Top 5: Grootste leeftijdsverschil tussen duetpartners

- Overig

 Elton John Dua Lipa Tony Bennett Amy Winehouse André Hazes André Hazes Jr. Normaal Jan Smit Vader Abraham Frans Bauer
Top 5: Grootste leeftijdsverschil tussen duetpartners

Elton John maakt met Cold Heart na 18 jaar zijn rentree in de Top 40. Het nummer is een duet met Dua Lipa, die 48½ jaar jonger is dan hij. Was er ooit eerder zo'n groot leeftijdsverschil tussen duetpartners in de Top 40?

Het antwoord is: ja. Om welke duetpartners het gaat, ontdek je in onderstaande top 5.

Voor dit lijstje hebben gekeken naar pure duetten, dus liedjes die worden gezongen door twee personen. Samenwerkingen tussen een zangeres en een dj of instrumentalist tellen dus niet mee. Om die reden ontbreken bijvoorbeeld What's Love Got To Do With It van Kygo x Tina Turner (leeftijdsverschil van 52 jaar) en  (Out Here) On My Own van Nikka Costa featuring Don Costa on the guitar (leeftijdsverschil van 47 jaar). Liedjes waarop meer dan twee solisten te horen zijn, hebben we eveneens buiten beschouwing gelaten.

1. Body And Soul - Tony Bennett & Amy Winehouse
Tony Bennett (1926) en Amy Winehouse (1983-2011) schelen 57 jaar

Op 23 maart 2011 stonden Tony Bennett en Amy Winehouse samen in de studio om de jazzklassieker Body And Soul op te nemen voor Tony's duettenalbum Duets II. Tony was op dat moment 84 jaar en Amy 27. Amy stond hierna nooit meer in de studio en zou haar volgende verjaardag nooit halen. Ze overleed vier maanden later aan een overdosis alcohol. Tony daarentegen leeft nog steeds. Hij vierde vorige maand zijn 95e verjaardag en maakte bekend te gaan stoppen met optreden. Op 18 september 2011, de dag dat Amy 28 jaar zou zijn geworden, werd Body And Soul op single uitgebracht, waarna het een bescheiden Top 40-hit werd. Met deze hit vestigde Tony Bennett het record van oudste Top 40-artiest, dat tien jaar na dato nog steeds op zijn naam staat.

2. Cold Heart - Elton John & Dua Lipa
Elton John (1947) en Dua Lipa (1995) schelen 48½ jaar

Net als bij Body And Soul gaat ook het duet Cold Heart gepaard met een record voor de zanger op leeftijd. Elton John scoorde zijn eerste hit in december 1970 met Border Song en daarmee is hij de allereerste act in de Top 40-geschiedenis die meer dan 50 jaar na zijn Top 40-debuut nog een nieuwe hit weet te scoren. Hoewel de 74-jarige Sir Elton nog steeds optreedt en afgelopen april tijdens een livestream nog met Dua Lipa het podium deelde, is Elton John voor zijn nieuwe hit niet met haar de studio in gedoken. Het nummer is opgebouwd rond een sample uit Eltons klassieker Sacrifice, waar hij in 1990 op 42-jarige leeftijd een top 3-hit mee scoorde. Deze sample is handig gecombineerd met het refrein van die andere Elton John-klassieker, Rocket Man, dat door Dua Lipa wordt gezongen.

3. Bedankt Mijn Vriend - André Hazes & André Hazes Jr
André Hazes (1951-2004) en André Hazes Jr. (1994) schelen 42½ jaar

Op 21 januari 1994 werden André (42) en Rachel (23) Hazes de trotse ouders van hun jongste zoon André Hazes Jr., in de beginjaren ook wel Dreetje genoemd. Toen Dreetje 10 jaar oud was overleed zijn vader onverwacht aan een hartstilstand. Drie jaar zijn dood nam André Jr. een postuum duet op met zijn vader. Dat is een duet waarbij nieuw opgenomen vocalen worden gecombineerd met een oudere opname van een inmiddels overleden artiest, waardoor het net lijkt of de twee samen zingen. André Hazes Sr. was 36 jaar toen hij in 1988 het nummer Bedankt Mijn Vriend opnam ter herinnering aan zijn overleden producer Tim Griek. André Jr. was nog maar 13 toen hij in de studio stond om zijn bijdrage op te nemen. Daarmee werd hij een van de jongste artiesten met een nummer 1-hit. Ondanks André Jr.'s grote populariteit is Bedankt Mijn Vriend nog altijd zijn enige top 40-hit.

4. Puik Idee Ballade - Normaal en Jantje Smit
Bennie Jolink (1946) en Jan Smit (1985) schelen 39½ jaar

In de zomer van 1999 scoorden Normaal en Jantje Smit een hit met de Puik Idee Ballade. Dit duet was een moderne versie van de Zuiderzee-Ballade. Dit liedje uit 1959 was een duet tussen een kleinzoon en zijn opa, die aan de hand van door de jongen gevonden foto's herinneringen aan de Zuiderzee (het IJsselmeer) ophaalt. Van dit lied verschenen destijds twee uitvoeringen op single, die van Sylvain Poons en Oetze Verschoor en de die van Jan Lemaire Sr. en Godert van Colmjon. Als de Top 40 destijds al had bestaan, zouden die laatste twee dit lijstje hebben aangevoerd, want Jan en Godert scheelden maar liefst 59½ jaar. Bij Bennie Jolink (53) en Jantje Smit (13) was het verschil twintig jaar kleiner, maar wel groot genoeg voor een notering in dit overzicht.

5. Nu Zijn We Alle Twee Artiesten - Frans Bauer & Vader Abraham
Vader Abraham (1935) en Frans Bauer (1973) schelen 38½ jaar

"Nu zijn we alle twee artiesten / De ene jong, de ander oud", Frans Bauer en Vader Abraham zingen het zelf al. Frans was 22, terwijl Pierre Kartner al 61 jaar oud was toen dit nummer de Top 40 binnenkwam. Het nummer is een cover van To All The Girls I've Loved Before. Dat nummer is het bekendst in de uitvoering van Julio Iglesias en Willie Nelson die zelf maar 10½ jaar in leeftijd schelen. Nu Zijn We Alle Twee Artiesten verscheen in 1996 op het album Voor Jou van Frans Bauer en bereikte de 16e plaats in de Top 40. Vader Abraham had in het verleden al vaker met duetten met jongere artiesten in de top 40 gestaan, bijvoorbeeld met Wilma en Mieke. Hoewel zij destijds jonger waren dan Frans in 1996, was het leeftijdsverschil met Vader Abraham toen niet zo groot. In 1988 nam Pierre op 53-jarige leeftijd een singletje op met de 7-jarige Tessa. Dat nummer zou hem een hogere notering in dit overzicht hebben opgeleverd, maar zij bleven hangen in de Tipparade.