Jay-Z in bijzonder rijtje met Michael Jackson, Elton John en Burt Bacharach

- Overig

 Jay-Z Michael Jackson Elton John Burt Bacharach Kris Kristofferson Michael McDonald
Jay-Z in bijzonder rijtje met Michael Jackson, Elton John en Burt Bacharach

Jay-Z behoort sinds kort tot een select gezelschap. Hij is als songwriter twee keer genomineerd voor een Grammy Award in de categorie 'Song of the Year'. Slechts elf songwriters gingen hem hierin voor.

Een van de belangrijkste categorieën bij de Grammy Awards is die voor 'Song of the Year'. Die wordt niet uitgereikt aan de uitvoerders van een nummer, maar aan de componisten. Net als vorig jaar zijn er tien nummers genomineerd voor de Grammy van Song of the Year. Aangezien de meeste genomineerde nummers door meerdere mensen samen zijn geschreven, zijn er in totaal 36 songwriters die in 2023 kans maken op deze Grammy. Dat aantal is overigens geen record.  In 2021 waren er maar liefst 43 kanshebbers.

Van die 36 genomineerden heeft Jay-Z een dubbele kans om te winnen. Er zijn namelijk twee nummers genomineerd waar hij aan meeschreef. Hij staat als auteur vermeld bij het nummer Break My Soul van zijn echtgenote Beyoncé, maar behoort ook tot de negen componisten die samen de track God Did van DJ Khaled schreven.  Op deze track rapt Jay-Z zelf ook mee.

In de 64-jarige Grammy-geschiedenis is het 12 keer voorgekomen dat een songwriter (of songwritersduo) met twee nummers tegelijk genomineerd was voor Song of the Year. Eerlijk gezegd is het de laatste jaren voor songwriters wel wat makkelijker geworden om dit te bereiken. Tot 2019 werden er namelijk maar vijf liedjes per jaar genomineerd. Daarna werden het er acht en sinds 2021 zijn het er zelfs tien geworden. Desalniettemin komen 9 van de 12 dubbel-genomineerden uit het tijdperk van toen er nog vijf nominaties waren.

Op 5 februari worden in Los Angeles de Grammy Awards uitgereikt. Dan zal blijken of Jay-Z een van zijn nominaties voor Song of the Year weet te verzilveren. De rapper werd al drie keer eerder in deze categorie genomineerd, maar wist nog nooit te winnen. Hij won wel al 24 Grammy's in andere categorieën en staat daarmee in de top 10 van personen die de meeste Grammy's hebben gewonnen.

Hieronder vind je een chronologisch overzicht van alle songwriters en songwritersduo's die ooit met twee nummers tegelijk genomineerd werden voor de Grammy voor Song of the Year.


1964: Johnny Mercer

Gewonnen? Ja, met Days Of Wine And Roses.

Grootste Top 40-hit als songwriter: n.v.t.

Wistjedatje: Johnny Mercer is de oudste songwriter in dit overzicht. Toen hij zijn Grammy voor Days Of Wine And Roses ontving, was hij 54 jaar.

1968: Jimmy Webb

Gewonnen? Ja, met Up, Up, And Away.

Grootste Top 40-hit als songwriter:Mac Arthur Park - Donna Summer (oorspronkelijk uitgevoerd door Richard Harris)

Wistjedatje: Johnny Mercer is de jongste songwriter in dit overzicht. Toen hij zijn Grammy voor Up, Up, And Away ontving, was hij 21 jaar. Inmiddels is hij 76 jaar.

1969: Bobby Russell

Gewonnen? Ja, met Little Green Apples.

Grootste Top 40-hit als songwriter: Honey - Bobby Goldsboro

Wistjedatje: Bobby Russell schreef bovenstaande nummers allebei in z'n eentje. De enige andere songwriters die met twee volledig zelfgeschreven nummers tegelijk genomineerd waren, zijn Jimmy Webb en Michael Jackson.

1970: Burt Bacharach & Hal David

Gewonnen? Nee, de Grammy ging naar Joe South voor Games People Play.

Grootste Top 40-hit als songwritersduo:Dans Je De Hele Nacht Met Mij? - Karin Kent (Nederlandstalige bewerking het instrumentale nummer Marriage, French Style, afkomstig van het soundtrackalbum What's New, Pussycat?)

Wistjedatje: Burt Bacharach en Hal David wonnen 3½ week na de Grammy-uitreikingen met Raindrops Keep Fallin' On My Head wel de Oscar voor beste originele filmlied.

1972:Kris Kristofferson

Gewonnen? Nee, de Grammy ging naar Carole King met You've Got A Friend van James Taylor.

Grootste Top 40-hit als songwriter: Me And Bobby McGee - Janis Joplin

Wistjedatje: Me And Bobby McGee werd in 1976 ook een bescheiden Top 40-hit in de uitvoering van de Nederlandse zanger Jack Jersey.

1980: Dino Fekaris & Freddie Perren

Gewonnen? Nee, de Grammy ging naar Kenny Loggins en Michael McDonald met What a Fool Believes van The Doobie Brothers.

Grootste Top 40-hit als songwritersduo:I Will Survive (La La La) - Hermes House Band (oorspronkelijk uitgevoerd door Gloria Gaynor)

Wistjedatje: Hoewel tot 2019 bijna altijd vijf nummers genomineerd werden voor Song Of The Year (in 1978 en 1981 waren het er zes), werden er in 1980 maar liefst acht nominaties toegekend.

1980: Michael McDonald

Gewonnen? Ja, met What a Fool Believes.

Grootste Top 40-hit als songwriter: What a Fool Believes - The Doobie Brothers

Wistjedatje: The Doobie Brothers waren de eerste uitvoerende act die in één jaar met twee hits genomineerd was van de Grammy voor Song of the Year. Bovenstaande songwriters schreven hun nummers voor twee verschillende artiesten. Niet geheel toevallig stonden hun twee genomineerde Doobie Brothers-nummers allebei op het album Minute By Minute.

1984: Michael Jackson

Gewonnen? Nee, de Grammy ging naar Sting met Every Breath You Take van The Police.

Grootste Top 40-hit als songwriter:Don't Stop The Music - Rihanna (bevat een sample van Wanna Be Startin' Somethin')

Wistjedatje: Michael Jackson is de enige artiest in dit overzicht die zijn genomineerde nummers allebei helemaal zelf heeft geschreven en ook zelf heeft uitgevoerd. Beide staan op het album Thriller.

1995: Elton John & Tim Rice

Gewonnen? Nee, de Grammy ging naar Bruce Springsteen met Streets of Philadelphia.

Grootste Top 40-hit als songwritersduo: Circle Of Life - Elton John

Wistjedatje: Elton John & Time Rice was een gelegenheidssamenwerkingen voor de soundtrack van de animatiefilm The Lion King. Elton John kende zijn grootste successen met zijn vaste tekstschrijver Bernie Taupin, maar die werd nooit genomineerd voor de Grammy voor Song of the Year.

2022: Brandi Carlile

  • A Beautiful Noise - Alicia Keys & Brandi Carlile
  • Right on Time - Brandi Carlile

Gewonnen? Nee, de Grammy ging naar Anderson .Paak, Brody Brown, D'Mile en Bruno Mars met Leave The Door Open van Silk Sonic.

Grootste Top 40-hit als songwriter: n.v.t.

Wistjedatje: Brandi Carlile is de enige vrouwelijk songwriter in dit overzicht.

2022: D’Mile

Gewonnen? Ja, met Leave The Door Open.

Grootste Top 40-hit als songwriter: Leave The Door Open - Silk Sonic

Wistjedatje: D'Mile heet eigenlijk Dernst Emile II. Een van zijn eerste successen als songwriter was als coauteur van de track Alone van Armin Van Buuren. Dit nummer werd echter geen hit.

2023: Jay-Z

Gewonnen? Wordt bekendgemaakt op 5 februari 2023.

Grootste Top 40-hit als songwriter:Empire State Of Mind - Jay-Z & Alicia Keys

Wistjedatje: Shawn Carter, alias Jay-Z, is getrouwd met Beyoncé. Als het goed is, staan in huize Carter in totaal 52 Grammy Awards. Jay-Z won er namelijk 24 en Beyoncé maar liefst 28. Vijf Grammy's wonnen ze samen: twee voor Crazy In Love, twee voor Drunk In Love en eentje voor het album Everything Is Love.