Nieuws
Overig

Songfestivalliedjes in de Amerikaanse Billboard Hot 100

Songfestivalliedjes in de Amerikaanse Billboard Hot 100
Rosa Linn  Domenico Modugno  ABBA  Mocedades  Gina G  Brotherhood Of Man  Duncan Laurence  The New Seekers  Mary Hopkin  Cliff Richard 

Rosa Linn heeft nu echt een wereldhit te pakken. Haar songfestivalinzending Snap is binnengekomen in de Amerikaanse Billboard Hot 100. Het is pas de twaalfde keer dat een songfestivalliedje binnenkomt in Amerikaanse hitlijst. Wie haar voorgangers zijn, lees je hieronder.

Snap van Rosa Linn is binnengekomen op nummer 97. Dat is niet heel hoog, maar Duncan Laurence bewees vorig jaar nog dat je na een binnenkomst op 100 met een beetje geduld prima nog 70 plaatsen kunt stijgen. 

Onderstaande lijst is gesorteerd op de hoogst behaalde positie in de Billboard Hot 100. We hebben ons beperkt tot originele songfestivalliedjes. In de jaren 50, 60 en 70 bereikten ook 16 covers van Eurovisienummers de Amerikaanse hitlijst, maar die hebben we voor dit overzicht buiten beschouwing gelaten.


1. Domenico Modugno - Nel Blu Dipinto Di Blu
3e plaats op Eurovisiesongfestival van 1958
1e plaats in de Billboard Hot 100 in 1958

Deze titel zegt je misschien niets, maar als je de Italiaanse inzending van 1958 hieronder beluistert, dan zul je het onmiddellijk herkennen: Volare. Hoewel Domenico Modugno tijdens het Eurovisiesongfestival in Hilversum slecht als derde eindigde, kan bijna iedereen dit lied meezingen of -neuriën. Nel Blu Dipinto Di Blu is de eerste wereldhit die het songfestival heeft voortgebracht. De eerste twee Eurovisiesongfestivals (1956 en 1957) hebben geen grote hits of evergreens voortgebracht. Het lied is bovendien de tweede nummer 1-hit in de nog prille Billboard Hot 100, die in augustus 1958 van start was gedaan. Tot op heden is Nel Blu Dipinto Di Blu de enige songfestivalinzending die de eerste plaats heeft gehaald. Daarbij tellen we de cover Love Is Blue van Paul Mauriat niet mee. Dat was een instrumentale uitvoering van de Luxemburgse inzending van 1967: L'amour Est Bleu van Vicky Leandros.

2. ABBA - Waterloo
1e plaats op het Eurovisiesongfestival van 1974
6e plaats in de Billboard Hot 100 in 1974

In Nederland had ABBA in 1973 al een dikke hit gescoord met Ring Ring, maar in de meeste landen begint de hitcarrière van ABBA met hun songfestivaloverwinning in 1974. Het succes van Waterloo beperkte zich niet tot Europa. In Amerika bereikte het nummer de 6e plaats in de Billboard Hot 100. Daarmee is Waterloo het enige winnende songfestivalliedje dat in Amerika de top 20 gehaald heeft. In veel allertijdenlijstjes van het songfestival wordt Waterloo op de eerste plaats gezet en gezien het wereldwijde succes is dat ook niet zo vreemd. Na Waterloo scoorde ABBA nog een reeks van 19 hits in de Billboard Hot 100, met als hoogtepunt de nummer 1-hit Dancing Queen in 1976.

3. Mocedades - Eres Tu
2e plaats op het Eurovisiesongfestival van 1973
9e plaats in de Billboard Hot 100 in 1973

In de jaren na het Billboardsucces van Nel Blu Dipinto Di Blu wisten vijf Eurovisieliedjes door te dringen tot de Hot 100, maar strandden allemaal ergens tussen de laagste 20 posities in de lijst. Pas in 1973 was er weer een songfestivalhit die er echt tussenuit sprong. Dat was Eres Tu van het Spaanse sextet Mocedades. Op het songfestival in Luxemburg was dit nummer op de tweede plaats geëindigd, maar het verschil met de nummer 1 (Tu Te Reconnaîtras van Anne Marie David) en de nummer 3 (Power To All Our Friends van Cliff Richard) was erg klein. In Amerika bereikte het lied de 9e plaats en werd daarmee de tweede songfestival-top 10-hit in dat land. In tegenstelling tot de eerste songfestival-top 10-hit Nel Blu Dipinto Di Blu, stond Mocedades met de Engelstalige uitvoering in de Billboard Hot 100, getiteld Touch The Wind. In ons land stond destijds gewoon de Spaanstalige versie genoteerd.

4. Gina G - Ooh Aah... Just A Little Bit
8e plaats op het Eurovisiesongfestival van 1996
12e plaats in de Billboard Hot 100 in 1997

In 1996 werd het Verenigd Koninkrijk tijdens het Eurovisiesongfestival in Oslo afgevaardigd door de Australische zangeres Gina G. Met haar moderne dancenummer Ooh Aah... Just A Little Bit werd zij tot de kanshebbers op de eindoverwinning gerekend. De jury's hadden echter maar 77 punten over voor het liedje en daarmee eindigde ze op de 8e plaats. Desondanks werd het nummer in het najaar van 1996 een hit in Amerika. Daarmee was Ooh Aah... Just A Little Bit tot deze week het laagst geëindigde songfestivalnummer met een notering in de Billboard Hot 100. Een Amerikaanse hit was overigens nog niet alles voor Gina G. Haar liedje werd ook genomineerd voor de Grammy Award voor beste dancenummer. Deze werd uiteindelijk gewonnen door Carry On van Donna Summer & Giorgio Moroder. Ondanks het Amerikaanse succes scoorde Gina G nooit een hit in Nederland. Dat Ooh Aah... Just A Little Bit een hit werd in Amerika was heel bijzonder. De laatste keer dat een songfestivalliedje in de Billboard Hot 100 had gestaan, was namelijk in 1976. Dat was ...

5. Brotherhood Of Man - Save Your Kisses For Me
1e plaats op het Eurovisiesongfestival van 1976
27e plaats in de Billboard Hot 100 in 1976

De gedoodverfde favoriet voor de overwinning op het songfestival van 1976 was Brotherhood Of Man met Save Your Kisses For Me. Een 27-jarige journalist, genaamd Johan Derksen, voorspelde in Het Nieuwsblad Van Het Noorden al dat Engeland met dit nummer zou gaan winnen: "Een pretentieloos deuntje, maar visueel ziet het er goed uit en ze brengen het bijzonder goed," aldus Johan. Ondanks een monsterscore van 164 punten (80,4% van het maximaal te behalen punten) was de puntentelling in de eerste helft toch nog behoorlijk spannend. In Amerika bereikte Save Your Kisses For Me de 27e plaats. Terwijl de songfestivalwinnaars van 1974 en 1976 allebei de Amerikaanse top 30 hebben gehaald, werd de winnaar van 1975, Ding-A-Dong van de Nederlandse groep Teach-In, geen hit in Amerika. Ons land moest nog 45 jaar wachten op een Amerikaanse songfestivalhit ...

6. Duncan Laurence - Arcade
1e plaats op het Eurovisiesongfestival van 2019
30e plaats in de Billboard Hot 100 in 2021

Toen Duncan Laurence met Arcade in 2019 het Eurovisiesongfestival won, was Nederland door het dolle heen. Veel mensen hadden de hoop al opgegeven, maar na 44 jaar stond Nederland aan het eind van de avond weer een bovenaan op het scorebord. Twee jaar later werden we met z'n allen nog wat trotser. In april 2021 kwam hij namelijk op nummer 100 binnen in de Billboard Hot 100. Een week later verdween het nummer weer uit de lijst, maar de volgde week keerde Arcade weer even vrolijk terug. Na een paar weekjes geschommel in het onderste kwart van de lijst, klom het nummer langzaam omhoog en in september tikte hij de 30e plaats aan. In totaal stond Arcade 24 weken genoteerd en daarmee heeft Duncan Laurence nog altijd het record van langst genoteerde songfestivalhit in de Billboard Hot 100.

7. The New Seekers - Beg, Steal Or Borrow
2e plaats op het Eurovisiesongfestival van 1972
81e plaats in de Billboard Hot 100 in 1972

De onderste helft van deze top 12 bestaat uit zes songfestivalliedjes die allemaal ergens tussen de onderste 20 posities in de Billboard Hot 100 strandden. Daarvan presteerde Beg, Steal Or Borrow, de Britse inzending van 1972, nog het best. The New Seekers behaalden met dit nummer in Amerika de 81e plaats. In Nederland had de groep heel wat meer succes. In de Top 40 bereikte dit nummer de 3e plaats, één plaatsje lager dan op het songfestival in Edinburgh. The New Seekers waren overigens geen onbekenden voor het Amerikaanse publiek. Ze hadden al drie hits op hun naam staan, waaronder de top 10-hit I'd Like To Teach The World To Sing. De winnaar van het songfestival van 1972 was overigens Vicky Leandros met Après Toi. Zij scoorde een nummer 1-hit in ons land en droeg jarenlang de titel van grootste songfestivalhit in de Top 40. In tegenstelling tot haar Britse concurrenten had zij echter geen succes in Amerika. 

8. Ronnie Carroll - Say Wonderful Things
4e plaats op het Eurovisiesongfestival van 1963
91e plaats in de Billboard Hot 100 in 1963

De Noord-Ierse Ronnie Carroll heeft het Verenigd Koninkrijk twee keer mogen vertegenwoordigen, in 1962 en 1963. Beide keren haalde hij de vierde plaats, maar met zijn tweede inzending presteerde hij iets unieks. Say Wonderful Things was namelijk de eerst Britse én de eerste Engelstalige songfestivalinzending die een hit werd in Amerika. Geen grote hit trouwens, want meer dan de 91e plaats zat er niet in. Ronnie Caroll is de enige artiest uit dit overzicht die nooit in de Top 40 of Tipparade heeft gestaan. Dat is overigens niet zo vreemd, aangezien in 1963 deze Nederlandse hitlijsten nog niet bestonden.

9. Mary Hopkin - Knock, Knock Who's There
2e plaats op het Eurovisiesongfestival van 1970
92e plaats in de Billboard Hot 100 in 1970

We gaan door met nog een Britse inzending, die van Mary Hopkin uit 1970. De statistieken van Knock, Knock Who's There lijken aardig op die van Beg, Steal Or Borrow (zie nummer 7). Beide nummers eindigden als tweede op het songfestival en haalden de derde plaats in de Nederlandse Top 40. De winnaar van 1970, All Kinds Of Everything van Dana, werd een net iets grotere hit in de Top 40, maar Mary Hopkin was degene die beloond werd met een notering in de Billboard Hot 100. Mary Hopkin was overigens geen onbekende naam voor de Amerikanen. Voor haar songfestivaldeelname had zij al drie Amerikaanse Hot 100-hit gescoord, waaronder het nummer Those Were The Days. Zowel in Nederland als in Amerika had ze hiermee de tweede plaats behaald.

10. Domenico Modugno - Piove (Ciao Ciao Bambina)
6e plaats op het Eurovisiesongfestival van 1959
97e plaats in de Billboard Hot 100 in 1959

Domenico Modugno is de enige artiest die twee keer met een songfestivalinzending de Amerikaanse Billboard Hot 100 heeft gestaan, al valt de prestatie van zijn tweede hit wel in het niets ten opzichte van het succes van Nel Blu Dipinto Di Blu. Piove (Ciao Ciao Bambina) piekte namelijk op de 97e plaats. In Europa had zijn liedje beduidend meer succes. Als de Top 40 in 1959 al bestaan had, was de kans groot dat dit nummer de eerste plaats had bereikt. De Eurovisiejury's hadden net als in 1958 duidelijk niet dezelfde smaak. Met het wereldwijde succes van Nel Blu Dipinto Di Blu op zak, werd Domenico naar huis gestuurd met een teleurstellende zesde plaats. In 1966 beproefde de Italiaanse zanger voor het laatste zijn geluk op het Eurovisiesongfestival. Toen eindigde hij genadeloos laatste. Zijn lied Dio Come Ti Amo werd met geen enkel punt beloond.

10. Rosa Linn - Snap
20e plaats op het Eurovisiesongfestival van 2022
97e plaats in de Billboard Hot 100 in 2022

Domenico Modugno bewees in de jaren 50 al dat je met een matig songfestivalsucces even goed een grote hit kan scoren. De Armeense zangeres Rosa Linn laat zien dat zelfs een slechte prestatie geen belemmering hoeft te zijn. Haar liedje Snap eindigde in mei op de 20e plaats en toch is ze nu over de hele wereld op de radio te horen. Net als Duncan Laurence heeft Rosa Linn haar Amerikaanse hit voor een groot deel te danken aan TikTok, waar een licht versnelde versie van haar liedje in veel filmpjes gebruikt wordt. Met haar binnenkomst op nummer 97 staat ze nu nog op een gedeelde tiende plaats in dit overzicht, maar met een beetje mazzel gaat ze nog wel wat klimmen. Waar het succesavontuur van Rosa Linn eindigt, weten we waarschijnlijk over een paar weken of maanden. In Nederland staat Snap inmiddels in de top 10.

12. Cliff Richard - Congratulations
2e plaats op het Eurovisiesongfestival van 2022
99e plaats in de Billboard Hot 100 in 2022

We besluiten deze top 12 met Cliff Richard. Misschien is het je opgevallen dat tussen die 12 Amerikaanse songfestivalhits slechts drie songfestivalwinnaars zitten: Waterloo, Save Your Kisses For Me en Arcade. Congratulations is door de jaren heen zo'n evergreen geworden dat je zou vermoeden dat dit ook een winnend liedje was. Dat was het echter niet. Cliff Richard eindigde in eigen land als tweede, met één punt verschil achter de Spaanse Massiel met La La La. Congratulations werd echter dé grote songfestivalhit van 1968 en dat succes sijpelde zelfs door tot in Amerika. Daar kenden ze Cliff al een beetje, want in de eerste helft van de jaren 60 had hij al met vier nummers in de Hot 100 gestaan. Een 99e plaats voor Congratulations is natuurlijk niet om over naar huis te schrijven, maar zijn grootste successen zouden nog komen. Tussen 1976 en 1980 haalde hij daar namelijk met drie nummer de top 10.

(30/08/2022)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Joost - Europapa
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Dua Lipa - Training Season
Details Dasha - Austin
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Frenna - Pretty Girls
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Rondé - Undecided
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Di-Rect - My Blood
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Bankzitters - Entourage
Details Djo - End Of Beginning
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Hozier - Too Sweet
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Antoon - Blindelings
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Claude - Écoutez-Moi