Stone was 16 jaar toen ze het nummer in New York opnam en 17 jaar toen ze er in 2004 een hit mee scoorde. Het funky nummer was met name succesvol in Nederland. Het werd uitgeroepen tot Alarmschijf en bereikte de vierde plaats in de lijst. In haar eigenlijk land moest ze genoegen nemen met een negende plaats. In 2005 scoorde ze nog een hit met Right To Be Wrong en na 18e verjaardag volgden nog vier Top 40-hits. Daarmee is zij de enige van de vijf zangeressen uit dit artikel die ook als volwassene hitsucces had.

36. Au/Ra
401 punten

De Noorse dj Alan Walker was zelf 18 jaar toen hij in 2016 met Faded zijn Top 40-debuut maakte en komt dus niet in aanmerking voor een notering in deze lijst. Wel hielp hij twee minderjarige zangeressen aan een Top 40-hit. De destijds 17-jarige Noah Cyrus, het jongere zusje van Miley, verzorgde in 2017 de vocalen op zijn track All Falls Down, maar zij verzamelde niet genoeg punten voor een plekje in deze top 40. Een jaar later bracht hij de track Darkside uit, waarop de stem van de 16-jarige Au/Ra te horen is. Zij was in 2018 de eerste soloartiest met een Top 40-hit die is geboren in de 21e eeuw.

(Foto: Antonio Bonanno - Flickr - Joss Stone - CC BY-SA 2.0)