In memoriam: Chris Koerts

- Overig

 Earth & Fire
In memoriam: Chris Koerts

Door de berichtgeving over Pierre Kartner heeft het nieuws van het overlijden van Chris Koerts niet de aandacht gekregen die het verdiende. Daarom nemen we vandaag afscheid van de Earth & Fire-gitarist met een in memoriam.

Chris Koerts en zijn tweelingbroer Gerard werden op 10 december 1947 in Leiden geboren. Na een deel van hun jeugd te hebben doorgebracht in Indonesië belandden de broers uiteindelijk in Voorschoten. De twee muzikale tieners treden vanaf de vroege jaren 60 al op onder de naam The Singing Twins. Later spelen ze in The Swinging Strings, daarna in Opus Gainfull en ten slotte, in 1968, in de Voorburgse groep Earth & Fire. Die naam is afgeleid van de astrologische elementen aarde en vuur, waarbij de gebroeders Koerts het vuur representeren en de rest van de groep de aarde. Chris speelde sologitaar, terwijl Gerard zich op de slaggitaar en toetsen richtte.

Met groepen als Jefferson Airplane en Shocking Blue als voorbeeld heeft Earth & Fire geen zanger, maar een zangeres. Aanvankelijk is Manuela Berloth de zangeres, maar als zij niet veel later naar de Verenigde Staten verhuist, wordt haar plaats ingenomen door Jerney Kaagman. Met haar als zangeres scoorde de groep in januari 1970 zijn eerste Top 40-hit: Seasons. Het door George Kooymans geschreven nummer bereikt de tweede plaats in de Top 40, waar het van de toppositie wordt gehouden door Mijn Gebed van D.C. Lewis. Het nummer bereikt ook de top 3 in Vlaanderen.

Na hun Top 40-debuut schrijven de leden Earth & Fire al hun nummers zelf. Het succes blijft groot. Alle singles die de groep in de jaren 70 uitbrengt, worden hits. De meeste bereiken zelfs de top 10. In 1973 is Earth & Fire zelfs een tijdje de groep met de meeste Alarmschijven op zijn naam. Aan alle hits tot 1978 heeft Chris Koerts meegeschreven. Bij de top 5-hits Ruby Is The One en Invitation staat hij zelfs als enige componist vermeld. De andere hits schreef hij samen met Gerard Koerts en bassist Hans Ziech. Een van die nummers was Memories. Dit werd in 1972 de eerste nummer 1-hit van de groep. Hiermee schoorde Earth & Fire ook zijn eerste hit in Duitsland, waar het de 31e plaats in de hitparade bereikte.

In de tweede helft van de jaren 70 nam het hitsucces van Earth & Fire wat af. Het muzieklandschap was veranderd en symfomische en progressieve rock hadden plaatsgemaakt voor disco. Deze verandering klonk ook door in de hits van Earth & Fire. In de nummers Thanks For The Love, What A Difference Does It Make en 7 8th Avenue zijn duidelijke disco-invloeden te horen. Dit waren de laatste hits waaraan Chris heeft meegeschreven. In 1979 had Polydor geen vertrouwen in het nieuwe studioalbum Reality Fills Fantasy en verhuisde Earth & Fire naar Vertigo Records. Het zou een inschattingsfout van Polydor blijken, want later zou blijken dat op dit album de grootste hit van de groep stond: het door Gerard Koerts geschreven nummer Weekend.

Met Weekend scoorde Earth & Fire zijn tweede en laatste nummer 1-hit in ons land. Het succes bleef niet beperkt tot de landsgrenzen. Ook in onze buurlanden België en Duitsland werd Weekend een nummer 1-hit. Niet lang na het grote hitsucces kondigde Chris Koerts aan dat hij Earth & Fire ging verlaten. "Ik vond het leven als popmuzikant te beperkt worden," zei hij later over deze beslissing. De plek van Chris werd ingenomen door gitarist Ronnie Meyjes. Of het aan het vertrek van Chris heeft gelegen, is natuurlijk niet te zeggen, maar zonder Chris scoorde de groep geen grote hits. Van de vijf hits die Earth & Fire tussen 1980 en 1983 nog scoorde, werd Twenty Four Hours de grootste hit. Die kwam echter niet hoger dan de dertiende plaats. In 1983 ging de groep uit elkaar. Eind jaren 80 volgde er nog wel een comeback, maar daar waren de gebroeders Koerts niet bij betrokken.

Na zijn vertrek uit Earth & Fire richtte Chris zich op zijn studie musicologie. Na het uiteenvallen van Earth & Fire gingen Chris en Gerard weer samenwerken. Onder de naam Earth And Fire Orchestra brachten ze twee albums uit. Daarnaast schreven ze muziek voor andere artiesten, waaronder verschillende liedjes voor Kinderen Voor Kinderen in de jaren 90. De laatste jaren van zijn leven woonde Chris met zijn echtgenote Marjorie in Frankrijk. Daar trad hij samen met toetsenist Gérard Weisshaupt op onder de naam French Connection. Gerard Koerts, die eveneens in Frankrijk woonde, deed de techniek. Afgelopen zomer kreeg Chris een longziekte. Hij overleed op donderdag 10 november, één maand voor zijn 75e verjaardag.

Chris Koerts is niet het eerste lid van Earth & Fire dat is overleden. Van deze bezetting zoals die in 1970 doorbrak, zijn alleen Jerney Kaagman en Hans Ziech nog in leven. Drummer Cees Kalis overleed in 2006 aan een hartaanval en Chris' broer Gerard overleed in 2019 aan de gevolgen van de longziekte COPD.