Het is Pasen: deze Pass-tracks mogen niet ontbreken

- Overig

 Eros Ramazzotti Musical Youth Douwe Bob MC Hammer Gigi D'Agostino Anastacia
Het is Pasen: deze Pass-tracks mogen niet ontbreken

Pasen. Waar Kerst en Sinterklaas gezegend zijn met nummers over deze dagen, komt het feest dat we deze dagen vieren er maar bekaaid vanaf. Gelukkig zijn er in het Hitdossier van de Top 40 genoeg tracks te vinden met ‘pass’ in de titel. Al hebben ze soms weinig te maken met de paasgedachte…

1 PASS THE DUTCHIE – Musical Youth (1982)

Pass The Dutchie van Musical Youth steeg in 1982 naar nummer 1 in de Top 40. De Brits-Jamaicaanse reggaegroep combineerde heel slim twee tracks met elkaar: Gimme The Music van U-Brown en Pass The Kouchie van Mighty Diamonds. Beide nummers zijn nooit een hit geweest in Nederland. Hoewel veel luisteraars dat misschien dachten (en nog steeds denken), zingen de jongens overigens niet over een joint, maar over een kookpot.

2 LA PASSION – Gigi d’Agostino (2001)

Natuurlijk, het verhaal van Jezus wordt ook wel de passie genoemd. Maar dat zou Gigi d’Agostino waarschijnlijk niet bedoelen met deze track. Hartstocht, liefde voor een persoon, die betekenissen van ‘passie’ zullen dichter bij zijn bedoeling liggen.

3 I BELONG TO YOU – IL RITMO DELLA PASSIONE – Eros Ramazzotti & Anastacia (2006)

Goed, het is een beetje valsspelen. Pas in de tweede titel komen we ‘passione’ tegen. Maar dit duet tussen Eros Ramazzotti en Anastacia zorgt dan wel weer voor wat passie tijdens de paasdagen. Toevallig stond het in 2006 ook met Pasen in de Top 40. Leuk weetje: er bestaat ook een Spaanstalige versie van dit nummer.

4 DO NOT PASS ME BY – MC Hammer (1992)

Do Not Pass Me By is nog altijd de laatste Top 40-hit van MC Hammer, maar misschien ook wel zijn minst bekende. De Amerikaanse rapper scoorde begin jaren '90 7 Top 40-hits (waaronder natuurlijk U Can't Touch This) en stond in totaal 49 weken in de Lijst der Lijsten. Deze track van Hammer is misschien niet zijn bekendste, maar de basis is wel het oudst. De rapper maakte namelijk slim gebruik van een hymne, die al heel wat jaar wordt gezongen in Amerika. Pass Me Not, O Gentle Savior stamt uit 1863 en werd geschreven door Fanny Crosby.

5 PASS IT ON – Douwe Bob (2015)

Douwe Bobs Pass It On kwam in 2015 niet verder dan de Tipparade. Het was het titelnummer van zijn gelijknamige album, met daarop de Top 40-hit Hold Me (met Anouk). Douwe is niet vies van een boodschap in zijn nummers en ook Pass It On bevat een wijze les: geef liefde door. Daarnaast zingt hij over normen en waarden.