Toen op 1: Wes

- Overig

 Wes
Toen op 1: Wes

In 2020 is er een nieuwe versie van Alane verschenen; Robin Schulz nam de nummer 1-hit van Wes onder handen. 

Talen anders dan Engels, Nederlands, Duits, Frans en Spaans zien we maar zelden op de eerste plaats van de Top 40. De eerst is Julio Iglesias die met zijn Un Canto A Galicia het Galicisch in 1972 voor een week bovenaan de hitlijst brengt. Drie jaar later zien we via Hey Mal Yo van Johnny & Orquestra Rodrigues twee weken lang een Portugese nummer 1-hit en in 1980 zetten we bij het Maleis een turfje na de twee weken van Sajang É van Massada.

In 1988 noteren we de eerste Afrikaanse taal op nummer 1 via Yé Ké Yé Ké, de hit die Mory Kante in het Manding brengt; twee jaar later volgt een nummer 1 die deels in het Latijn is gezongen met Sadeness – Part 1 van Enigma. Alane van Wes is de tweede nummer 1-hit in een Afrikaanse taal; Batoukana. De zanger, Wes Madiko, is afkomstig uit Kameroen en gebruikte voor zijn hit één van de vele lokale talen die er worden gezongen. In Alane zingt Wes over alle wereldse zaken die we in ons leven tegen komen en die onze blik steeds maar weer van de echte essentie van het leven af weten te houden: de liefde. “Mensen hebben elkaar nodig en die behoefte alleen al is genoeg om grenzen tussen ons te slechten”, zo luidt het motto van de zanger.

Wes werd op 15 januari 1964 geboren als kleinzoon van een griot. Zijn opa had dan ook de taak om hem te vertellen over de historie van zijn oorspronkelijke volksstam. Wes nam die traditie over en besloot de verhalen later op te schrijven en te vertalen in muziek. Zijn opa had hem geleerd de kalimba te bespelen en met het instrument onder de arm vertrok hij eind jaren tachtig naar Europa. Daar speelt hij onder meer in de groep Fakol en gaat hij naar school in Frankrijk. In 1992 reist Wes door de Verenigde Staten ter promotie van het album Sun Of Ancestors. In die periode komt hij in contact met Michel Sanchez die zelf met Eric Mouquet het duo Deep Forest was gestart. De Franse act specialiseerde zich in het mixen van wereldmuziek met elektronische instrumenten. In 1996 wordt het de eerste Franse groep die wordt onderscheiden met een Grammy Award.

Sanchez maakt met Wes het album Welenga dat in 1996 verschijnt met daarop de nummer 1-hit Alane. Van die single werden er ruim 175.000 exemplaren verkocht, toen goed voor dubbel platina. Naast de nummer 1-hit stond op het album ook zijn tweede (en laatste) Top 40-hit Awa Awa. I Love Football bleef in 1998 steken in de Tipparade. Na het album Welenga komt er in 2000 nog een opvolger met Sinami maar het grote succes blijft dan uit. Wes is de enige artiest uit Kameroen die het ooit tot de Top 40 heeft weten te schoppen.

Check hier de songtekst van Alane

Deze en nog veel meer lekkere zomerhits hoor je via onze playlist Top 40 Hitdossier Zomer op Spotify. Daar vind je bij Top 40 Hitdossier de lekkerste verzamelingen van hits uit de Enige Echte.