Wout2Day: 3 juli 1982

- Overig

 Trio
Wout2Day: 3 juli 1982

Tot en met 19 augustus hoor je van maandag tot en met donderdag bij Wout2Day een historische Top 40. Vandaag neemt Wouter van der Goes je mee naar 3 juli 1982.

Uit de lijst die je tussen 18.00 en 20.00 uur kunt horen, stellen wij je graag voor aan Da Da Da I Don't Love You You Don't Love Me Aha Aha Aha van Trio.

Op 2 augustus 1982 stijgt Da Da Da I Don't Love You You Don't Love Me Aha Aha Aha van Trio met superstip naar 7. Daarmee bereikte dit nummer zijn hoogste positie in de Top 40. Door de minimalistische muziek, de monotone zang en de opmerkelijke titel kan het als een van de bijzonderste singles van het jaar gezien worden.

Da Da Da behoorde tot de Neue Deutsche Welle (‘nieuwe Duitse golf’) die Nederland in 1982 overspoelde. Na Der Kommissar van Falco en Skandal Im Sperrbezirk van de Spider Murphy Gang was dit de derde vertegenwoordiger van deze nieuwe Duitstalige muziekstroming die in de Top 40 terecht kwam. Klassiekers binnen het genre, zoals 99 Luftballons, Major Tom (Völlig Losgelöst) en Codo, zouden pas maanden later volgen.

Da Da Da werd oorspronkelijk in het Duits gezongen (met enkele regels in het Engels). Deze versie bereikte de tweede plaats in de Duitse hitparade. Voor de internationale markt kwam de groep Trio echter met een Engelstalige versie, waarin ‘Ich lieb’ dich nicht, du liebst mich nicht’ als enige Duitstalige regel was overgebleven. Het wierp zijn vruchten af, want ook in Engeland bereikte het trio uit het Nedersaksische dorpje Groβenkneten de tweede plaats in de hitlijst.

De beat van het nummer werd gemaakt op een simpel synthesizertje: de Casio VL-1. In de videoclips en televisie had zanger Stephan Remmler dit instrument steevast in zijn jaszak zitten om het vervolgens op het juiste moment tevoorschijn te toveren en het eenvoudige melodietje te spelen. Als je toevallig nog een Casio VL-1 in huis hebt, is het simpel om Da Da Da na te spelen. Je selecteert ‘rock-1’ als ritme en ‘piano’ als instrument, even studeren en klaar is kees.

Meer hits uit deze lijst hoor je vanaf 18.00 uur bij NPO Radio 2 tijdens Wout2Day.