Top 5: Officiers in de Orde van Oranje-Nassau

- Overig

 Wibi Soerjadi Marco Borsato Tiësto Armin Van Buuren André Van Duin Jan Smit
Top 5: Officiers in de Orde van Oranje-Nassau

Zaterdag is pianist Wibi Soerjadi benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Welke Top 40-artiesten hebben nog meer ooit deze koninklijke onderscheiding ontvangen? Dat zochten we voor je uit.

Er zijn tientallen zangers en zangeressen (en duizenden andere mensen) die ooit een lintje hebben gekregen. Zij mogen zich Lid of Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Lid en Ridder zijn de zesde en de vijfde graad in deze orde. Er bestaan nog vier hogere ordes: Officier, Commandeur, Grootofficier en Ridder Grootkruis. Voor zover ons bekend is, is er nog nooit iemand in de hoogste drie graden benoemd die ooit in de Top 40 heeft gestaan. Officiers in de Orde van Oranje-Nassau (de vierde graad) met een Top 40-hit kennen we wel een paar. Wibi Soerjadi stond in 2005 tien weken in de lijst met de hit Blind For You, een samenwerking met Di-Rect. Hij behoort dus ook tot deze categorie.

"Personen die benoemd worden tot Officier hebben met hun bijzondere verdiensten vaak een landelijke of zelfs internationale uitstraling of betekenis", meldt de website van de Kanselarij der Nederlandse Orden. Maar wie zijn eigenlijk de succesvolste Top 40-artiesten die zich Officier in de Orde van Oranje-Nassau mogen noemen? Dat hebben we uitgezocht.

1. Marco Borsato
benoemd in 2004

Marco Borsato is de succesvolste Nederlandse artiest in de Top 40-geschiedenis. Hij kreeg zijn koninklijke onderscheiding tijdens de lintjesregen van 2004, op 29 april. Hij stond op dat moment in de top 10 met zijn hit Voorbij. Marco kreeg de versierselen opgespeld op het gemeentehuis van Blaricum door burgemeester Helma Ton. Hij was daarmee de eerste Nederlandse popzanger die zich Officier in de Orde van Oranje-Nassau mocht noemen.

2. Tiësto
benoemd in 2004

Precies drie weken na Marco Borsato werd er nog een grote Top 40-artiest benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Op 20 mei werd Tiësto onderscheiden door burgemeester Chris Rutten van Breda. Ook hij stond op het moment van zijn benoeming in de top 10 en wel met het nummer Love Comes Again. Tiësto was de eerste dj met zo'n hoge koninklijke onderscheiding. Tot 2011 zou hij zelfs de enige Officier blijven met een carrière achter de draaitafels.

3. Armin Van Buuren
benoemd in 2011

De tweede dj die zich Officier in de Orde van Oranje-Nassau mocht noemen, was Armin Van Buuren. Van Buren is overigens de schuilnaam die de koninklijke familie gebruikt als zij incognito wil blijven, maar dat is natuurlijk verder gewoon toevallig. In tegenstelling tot bovenstaande Officiers kreeg Armin de versierselen niet opgespeld op het gemeentehuis, maar werd hij verrast tijdens een optreden. Op Koninginnedag 2011 werd hij tijdens zijn optreden op de Garenmarkt in Leiden verrast door burgemeester Henri Lenferink.

4. André Van Duin
benoemd in 2011

Precies één dag voor Armin Van Buuren werd ook André Van Duin koninklijk onderscheiden. De populaire komiek was in 1993 al geridderd, maar promoveerde 18 jaar later tot Officier. Hij kreeg de onderscheiding op 29 april 2011 opgespeld in Amsterdam door burgemeester Eberhard van der Laan. André Van Duin scoorde in zijn Top 40-carrière twee hits die iets met het Koninklijk Huis te maken hadden. In 1980 imiteerde hij prins Bernhard in de top 10-hit Willy Alberti Bedankt en in 2009 bezong hij De Balletjes Van De Koningin.

5. Jan Smit
benoemd in 2020

We besluiten deze top 5 met Jan Smit. In 2017 dachten sommige mensen al even dat hij benoemd was tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau, maar dat betrof toen de voorzitter van Heracles Almelo, die toevallig ook Jan Smit heet. De zanger Jan Smit moest nog drie jaar op zijn onderscheiding wachten. Op 24 april 2022 werd hij naar zijn huis gelokt in Volendam, waar hij de medaille kreeg opgespeld door burgemeester Lieke Sievers. Met zijn 34 jaar was Jan Smit dat jaar de jongste Nederlander die een koninklijke onderscheiding ontving.

Ook deze Top 40-artiesten werden ooit benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Achter de naam staat in welk jaar dat gebeurde.

Naast al deze artiesten werd de allereerste presentator van de Top 40, Willem Van Kooten, in 2006 benoemd tot Officier. De succesvolste Nederlandse artiest die nog nooit een koninklijke onderscheid heeft gekregen is Anouk.