Deze acts waren ooit de succesvolste Italianen in de Top 40-geschiedenis

- Overig

 Bobby Solo Peppino Di Capri Nini Rosso Cappella Eros Ramazzotti Gigi D'Agostino Meduza
Deze acts waren ooit de succesvolste Italianen in de Top 40-geschiedenis

De heren van Meduza mogen zich vanaf deze week de succesvolste Italianen uit de Top 40-geschiedenis noemen. Dankzij hun hit Bad Memories, die momenteel op nummer 4 staat in de Top 40. overtreffen zij de score van Gigi D'Agostino.

Meduza is de zevende act die de titel van succesvolste Italiaanse Top 40-act mag voeren. In onderstaand artikel blikken we terug op alle acts die in het verleden ooit de succesvolste Italiaanse act in de Top 40 zijn geweest.

Bobby Solo
4 maanden (januari - mei 1965)

In de allereerste Top 40-lijst van 2 januari 1965 stond slecht één Italiaan. Op nummer 34 stond de 19-jarige Bobby Solo met Una Lacrima Sul Viso. Met dat nummer had hij in 1964 aan het prestigieuze San Remo-festival meegedaan. Hij werd echter gediskwalificeerd, omdat hij vanwege een strottenhoofdontsteking niet live had gezongen in de finale, maar geplaybackt. Desalniettemin groeide Una Lacrima Sul Viso, wat 'Een traan op je gezicht' betekent, uit tot een internationale hit. In Nederland was het succes niet overweldigend. Na een week was het nummer alweer uit de lijst verdwenen. Als enige Italiaan in de Top 40 was hij op dat moment wel per definitie de succesvolste. In april scoorde Bobby nog een tweede hit met zijn Eurovisiesongfestivalinzending Se Piangi, Se Ridi (vertaling: Als je huilt, als je lacht). In Napels eindigde hij op de 5e plaats, maar in de Top 40 kwam hij niet verder dan de 37e plaats. Tot op heden is Se Pinagi, Se Ridi met 5 punten de kleinste songfestivalhit in de Top 40-geschiedenis.

Peppino Di Capri
2 maanden (mei - juni 1965)

Peppino Di Capri heeft ook meegedaan aan het Eurovisiesongfestival, maar dat was pas op latere leeftijd, in 1991. Op 8 mei 1965 was hij de tweede Italiaan* met een hit in de Nederlandse Top 40. Hij was op dat moment geen onbekende in ons land, want in 1963 had hij al een pre-Top 40-hitje gehad met St. Tropez Twist. De hit waar hij in 1965 mee scoorde, was Melancholie. Dit nummer stond al vanaf februari in de lijst, maar dan in de oorspronkelijke uitvoering van de Oostenrijkse groep Bambis. Zoals toen gebruikelijk was, werden de verschillende uitvoeringen die op de markt beschikbaar bij elkaar opgeteld voor de hitnotering en zo kregen ook de versies van Rocco Granata en Peppino Di Capri een vermelding. Ondanks hun beider Italiaanse afkomst zongen zij het nummer ook in het Duits. Peppino nam ook een Italiaanstalige versie van het nummer op, maar de uitvoering van hem die in de Nederlandse winkels lag, was de Duitstalige. In 1972 zou hij nog een tweede (en grotere) hit scoren met Roberta, maar op dat moment was hij zijn titel als succesvolste Italiaanse artiest al lang en breed kwijt.

Nini Rosso
29½ jaar (1965 - 1994)

Op 19 juni 1965 was Nini Rosso de derde Italiaan met een hit in de Top 40. In tegenstelling tot zijn twee voorgangers was hij geen zanger, maar een trompettist. Nini werd in 1926 in het Piëmontese dorpje San Michele Mondovì geboren als Raffaele Celeste Rosso. Hij vanaf 1960 had al verschillende singles uitgebracht, maar brak in 1965 pas internationaal door met zijn bewerking van Silenzio Fuori Ordinanza. Dat is een hoornsignaal dat in het Italiaanse leger wordt gespeeld voordat een soldaat voor de laatste keer gaat slapen tijdens zijn militaire dienstplicht. Il Silenzio groeide uit tot een monsterhit. Het nummer stond vier weken op nummer 2, maar kwam niet voorbij de nummer 1-hit Wooly Bully van Sam The Sham and The Pharaohs. Net als bij Melancholie werden de resultaten van de verschillende uitvoeringen bij elkaar opgeteld. Dat waren naast die van Nini Rosso die van Heinz Schachtner en Willy Schobben. Ondanks dat Il Silenzio Nini's enige Top 40-hit was, bleef hij jarenlang de succesvolste Italiaan in de Top 40-geschiedenis. Pas op 19 november moest hij de titel afstaan. Dat heeft hij zelf niet meer meegemaakt. Anderhalve maand daarvoor overleed hij op 68-jarige leeftijd aan longkanker.

Cappella
3½ jaar (1994 - 1998)

In de jaren 60 en 70 was Italiaanse muziek niet zo succesvol in de Top 40. Dat veranderde in de jaren 80 met de komst van de italodisco. Daar kwam bij de Italiaanse popmuziek rond 1990 ook ineens populair werd in ons land. Eros Ramazzotti en Laura Pausini kwamen dicht in de buurt bij het record van Nini Rosso, maar wisten het niet te breken. In 1994 was het uiteindelijk de danceact Cappella, die de score van Nini Rosso als eerste wist te overtreffen. Dat deed de groep met zijn derde en laatste top 10-hit Move It Up. Eerder dat jaar had de groep al de eerste en de derde plaats gehaald met respectievelijk Move On Baby en U & Me. Zo werd het uiteindelijk een vertegenwoordiger van de italohouse die met het record ging lopen. De grote man achter Cappella was de Italiaanse producer Gianfranco Bortolotti. De podiumact wisselde nogal eens, maar in hun hoogtijdagen bestond die uit zangeres Kelly Overett en rapper Rodney Bishop. De nummers werden echter door andere mensen ingezongen en gerapt. Zo is de mannelijke stem die je op de drie top 10-hits van Cappella hoort die van de Nederlandse rapper Ricardo Overman, beter bekend als MC FixxIt.

Eros Ramazzotti
20½ jaar (1998 - 2018)

In 1994 zag Eros Ramazzotti het record van succesvolste Italiaanse act aan zijn neus voorbijgaan. De zanger had tussen 1988 en 1996 met zeven hits in de Top 40 gestaan, met als hoogtepunt de nummer 2-hit Se Bastasse Una Canzone in de lente van 1990. Na deze hit nam Eros' succes in ons land wat af. In 1993 haalde hij nog wel op een haar na de top 10 met het nummer Cose Della Vita. Dit nummer zou hem uiteindelijk toch aan het record helpen. Eind 1997 bracht hij namelijk een nieuwe versie van het nummer uit, samen met Tina Turner. Het tweetalige duet Cose Della Vita - Can't Stop Thinking Of You haalde wel de top 10 en steeg in februari 1998 zelfs naar de vierde plaats in de Top 40. Drie weken later passeerde hij de score van Cappella en mocht hij zich eindelijk, bijna tien jaar na zijn Top 40-debuut de succesvolste Italiaan uit de Top 40-geschiedenis noemen. In 2006 wist hij zijn record zelfs nog extra veilig te stellen door hetzelfde trucje uit te halen met Anastacia. Ook met haar bracht hij een tweetalig duet uit. I Belong To You - Il Ritmo Della Passione kwam tot nummer 7 in de lijst en werd qua punten Eros' grootste Top 40-hit. Bovendien is hij dankzij dit nummer de eerste en vooralsnog enige Italiaan met vier top 10-hits achter zijn naam.

Gigi D'Agostino
4 jaar (2018 - 2022)

Dankzij hits als La Passion, The Riddle en de nummer 1-hit L'amour Toujours had Gigi D'Agostino in het voorjaar van 2002 al een plekje weten te bemachtigen bij de drie succesvolste Italianen aller tijden. Na 2004 scoorde hij echter geen hits meer en leek de kans dat Gigi de prestatie van Eros Ramazzotti ooit nog zou overtreffen vrijwel nihil. Alleen een remix zou hem misschien nog aan het record van succesvolste Italiaan in de Top 40 kunnen helpen. En laat dat nou precies zijn wat er in 2018 gebeurd. Toen scoorde de jonge Litouwse dj Dynoro een onverwacht grote hit met het nummer In My Mind. Dat was een mash-up van twee oude Top 40-hits: In My Mind van Ivan Gough & Feenixpawl ft. Georgi Kay en L'amour Toujours van Gigi D'Agostino. Hoewel de inmiddels 50-jarige producer zelf niets nieuws had bijgedragen aan deze hit, kreeg Gigi wel een vermelding op de hoes en scoorde hij zodoende na een pauze van 14½ jaar zijn zesde Top 40-hit. In My Mind werd in oktoer 2018 van de eerste plaats gehouden door Verleden Tijd van Frenna & Lil Kleine, maar werd wel de grootste hit uit Gigi's carrière. En hij haalde zelfs voldoende punten om het record van Eros Ramazzotti over te nemen.

Meduza
vanaf oktober 2022

Met Meduza blijft het record in handen van een danceact. Het trio bestaat uit Mattia Vitale (Madwill), Luca de Gregorio (Degree) en Simone Giani (Simone De Jano). Sinds het midden van de jaren 10 maken ze samen muziek en sinds 2019 doen ze dat onder de naam Meduza. Die naam is afgeleid van de eerste letters van hun artiestennamen: M, D, S. Er bestaat in Italië echter al een comedytrio met de naam Medusa, dus werd de letter s in een z veranderd. Medusa is ook de naam van een bekende figuur uit de Griekse mythologie en zij wordt steevast afgebeeld op het artwork van Meduza. Het trio heeft slechts vijf hits nodig gehad om het record van succesvolste Italiaanse act in de Top 40 in de wacht te slepen. Momenteel staan ze op nummer 4 in de Top 40 met Bad Memories. Toevallig genoeg hebben hun twee eerdere top 10-hits, Piece Of Your Heart en Paradise, ook allebei de vierde plaats bereikt. Bad Memories zou natuurlijk nog kunnen stijgen en mogelijk ziet Meduza deze week zijn eerste top 3-hit tegemoet.

*In dit overzicht hebben we Rocco Granata niet meegeteld. Hij werd weliswaar geboren in Italië, maar woonde vanaf zijn tiende in België.