Nieuws
Overig

Top 5: Hoger in de Top 40 dan op het Eurovisiesongfestival

Top 5: Hoger in de Top 40 dan op het Eurovisiesongfestival
Rosa Linn  S10  Michelle  Sandra Reemer  Anouk 

Rosa Linn heeft met Snap een Top 40-record te pakken. Terwijl ze op het songfestival op plaats 20 eindigde, staat ze in de Top 40 inmiddels op nummer 9. Nooit eerder was het verschil tussen het resultaat in een songfestivalfinale en de Top 40 zo groot.

Voor de lijstje hebben we de resultaten van alle songfestivalinzendingen die de finale hebben gehaald vergeleken met hun Top 40-prestaties. Dat wil zeggen: enerzijds de behaalde positie in de songfestivalfinale en anderzijds de hoogst bereikte positie in de Top 40. In de meeste gevallen is het Eurovisieresultaat beter dan het Top 40-resultaat. Er zijn slechts elf gevallen waarbij dat andersom is. Bij vijf liedjes is het verschil meer dan 5 plaatsen. Die vijf songfestivalliedjes hebben we hieronder op een rij gezet.

De 9 Top 40-hits die op het songfestival gestrand zijn in de halve finale, hebben we niet meegeteld. Dit waren allemaal Nederlandse inzendingen, die kort na de presentatie of na het Nationaal Songfestival de Top 40 bereikten. Van die negen Nederlandse inzendingen kwamen Shine, Ik Ben Verliefd (Sha-La-Lie), Never Alone en You And Me in de bovenste helft van de Top 40. Daar was dus ook een groot verschil tussen de Top 40- en de Eurovisieprestatie.

1. Rosa Linn - Snap (2022) - 11 plaatsen verschil
9e plaats in de Top 40
20e plaats op het Eurovisiesongfestival 

Snap van Rosa Linn is de enige niet-Nederlandse inzending in deze top 5. De Armeense inzending van dit jaar is dan ook een heel bijzonder geval. Het nummer werd namelijk niet direct een hit dankzij het songfestival, maar dankzij TikTok. Daar wordt een licht versnelde versie van haar liedje in heel veel filmpjes gebruikt. Van de Nederlandse jury en televoters ontving Rosa Linn in Turijn geen enkel punt. Snap is na Geef Het Op Van Clouseau (16e in 1991 namens België) de enige niet-Nederlandse inzending in de Top 40 die tijdens het songfestival op de onderste helft van het scorebord is geëindigd. Terwijl Clouseau op de songfestivaldag zelf in de Top 40 kwam, gebeurde dat bij Rosa Linn pas twee maanden later. Clouseau kwam in de Top 40 niet verder dan de 17e plaats en ontbreekt dus in dit lijstje. Vóór Snap was Power To All Our Friends van Cliff Richard de niet-Nederlandse songfestivalhit met het grootste verschil tussen het scorebord en de Top 40. Deze Britse inzending van 1973 bereikte de derde plaats in Luxemburg, maar werd ondanks dat gewoon een nummer 1-hit in de Top 40. Dat verschil van twee plaatsen is echter ook niet genoeg voor een notering in deze top 5.

2. S10 - De Diepte (2022) - 10 plaatsen verschil
1e plaats in de Top 40
11e plaats op het Eurovisiesongfestival

We blijven bij het songfestival van dit jaar. Een maand na de presentatie van De Diepte, de Nederlandse inzending voor Turijn, steeg het nummer naar de 2e plaats in de Top 40. Velen dachten dat daarmee heeft hoogtepunt wel zou zijn bereikt, want daarna begon het nummer te zakken. Na de songfestivalfinale, waarin S10 de elfde plaats haalde, steeg De Diepte echter onverwacht nog een weekje naar nummer 1. Daarmee werd het de eerste Nederlandstalige songfestivalhit in de Top 40 dit de eerste plaats bereikte. Met een eerste plaats in de Top 40 en een elfde plaats op het Eurovisiescorebord kreeg ze ook het record in handen van grootste positieve verschil tussen de twee resultaten. Na drie maanden is ze dat nu dus al weer kwijt. Toevallig is het record van grootste negatieve verschil dit jaar ook gebroken. De winnaar, Stefania van het Oekraïense Kalush Orchesta, debuteerde na de finale ook in de Top 40, maar kwam niet verder dan twee weekjes op nummer 38. Een negatief verschil van 37 posities tussen het Eurovisie- en het Top 40-resultaat hadden we ook nog niet eerder gezien. Met Space Man van Sam Ryder erbij leverde het Eurovisiesongfestival dit jaar 4 Top 40-hits op. Zo'n groot aantal Eurovisiehits in één jaar hebben we niet meer gezien sinds 1983.

3. Michelle - Out On My Own (2001) - 9 plaatsen verschil
9e plaats in de Top 40
Gedeelde 18e plaats op het Eurovisiesongfestival

Er was een tijd dat Nederland nog een grootst opgezet Nationaal Songfestivals organiseerde. Zo ook op 3 maart 2001, toen acht kandidaten aantraden in Rotterdam Ahoy. Zowel de drie jury's als de televoters waren ervan overtuigd dat de 19-jarige conservatoriumstudente Michelle Courtens uit het Limburgse Venray ons land moest vertegenwoordigen met haar alternatieve ballad Out On My Own, die ze naar goede songfestivalgewoonte zong op blote voeten. Out On My Own was een a-typisch songfestivallied en paste eerder thuis in de Top 40 dan op een Eurovisiesongfestival. Dat gebeurde dan ook. Een maand na het Nationaal Songfestival bereikte Out On My Own de 9e plaats in de Top 40. Zes weken later mocht ze in Kopenhagen de songfestivalavond openen. Ondanks een prima optreden verzamelde ze tijdens de puntentelling niet meer dan 16 punten. Alleen de televoters uit Portugal, Israël, Slovenië en Rusland hadden punten voor Michelle over. Hierdoor strandde Nederland samen met Letland op een gedeelde 18e plaats. Omdat er destijds nog geen halve finales waren, moest een land bij de eerste 15 eindigen om zich te kwalificeren voor het volgende songfestival. Om die reden moest ons land in 2002 een jaartje overslaan op het Eurovisiesongfestival.

4. Sandra Reemer - The Party's Over (1976) - 6 plaatsen verschil
3e plaats in de Top 40
9e plaats op het Eurovisiesongfestival

De enige 20e-eeuwse inzending in deze top 5 komt uit het jaar 1976. Dat jaar was er in Nederland volop belangstelling voor het Eurovisiesongfestival. Een jaar na de winst van Teach-In in 1975 streek het Eurovisiecircus neer in Den Haag. In het Congresgebouw om precies te zijn. De Nederlandse deelnemer was Sandra Reemer, die in 1972 al eens de vierde plaats had gehaald als helft van het duo Sandra & Andres met hun liedje Als Het Om De Liefde Gaat. Met haar nummer The Party's Over had zij het Nationaal Songfestival van 1976 gewonnen. Daarin had zij het moeten opnemen tegen vier andere acts die allemaal al eens in de Top 40 hadden gestaan: Spooky & Sue, Bolland & Bolland, Lucifer en nota bene haar voormalige duetpartner Andres, die met Rosy Pereira het nieuwe duo Rosy & Andres had gevormd. Een maand na het Nationaal Songfestival bereikte The Party's Over de derde plaats in de Top 40. Zo'n hoge notering zat er op 3 april in Den Haag niet in. Sandra moest genoegen nemen met 56 punten en de 9e plaats op het scorebord. Met een deelnemersveld van 18 landen was dat net voldoende voor een plaats in het linkerrijtje. In 1979 zou Sandra onder de naam Xandra nog een derde en laatste maal meedoen aan het songfestival. Toen bereikte ze met Colorado de 12e plaats.

4. Anouk - Birds (2013) - 6 plaatsen verschil
3e plaats in de Top 40
9e plaats op het Eurovisiesongfestival

37 jaar na The Party's Over behaalde Anouk precies dezelfde resultaten als Sandra Reemer. Daarom delen zij de vierde plaats in dit overzicht. Anouk en Sandra bereikten allebei de derde plaats in de Top 40 en de negende plaats op het Eurovisiesongfestival. Anouk deed dat met haar killer song Birds. Toen haar liedje op 11 maart 2013 gepresenteerd werd op Radio 2 moesten veel luisteraars wel even wennen aan deze Anouk. Zij hadden eerder een stevig rocknummer verwacht, maar Birds was een gedragen ballad in driekwartsmaat. Desalniettemin waren de meeste Nederlanders wel overtuigd van de kwaliteit van het nummer. Toen twee weken na de première het liedje op nummer 4 binnenkwam in de Top 40 waren de verwachtingen direct hooggespannen. Nooit eerder was een songfestivalinzening zo hoog binnengekomen in de lijst. Wat ook nog nooit eerder was voorgekomen, was dat een land zich acht jaar op rij niet gekwalificeerd had voor de songfestivalfinale. Tussen 2005 en 2012 zat Nederland geen enkele keer in de enveloppen. Als Anouk ons niet naar de finale zou kunnen loodsen, wie in 's hemelsnaam dan nog wel? De keus voor kwaliteit werd beloond. Nederland ging door naar de finale en bereikte daar een keurige 9e plaats. Daarmee luidde Anouk een nieuw songfestivaltijdperk in, waarin Nederlandse A-artiesten zich weer durfden aan te melden bij de selectiecommissie. 

(20/08/2022)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dasha - Austin
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Dua Lipa - Training Season
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Frenna - Pretty Girls
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Rondé - Undecided
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Di-Rect - My Blood
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Hozier - Too Sweet
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Dua Lipa - Illusion
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Claude - Écoutez-Moi
Details La Fuente - Ratata
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)