Nieuws
Overig

Eurovisiewinnaars in de herkansing

Eurovisiewinnaars in de herkansing
Loreen  Johnny Logan 

Loreen staat vanavond in de finale van het Eurovisiesongfestival. Veel mensen denken dat ze die ook gaat winnen. In dat geval treedt ze in de voetsporen van Johnny Logan, tot nu toe de enige persoon die twee keer als deelnemer het songfestival heeft gewonnen.

Loreen en Johnny Logan zijn lang niet de enige artiesten die hun Eurovisietitel hebben verdedigd. Hieronder geven we je een volledig overzicht van alle Eurovisiewinnaars die na hun overwinning nog een keer hebben meegedaan. De winnaars staan chronologisch gesorteerd op het jaar waarin ze wonnen.

1956: Lys Assia

Een jaar nadat Lys Assia in 1956 met Refrain het allereerste Eurovisiesongfestival had gewonnen, won ze opnieuw de nationale voorronde van Zwitserland en mocht ze met L'enfant Que J'étais haar titel verdedigen. Deze keer werd ze echter gedeeld een-na-laatste. De Zwitserse omroep hield echter het volste vertrouwen in de diva en stuurde Lys in 1958 voor het derde jaar op rij naar het songfestival. Deze keer eindigde ze met het Duitstalige lied Giorgio op de tweede plaats, achter de Franse winnaar André Claveau met Dors Mon Amour. Jaren later probeerde de inmiddels hoogbejaarde zangeres opnieuw haar land te vertegenwoordigen, maar ze strandde zowel in de Zwitserse voorronde van 2012 als in die van 2013. In 2018 overleed Lys Assia op 94-jarige leeftijd.

1957: Corry Brokken

Net als Zwitserland werd Nederland de eerste drie songfestivaljaren door dezelfde zangeres vertegenwoordigd: Corry Brokken. Bij haar kwam er geen interne selectie aan te pas. Ze won drie jaar op rij het Nationaal Songfestival. Na haar overwinning in Frankfurt Am Main met Net Als Toen mocht ze in eigen land het liedje Heel De Wereld zingen. Daarmee had ze overtuigend het Nationaal Songfestival van 1958 gewonnen. In de Hilversumse AVRO-studio bleek echter dat het Europese publiek deze inzending een stuk minder kon waarderen. Met slechts 1 punt uit Zwitserland eindigde Corry op een gedeelde laatste plaats. Daarmee is zij nog altijd de enige deelnemer uit de songfestivalgeschiedenis die zowel op de eerste als op de laatste plaats is geëindigd.

1961: Jean-Claude Pascal

In 1961 won de 33-jarige zanger en acteur Jean-Claude Pascal het Eurovisiesongfestival. Hoewel hij een Fransman was, deed hij mee namens Luxemburg en bezorgde hij het land zijn eerste overwinning. Dat deed hij met het lied Nous Les Amoureux, waarin hij - weliswaar niet expliciet - een homoseksuele relatie bezong. Twintig jaar na zijn overwinning werd Jean-Claude opnieuw gevraagd om namens Luxemburg naar het songfestival te gaan. Dit keer deed hij dat met het lied C'est Peut-être Pas L'Amérique, waaraan hij zelf had meegeschreven. Deze keer eindigde hij in het midden van het scorebord: als 11e van de 20 deelnemers. In 1992 overleed Jean-Claude Pascal op 64-jarige leeftijd aan de gevolgen van maagkanker.

1962: Isabelle Aubret

Isabelle Aubret zorgde in 1962 met het lied Un Premier Amour voor de derde Franse songfestivaloverwinning. Frankrijk werd zodoende het eerste land dat drie keer het songfestival had gewonnen. Tot 1994 hield Frankrijk het record als land met de meeste songfestivaloverwinningen, waarna het werd gepasseerd door Ierland. In 1968 werd Isabelle opnieuw geselecteerd door de Franse omroep en wederom deed ze het erg goed. Met haar lied La Source, dat over een verkrachting ging, eindigde ze op de derde plaats achter Massiel (Spanje) en Cliff Richard (Verenigd Koninkrijk). In 1970, 1977 en 1983 deed Isabelle Aubret mee aan de nationale voorronde van haar land, maar die wist ze niet meer te winnen. Isabelle is momenteel 84 jaar.

1964: Gigliola Cinquetti

De 16-jarige Gigliola Cinquetti zorgde in 1964 voor de meest afgetekende overwinning in de songfestivalgeschiedenis. Met haar liedje Non Ho L'età kreeg ze 49 punten. Dat waren er bijna drie keer zoveel als Matt Monro, die slechts 17 punten kreeg voor zijn inzending I Love The Little Things, maar toch op de tweede plaats belandde. In 1973 won Gigliola de Italiaanse zangwedstrijd Canzonissima en verwierf daarmee het recht om in 1974 nogmaals de Italiaanse driekleur te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. Dat deed ze met het lied Sì. Ze werd opnieuw tot de kanshebbers gerekend, maar eindigde uiteindelijk als tweede achter Waterloo van ABBA. In tegenstelling tot Waterloo werd Sì geen grote internationale hit, maar opvallend genoeg bereikte Gigliola Cinquetti wel de top 10 in de Britse hitparade met de Engelstalige versie Go (Before You Break My Heart).

1973: Anne Marie David

In 1973 won de Franse zangeres Anne Marie David het Eurovisiesongfestival met een kleine voorsprong op Eres Tu van Mocedades en Power To All Our Friends van Cliff Richard. Anne Marie eindigde namens Luxemburg met 129 punten, terwijl haar concurrenten uit Spanje en het Verenigd Koninkrijk uitkwamen op respectievelijk 125 en 123 punten. Hoewel haar winnende liedje Tu Te Reconnaîtras uiteindelijk een kleinere Top 40-hit werd dan twee voornoemde inzendingen, kreeg het lied wel de eer om als allereerste Eurovisiewinnaar tot Alarmschijf te worden uitgeroepen. In 1979 zagen we Anne Marie David opnieuw op het songfestival, maar deze keer deed ze mee namens haar eigen land. Met Je Suis L'enfant Soleil bezorgde ze Frankrijk een mooie derde plaats, achter Hallelujah van Milk & Honey (Israël) en Su Canción van Betty Missiego (Spanje).

1978: Izhar Cohen

Izhar Cohen zorgde in 1978 voor de allereerste overwinning van een niet-Europees land op het Eurovisiesongfestival. Met zijn liedje A-Ba-Ni-Bi deed hij namelijk mee namens Israël, dat feitelijk in Azië ligt. Aangezien Israël lid is van de EBU en omsloten is door Arabische landen, waarbij het weinig aansluiting vindt, mag het land sinds 1973 meedoen aan het songfestival. Na zijn songfestivaloverwinning deed Izhar nog vier keer mee aan de nationale voorronde van Israël: Kdam Eurovision. Dat was in 1982, 1985, 1987 en 1996. De editie van 1985 wist hij te winnen, waarna hij met zijn liedje Olé Olé naar het Eurovisiesongfestival in Göteborg mocht. Daar deed hij het niet onverdienstelijk. Hij eindigde met 93 punten op de 5e plaats.

1980: Johnny Logan

Tot op heden is er slecht één artiest die tweemaal het Eurovisiesongfestival heeft gewonnen. Dat is Johnny Logan. Zeven jaar na zijn overwinning in Den Haag met What's Another Year deed de Ier in 1987 opnieuw mee aan de nationale voorronde. Met Hold Me Now won hij niet alleen de National Song Contest, maar ook het Eurovisiesongfestival in Brussel. Deze keer had hij zelf meegeschreven aan het nummer. Door zijn twee overwinningen heeft Johnny Logan de bijnaam Mr. Eurovision gekregen. Beide nummers van Johnny werden dikke Top 40-hits: ze bereikten allebei de top 3. Soms wordt gezegd dat Johnny Logan drie keer het songfestival heeft gewonnen. In dat geval wordt de winnaar van 1992 erbij geteld: Why Me? van Linda Martin. Dat nummer werd namelijk door Johnny geschreven.

1985: Bobbysocks!

Het olijke duo Bobbysocks!, dat in 1985 met La Det Swinge namens Noorwegen het songfestival won, bestond uit de Noorse Hanne Krogh en de Zweedse Elisabeth Andreasson. Beide dames hadden al eens op het Eurovisiepodium gestaan: de 15-jarige Hanne deed in 1971 mee namens Noorwegen en in 1982 was Elisabeth de helft van het duo Chips, dat Zweden vertegenwoordigde. Ook na hun overwinning keerden beide dames terug naar het songfestival. Hanne maakte in 1991 deel uit van de groep Just 4 Fun, die met het nummer Mrs. Thompson op de 17e plaats eindigde. Elisabeth had meer succes. Zowel in Zweden als in Noorwegen nam ze verschillende keren deel aan de nationale voorronde. Twee keer leidde dat tot een Eurovisiedeelname voor Noorwegen. In 1994 zong ze samen met Jan Werner Danielsen het duet Duett naar de 6e plaats en in 1996 eindigde ze zelfs op de 3e plaats met het lied I Evighet.

1991: Carola

In 1983 was de 16-jarige Carola Häggkvist al eens 3e geworden op het Eurovisiesongfestival met het liedje Främling. Van dat nummer nam ze ook een Engelstalige en zelfs een Nederlandstalige versie op en daarmee scoorde ze destijds een top 10-hit in de Top 40. Opvallend genoeg kwam haar winnende lied van 1991, Fångad Av En Stormvind, niet verder dan de Tipparade. In totaal heeft Carola vijf keer aan Melodifestivalen, de Zweedse voorronde, meegedaan: in 1983, 1990, 1991, 2006 en 2008. In 2006 wist ze voor de derde keer Melodifestivalen te winnen. Dat deed ze met een lied waarvan de titel erg leek op bovenstaand lied van Elisabeth Andreasson: Evighet. Tijdens het Eurovisiesongfestival zong ze dit lied in het Engels als Invincible en haalde ze de 5e plaats.

1993: Niamh Kavanagh

Een songfestivalwinnaar die je de laatste jaren niet meer zo vaak hoort, is die van 1993. Toen won de Ierse Niamh Kavanagh met In Your Eyes. Net als Carola strandde ze met het winnende nummer in de Tipparade. Zeventien jaar na haar overwinning besloot Niamh nog eens haar geluk te beproeven in de Ierse voorronde Eurosong 2010. Net als in 1993 won ze de nationale voorronde met een grote voorsprong, maar in Oslo ging het haar minder goed af. Met haar ballad It's For You kwalificeerde Niamh zich voor de finale, al was dat wel nipt. Later bleek dat ze in de halve finale als 9e van de 17 deelnemers was geëindigd. In de finale moest ze het doen met een plekje onder aan het scorebord. It's For You kreeg slechts 25 punten, wat goed was voor de 23e (en twee-na-laatste) plaats.

1998: Dana International

Voor het Eurovisiesongfestival van 1998 was Dana International veruit de meest besproken kandidaat. De Israëlische zangeres werd in 1969 geboren als Yaron Cohan, maar onderging in 1993 een geslachtsaanpassende operatie, waarna ze als Sharon Cohen door het leven ging. In 1995 was ze onder de naam Dana International al eens tweede geworden in de Israëlische voorronde Kdam Eurovision, maar drie jaar later werd ze door de Israëlische omroep intern geselecteerd om het lied Diva te vertolken. Na een spannende puntentelling won ze en werd ze niet alleen de eerste openlijk transseksuele zangeres die aan het Eurovisiesongfestival meedeed, maar ook de eerste die een Top 40-hit scoorde. In 2011 deed Dana nog eens mee aan Kdam Eurovision en won ze. Het Europese publiek was dat jaar echter een stuk minder enthousiast over haar liedje Ding Dong. Ze eindigde in de halve finale als 15e van de 19 deelnemers en is daarmee de enige oud-winnaar die ooit in een halve finale is gestrand.

1999: Charlotte

De Zweedse Charlotte heeft twee keer meegedaan aan het Eurovisiesongfestival, maar twee keer onder een andere naam. Toen ze in 1999 won met het ABBA-achtige Take Me To Your Heaven gebruikte ze nog haar meisjesnaam Nilsson. Daarna nam ze nog drie keer deel aan de Zweedse voorronde Melodifestivalen: in 2008, 2012 en 2021. Al die keren deed ze mee onder de naam Charlotti Perrelli. Die naam nam ze aan na haar huwelijk in 2003, maar toen ze in 2009 weer scheidde, behield ze haar nieuwe achternaam. In 2008 wist ze Melodifestivalen voor de tweede keer te winnen, dus mocht ze opnieuw de eer van haar land verdedigen. Met haar liedje Hero eindigde ze als 12e in de halve finale, maar Charlotte mocht toch door naar de finale. Dat kwam door de toenmalige regel die de 9 favoriete liedjes van de televoters naar de finale stuurde, aangevuld met de favoriet van de jury's die van de televoters te weinig punten had gekregen. Die eer viel Charlotte ten deel. In de finale moest ze genoegen nemen met een teleurstellende 18e plaats.

2009: Alexander Rybak

Alexander Rybak verpulverde in 2009 het record van hoogst behaalde score op het Eurovisiesongfestival. Dat record stond sinds 2006 op 292 punten, behaald door Lordi met Hard Rock Hallelujah. Alexander Rybak ging daar ruim overheen, want zijn Fairytale kreeg maar liefst 387 punten. Alexanders record hield stand tot 2016. In dat jaar werd het stemsysteem aangepast en sindsdien worden er op het songfestival twee keer zoveel punten uitgedeeld als voorheen. Negen jaar na zijn overwinning nam Alexander opnieuw deel aan de Noorse voorronde Melodi Grand Prix. Met zijn nummer That's How You Write A Song won hij met een grote voorsprong. Hij kreeg 2½ keer zoveel stemmen als de runner-up. Op het Eurovisiesongfestival viel het eindresultaat echter tegen. Hoewel hij net als in 2009 zijn halve finale wist te winnen, eindigde hij in de finale opvallend genoeg slechts als 15e. 

2010: Lena

De 19-jarige Lena uit Hannover won in 2010 het Eurovisiesongfestival in Oslo met het nummer Satellite. Direct na haar overwinning, tijdens de persconferentie, verbaasde de Duitse delegatie vriend en vijand. Lena's mentor Stefan Raab verklaarde dat Lena volgend jaar haar titel in eigen land mocht verdedigen. Lena leek zelf ook verrast te worden met deze aanbieding, maar ze stemde meteen in. Een maand later bevestigde de Duitse omroep NDR dat Lena inderdaad de Duitse kandidaat voor 2011 zou zijn. Dat was heel bijzonder, want na Corry Brokken in 1958 had er nooit meer een winnaar zijn titel in eigen land verdedigd. Er moest natuurlijk nog wel een nieuw lied gekozen worden. In drie afleveringen van Unser Song Für Deutschland presenteerde Lena 12 nummers, waaruit Taken By A Stranger als de inzending voor 2011 werd gekozen. De overige 11 liedjes kwamen samen met Taken By A Stranger op Lena's nieuwe album Good News. Op het songfestival in Düsseldorf zette de inmiddels 20-jarige zangeres opnieuw een puike prestatie neer. Ze eindigde met 107 punten op de 10e plaats.

2012: Loreen

We besluiten met Loreen. In 2012 won ze het Eurovisiesongfestival met Euphoria en meteen daarna scoorde ze een monsterhit met haar winnende nummer. Het groeide zelfs uit tot de grootste Eurovisiehit uit de Top 40-geschiedenis. Euphoria was overigens niet Loreens eerste poging om aan het songfestival mee te doen. In 2011 deed ze al mee aan Melodifestivalen met My Heart Is Refusing Me, maar toen strandde ze in de herkansingsronde. Wel scoorde ze nog een bescheiden Top 40-hit met een remix van dit nummer na het succes van Euphoria. Ondanks haar grote hit zagen we Loreen daarna een decennium lang niet meer terug in de lijst. In 2017 waagde ze opnieuw haar kans in de Zweedse voorronde, maar met haar nummer Statements strandde ze opnieuw in de herkansingsronde. Dit jaar was het echter wél raak voor de inmiddels 39-jarige zangeres. Tattoo was bij de wedkantoren al favoriet om het songfestival winnen, voordat ze Melodifestivalen had gewonnen. De favorietenrol is ze daarna niet meer verloren en begin april, zes weken voor de songfestivalfinale, kwam Tattoo al binnen in de Nederlandse Top 40. Zoiets was nog nooit eerder voorgekomen met een niet-Nederlandse inzending. De verwachting is dat ze vanavond in Liverpool met grote afstand zal gaan winnen. In dat geval hebben we naast een Mr. Eurovision (Johnny Logan) er ook een Mrs. Eurovision bij.

(13/05/2023)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dasha - Austin
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Dua Lipa - Training Season
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Frenna - Pretty Girls
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Rondé - Undecided
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Di-Rect - My Blood
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Hozier - Too Sweet
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Dua Lipa - Illusion
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Claude - Écoutez-Moi
Details La Fuente - Ratata
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)