Terug op nummer 1. Hoe bijzonder is dat?

- Overig

 The Kid Laroi Justin Bieber
Terug op nummer 1. Hoe bijzonder is dat?

Na twee weken Ik Ga Zwemmen van Mart Hoogkamer op nummer 1 stijgt Stay van The Kid Laroi en Justin Bieber terug naar de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Hoe bijzonder is dat eigenlijk? Dat zochten we voor je uit.

Echt uniek is het verschijnsel niet meer te noemen. Stay is de 16e Top 40-hit die meerdere keren naar de eerste plaats weet te stijgen. Maar als je bedenkt dat er inmiddels 811 nummer 1-hits zijn geweest, kun je ook zeggen dat slechts 1 op de 50 nummer 1-hits dit kunstje flikt. Hieronder nemen we je mee naar de bijzonderste situaties waarin een nummer 1-hit terugkeerde naar de eerste plaats.

15 juli 1972: Procol Harum - A Whiter Shade Of Pale

Eind 1971 werd de maxi-single plotseling een rage. Dat waren 45 toerensingles waarop niet twee maar drie of zelfs vier liedjes stonden. Dat werd gedaan door simpelweg twee liedjes op één kant van het singletje te persen. Bij de maxi-single van Procol Harum uit 1972 ging het op een singles met drie tracks: hun twee nummer 1-hits A Whiter Shade Of Pale en Homburg uit de jaren 60, en de studioversie van het nummer Conquistador, waarmee de Britse groep op dat moment in een orkestrale liveversie in de Top 40 stond. Toen deze single naar de eerste plaats steeg, was dat voor de eerste keer dat een nummer 1-hit opnieuw op de eerste plaats kwam.

26 mei 1990: The Rolling Stones - Paint It Black

Pas 18 jaar later, gebeurde het voor de tweede keer dat een hit opnieuw op nummer 1 kwam. Paint It Black van The Rolling Stones had in juni 1966 al 3 weken de Top 40 aangevoerd. De televisieserie Tour Of Duty zorgde, waarin het nummer als begintune werd gebruikt, zorgde ervoor dat het nummer in 1990 opnieuw populair werd. Dankzij een heruitgave kwam het dat jaar opnieuw op de eerste plaats terecht. Tussen de twee nummer 1-noteringen zaten een kleine 24 jaar. Dat is de langste periode die een hit ooit heeft moeten overbruggen om opnieuw de eerste plaats te bereiken. Tussen de twee nummer 1-noteringen van A Whiter Shade Of Pale zat slechts een periode van een kleine 5 jaar.

28 oktober 1995: Guus Meeuwis & Vagant - Het Is Een Nacht... (Levensecht)

De twee bovengenoemde nummer 1-hit hadden de lijst tussendoor uiteraard verlaten en werden opnieuw een hit dankzij een heruitgave van de single. Bij Het Is Een Nacht... (Levensecht) van Guus Meeuwis & Vagant was dat niet het geval. Nadat de single zelf zes weken op nummer 1 had gestaan, moest het vijf weken lang plaatsmaken voor de hype van Het Busje Komt Zo Van Höllenboer. Guus Meeuwis wachtte al die tijd geduldig op de tweede plaats en pikte in oktober nog één extra weekje op 1 mee. Daarmee werd hij de eerste artiest die binnen één chartrun twee keer naar nummer 1 steeg. Het Is Een Nacht... (Levensecht) zou later uitgroeien tot de grootste hit van het jaar. Guus is trouwens ook de enige artiest die het kunstje twee keer geflikt heeft. In 2005 werd zijn nummer 1-notering Geef Mij Je Angst voor twee weken onderbroken door Something To Say van Kane.

7 oktober 2000: Jody Bernal - Que Si, Que No

Sinds Het Is Een Nacht... (Levensecht) is het fenomeen van terugkerende nummer 1-hits alleen nog maar voorgekomen bij nummers die al die tijd keurig op nummer 2 wachtten om de toppositie daarna weer te heroveren. Nadat Jody Bernal in de zomer van 2000 5 weken op nummer 1 had gestaan met Que Si, Que No, zette hij een record neer door 8 weken op nummer 2 in de wacht te staan voordat hij weer terug kon keren. In die 8 weken bereikten maar liefst drie andere nummer de eerste plaats: I Would Stay Van Krezip, I Turn To You van Melanie C en Could I Have This Kiss Forever van Whitney Houston & Enrique Iglesias. Drie hits voor laten gaan alvorens zelf weer terug te keren op 1 is eveneens een recordprestatie.

17 december 2011: Gers Pardoel - Ik Neem Je Mee

Het is toch een beetje lullig. Je stoot een nummer van de eerste plaats en dan wordt je vervolgens teruggepakt en door datzelfde nummer terugverwezen naar de nummer 2-positie. Het overkwam Gers Pardoel. In de eerste week van van november 2011 had hij Somebody That I Used To Know van Gotye van de eerste plaats verdreven en stond hij vier weken op nummer 1 met Ik Neem Je Mee. Daarna sloeg Gotye weer terug en stond hij weer twee weken op 1. Gers liet het er echter niet bij zitten en na die twee weken stond ook hij weer twee weken op de eerste plaats. Deze strijd om de nummer 1-positie lag simpelweg aan het feit dat twee ijzersterke songs rond hetzelfde moment waren uitgebracht. Een dergelijke revenge-nummer 1-notering als die van Gers Pardoel, waarbij twee nummer 1-hit als het ware in elkaar haken, hebben we daarna nog één keer teruggezien in de Top 40. Dat bij de hits Tsunami van Dvbbs & Borgeous en Happy van Pharrell Williams, al zat daar Hey Brother van Avicii er ook nog even tussen.

2 mei 2020: The Weeknd - Blinding Lights

We besluiten met Blinding Lights van The Weeknd. Dit is de enige hit in de Top 40-geschiedenis die erin slaagde om zelfs tweemaal terug naar nummer 1 te stijgen. Nadat hij op 18 januari 2020 slechts één weekje op 1 had mogen staan, werd hij van de eerste plaats gestoten door Smoorverliefd van Snelle. Na drie weken kwam Blinding Lights weer terug op 1 en schreef die 7 weken bij op zijn conto. Tijdens die periode brak de coronacrisis uit en kwamen we in de lockdown. In die periode kwam Snelle opnieuw op nummer 1, maar deze keer met zijn duet 17 Miljoen Mensen met Davina Michelle. Blijkbaar had Nederland destijds behoefte aan vastigheid, want daarna kwam Blinding Lights voor de derde keer op nummer 1 en stond het nog 6 weken op die plaats. In totaal stond Blinding Lights dus 14 op de eerste plaats. Als die twee Nederlandstalige liedjes er niet waren geweest, dan had The Weeknd zelfs 21 weken op nummer 1 gestaan. En dat zou ook een record geweest zijn.