Top 3: Grootste hits

- Overig

 Pharrell Williams Gotye Kimbra Trio Hellenique
Top 3: Grootste hits

Vanmiddag is op Qmusic de 3000e Top 40 te horen. Naar aanleiding van deze jubileumlijst presenteren we vandaag de grootste drie hits uit 3000 weken Top 40-geschiedenis.

1. Pharrell Williams - Happy

Sinds 12 april 2014 is Happy van Pharrell Williams de grootste Top 40-hit aller tijden. Het nummer stond op dat moment al voor de 35e week genoteerd en was gestaag aan het dalen. De media-aandacht voor deze prestatie zorgde er echter voor dat Happy de week erna terug de top 10 in steeg. Zeven weken later kreeg Happy nog een ander record in handen. Het was namelijk de eerste hit die 42 weken in de lijst bleef staan en verbrak daarmee het record van Huilen Is Voor Jou Te Laat van Corry en De Rekels. Pharrell scherpte het record meteen flink aan, want Happy hield het uiteindelijk 49 weken vol in de Top 40. Happy is afkomstig van de soundtrack van Verschrikkelijke Ikke 2. Daarom is het niet verwonderlijk dat je in onderstaande video een Minion voorbij ziet komen.

2. Gotye feat. Kimbra - Sombody That I Used To Know

Twee jaar voor het record van Happy werd het record van grootste hit aller tijden ook al verbroken. Dat gebeurde op 7 april 2012. Vanaf die dag had Somebody That I Used To Know meer punten verzameld dan La Danse De Zorba van Trio Hellenique. Gotye en Kimbra stonden met dit nummer van eind augustus 2011 tot begin maart 2012 28 weken lang onafgebroken in de top 10. Deze prestatie is daarna nooit meer geëvenaard. Ondanks hun monsterhit bleven Gotye en Kimbra allebei eendagsvliegen. Gotye heeft na zijn succesalbum Making Mirrors, waarvan Somebody That I Used To Know afkomstig was, zelfs geen albums meer uitgebracht.

3.Trio Hellenique - La Danse De Zorba

De grootste hit van 1965 was La Danse De Zorba. Het was de zomerhit van dat jaar, die populair was geworden dankzij de slotscène van de bioscoopfilm Zorba De Griek. Duizenden Nederlanders maakten daardoor kennis met de sirtaki, die daarna op menig feestje werd meegedanst. Voor de Top 40-notering werden de uitvoeringen van Duo Acropolis, Trio Hellenique en de oorspronkelijke uitvoerder Mikis Theodorakis bij elkaar opgeteld. La Danse De Zorba zou 47 jaar lang de grootste Top 40-hit aller tijden blijven. Het is dankzij de 500e editie van de Top 40 dat La Danse De Zorba nu nog in dit top 3'tje staat. Naar aanleiding van dit jubileum werd de uitvoering van Trio Hellenique namelijk opnieuw een (bescheiden) hit. Als dat niet gebeurd was, dan had het nummer net wat punten te kort gehad en had in 2020 Blinding Lights van The Weeknd de derde plaats ingepikt.

Zo zag deze top 3 eruit ten tijde van de 2000e Top 40 (25 oktober 2003) en de 1000e Top 40 (14 april 1984):

  1. Trio Hellenique / Duo Acropolis / Mikis Theodorakis - La Danse De Zorba
  2. Dave Berry - This Strange Effect
  3. Jane Birkin avec Serge Gainsbourg - Je T'aime... Moi Non Plus

Benieuwd hoe de rest van de actuele lijst eruitziet? Check het op deze pagina.