Top 6: Nederlandse songfestival-Alarmschijven

- Overig

 Mia Nicolai Dion Cooper Sandra & Andres Teach In Maxine Franklin Brown Michelle Trijntje Oosterhuis
Top 6: Nederlandse songfestival-Alarmschijven

Burning Daylight, de Nederlandse Eurovisiesongfestivalinzending van Mia Nicolai en Dion Cooper is de nieuwe Alarmschijf op Qmusic. Het is voor de zesde keer dat een Nederlands songfestivalliedje deze eer krijgt toebedeeld. Hieronder geven we je het volledige overzicht.

1. Sandra + Andres - Als Het Om De Liefde Gaat

In totaal is er 18 keer een songfestivalliedje uitgeroepen tot Alarmschijf. In de meeste gevallen (9 keer) betrof het het winnende liedje. 3 keer was het niet het winnende nummer, maar een andere inzending uit de top 5 die hitgevoeliger werd geacht. De overige 6 gevallen waren Nederlandse songfestivalinzendingen. De allereerste keer dat een songfestivalliedje Alarmschijf werd, was in 1972. Op 16 februari van dat jaar hadden Sandra & Andres drie liedjes gepresenteerd tijdens het Nationaal Songfestival. Daarvan won het vrolijke Als Het Om De Liefde Gaat met grote overmacht. Ook op het Eurovisiepodium in Edinburgh werd het nummer een succes. Sandra & Andres kregen het toen nog statige songfestivalpubliek in de zaal zelfs aan het meeklappen op hun liedje. Als Het Om De Liefde Gaat eindigde uiteindelijk als vierde op het songfestival en op de derde plaats in de Top 40.

2. Maxine & Frankin Brown - De Eerste Keer

Het is niet alleen de zesde keer dat een Nederland songfestivalliedje tot Alarmschijf wordt uitgeroepen. Het is ook de zesde keer dat Nederland een man-vrouwduo stuurt. De voorgangers van Mia en Dion zijn Saskia & Serge, Sandra & Andres, Mouth & MacNeal, Maxine & Franklin Brown en The Common Linnets. Precies de helft van die duo's kreeg een Alarmschijf voor hun songfestivalinzending. Zo ook het liedje De Eerste Keer van Maxine & Franklin Brown. In tegenstelling tot Sandra & Andres kregen zij niet onmiddellijk het voordeel van de twijfel. Zij wonnen het Nationaal Songfestival op 3 maart 1996, maar pas een maand later werd De Eerste Keer tot Alarmschijf uitgeroepen. Helemaal terecht overigens, want Maxine en Franklin eindigden op een keurige 7e plek in Oslo. In de Top 40 kwamen ze zelfs nog een plekje hoger.

3. Teach In - Ding-A-Dong

Het Nationaal Songfestival van 1975 werd op 26 februari gewonnen door Teach In met Ding-A-Dong. Het was vrijwel direct duidelijk dat dit nummer een serieuze kandidaat voor de Eurovisiezege was. Ook de mensen van de TROS - die na het verbod op Radio Veronica een tijd lang verantwoordelijk waren voor de Alarmschijf, zullen dat gedacht hebben. In maart werd het liedje meteen uitgeroepen tot Alarmschijf. Het vervolg moge bekend zijn. Op 22 maart won de groep uit Enschede met 152 punten het songfestival in Stockholm. Het was de vierde keer dat Nederland met de overwinning naar huis mocht. Het Eurovisiesucces vertaalde zich overigens niet naar een nummer 1-hit in de Top 40. Ding-A-Dong moest daar genoegen nemen met de derde plaats.

4. Michelle - Out On My Own

Na bovenstaande drie verhalen zou je gaan denken dat een Alarmschijf garantie biedt op Eurovisiesucces. Dat ballonnetje gaat helaas niet op. Er zijn ook twee voorbeelden waarbij een Alarmschijf het niet goed deed op het songfestival. Het eerste is Michelle. De destijds 19-jarige zangeres uit Venray won op 3 maart 2001 met overmacht het Nationaal Songfestival met Out On My Own en pakte een week later de Alarmschijf. Out On My Own was een a-typisch songfestivallied en paste eerder thuis in de Top 40 dan op een Eurovisiesongfestival. In de Top 40 presteerde het nummer dan ook heel aardig. Met een 9e plaats werd het het op een na succesvolste songfestivalnummer van de jaren 0 in de Top 40. Dat was niet zo moeilijk, want in dat decennium bereikte de populariteit van het Eurovisiesongfestival in ons land een dieptepunt. Ondanks een prima optreden in Kopenhagen strandde de blootvoetse Michelle op een gedeelde 18e plaats.

5. Trijntje Oosterhuis - Walk Along

In het geval van Michelle leverde de Alarmschijf haar nog wel een mooie Top 40-hit op. Bij Walk Along van Trijntje Oosterhuis ontbrak het helaas op twee fronten aan succes. Het werd geen grote hit en op het songfestival in Wenen strandde het nummer in de halve finale. Onze songfestivalinzending van 2015 werd al in december 2014 bekendgemaakt. Het is de enige keer in de Eurovisiegeschiedenis dat Nederland al zo vroeg zijn inzending prijsgaf. Direct daarna riep Radio 538 het nummer uit tot Alarmschijf. Walk Along was mede geschreven door Anouk en Trijntje was een ervaren zangeres. Toch omarmde het Nederlandse publiek het liedje niet. Het nummer kwam nooit hoger dan de 35e plaats. In principe geen reden tot paniek. Calm After The Storm van The Commons Linnets maakte in 2014 ook een valse start in de Top 40. Bij Trijntje kwam het echter niet goed. Een niet zo flatteus broekpak en een wellicht iets te ambitieus cameraplan deden het totaalplaatje geen goed. Eindresultaat: twee-na-laatste in de halve finale.

6. Mia Nicolai & Dion Cooper - Burning Daylight

Op 9 mei is het de eer aan Mia Nicolai & Dion Cooper om ons land te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Liverpool. Dat doen ze met hun nummer Burning Daylight dat ze afgelopen woensdagavond presenteerden. Met de Alarmschijf hebben ze de steun van Qmusic in ieder geval al in de pocket. De zender zal hun liedje deze week extra vaak draaien. Hoewel we hierboven hebben gezien dat de Alarmschijf geen garantie op Top 40- of Eurovisiesucces biedt, lijken de statistieken ons toch gunstig gezind. Bij De Eerste Keer schreven we hierboven al dat het de zesde keer is dat ons land een man-vrouwduo afvaardigt. De vorige vijf keer eindigde Nederland in de top 7 op het songfestival. Wat zou het mooi zijn als Mia Nicolai & Dion Cooper deze mooie traditie voortzetten. Mia en Dion hebben er in ieder geval alle vertrouwen in. "Wij gaan voor de eerste plek," zeiden ze woensdag voor de camera van Khalid & Sophie.