Leidenaren op nummer 1

- Overig

 Mart Hoogkamer Armin Van Buuren Tabitha The Shorts Rubberen Robbie
Leidenaren op nummer 1

Deze maand is het precies 40 jaar geleden dat er voor het eerst een act uit Leiden op nummer 1 stond in de Top 40. Dat de Sleutelstad er op muzikaal gebied nog steeds toe doet, bewijst Mart Hoogkamer. Hij is sinds vandaag namelijk de vijfde Leidse act met een nummer 1-hit in de lijst. Hieronder lees je wie zijn voorgangers zijn.

1. Rubberen Robbie - De Nederlandse Sterre Die Strale Overal!
3 weken op nummer 1 in 1981

De groep Rubberen Robbie was de eerste act uit Leiden die een nummer 1-hit scoorde in de Top 40. Het gezelschap bestond uit Aart Mol, Geertjan Hessing, Erwin van Prehn, Cees Bergman en Elmer Veerhoff, die onder de namen Catapult en The Monotones al 8 Top 40-hits op hun naam hadden staan. Onder de naam Cat Music begonnen ze eind jaren 70 ook nummers voor anderen te schrijven. In die tijd ontstond het Rubberen Robbie-project, waarin met een vette Leidse tongval onder andere bekende liedjes geparodieerd werden. Leuk aan videoclip van De Nederlandse Sterre Die Strale Overal! is dat we stukje Leiden uit de jaren 80 te zien krijgen. Zo zien we halverwege hoe een man met een fles bier over de Marepoortsbrug fietst om vervolgens in de Korte Mare te belanden.

2. The Short - Comment Ça Va - The Shorts
3 weken op nummer 1 in 1983

Twee jaar na Rubberen Robbie haalde opnieuw een groep uit Leiden de eerste plaats in de Top 40. Dat waren The Shorts met hun hit aanstekelijke hit Comment Ça Va. The Shorts bestond uit Hans van Vondelen, Hans Stokkermans, Erik de Wildt en Peter Wezenbeek. Zij waren ten tijde van hun nummer 1-hit allemaal 16 of 17 jaar oud en zijn daarmee de jongste Leidenaren die ooit op nummer 1 stonden. Van dit gezelschap kwam overigens alleen bassist Hans Stokkermans uit Leiden. Omdat de groep geleid werd door Leidse vader er zoon Eddy (componist en tekstschrijver) en Danny (manager) de Heer, werden The Shorts algemeen als Leidse groep gezien. Bovendien werd hun eerste singletje Don't Wanna Do It geschreven door de mannen van Cat Music (zie hierboven).

3. Tabitha - Hij Is Van Mij (met Kris Kross Amsterdam, Maan en Bizzey)
7 weken op nummer 1 in 2019

Er hebben in de loop der jaren verschillende zangeres uit Leiden in de Top 40 gestaan. Denk maar aan Fay Lovsky, Justine Pelmelay en natuurlijk De Zangeres Zonder Naam. Er is echter maar één Leidse zangeres die een nummer 1-hit op haar naam heeft staan. Dat is Tabitha Foen-A-Foe. Zij haalde in 2019 de eerste plaats met Hij Is Van Mij. Dat nummer stond 7 weken op 1 en daarmee is Tabitha de enige Leidse artiest die zo lang op die plek heeft gestaan. Alle andere Leidse acht hielden het drie weken vol, al we moeten we natuurlijk nog afwachten hoe lang Mart Hoogkamer het gaat volhouden. Hoewel Tabitha werd geboren in Leiden groeide ze op in Rijnsburg, een dorp in de gemeente Katwijk. Haar ouders hadden echter een Chinees-Surinaams restaurant (Foen Food) in Leiden.

4. Armin Van Buuren - Hoe Het Danst (met Marco Borsato en Davina Michelle)
3 weken op nummer 1 in 2019

2019 was een goed jaar voor Leidse hitmakers. 11 weken nadat Tabitha van de eerste plaats was verdreven, stond er al weer een nieuwe Leidenaar op nummer 1: Armin Van Buuren. Hij had al met 33 hits in de Top 40 gestaan, maar me zijn 34e hit was het eindelijk raak en schoorde hij met Hoe Het Danst zijn eerste nummer 1-hit. Blijkbaar is het voor Leidenaren wel noodzakelijk om met een Nederlandstalige track op nummer 1 te komen, want alle hits in dit lijstje zijn in onze eigen taal gezongen. Hoewel Armin Van Buuren werd geboren in Leiden groeide hij op in het nabijgelegen dorpje Koudekerk aan den Rijn. Hij ging wel in Leiden naar het gymnasium en volgde daarna een rechtenstudie aan de Universiteit Leiden.

5. Mart Hoogkamer - Ik Ga Zwemmen
vooralsnog 1 week op nummer 1 in 2021

Ze zeggen weleens: "Toen was Leiden in last". Daar was op 3 juli in ieder geval geen sprake van. Op die dag werd in die de videoclip van Ik Ga Zwemmen van Mart Hoogkamer opgenomen. Daarin zien we de 23-jarige 'Leijenaar' en zijn gevolg bij de Rijnsburgerbrug in de Rijnsburgersingel dobberen en met molen 'De Valk' op de achtergrond zien we hem zelfs op een flyboard de lucht in gaan. Het mozaïekbankje is daar ook terug te vinden, bij het terras van Petit Restaurant De Valk. Het geheel speelt zich hemelsbreed nog geen 300 meter van de plek af waar veertig jaar geleden een van de leden van Rubberen Robbie met zijn fiets de gracht in reed. Zo is de cirkel mooi rond.