Wout2Day: 4 juni 1988

- Overig

 Michael Jackson
Wout2Day: 4 juni 1988

Tot en met 19 augustus hoor je van maandag tot en met donderdag bij Wout2Day een historische Top 40. Vandaag neemt Wouter van der Goes je mee naar 4 juni 1988.

Uit de lijst die je tussen 18.00 en 20.00 uur kunt horen, stellen wij je graag voor aan Dirty Diana van Michael Jackson.

Op 4 juni 1988 stijgt Dirty Diana van Michael Jackson met superstip naar nummer 13 in de lijst. Het was de vijfde hitsingle van het album Bad. Zoveel hits van één album was een heel bijzondere prestatie, al waren we van Michael inmiddels wel wat gewend. Zijn vorige album Thriller had zeven Top 40-hits opgeleverd. In juni 1988 wisten we echter nog niet dat hij zijn record zou gaan verbreken. Na Dirty Diana bereikten nog vier tracks van het album de hitlijst en daarmee zette de zanger het record op 9 hitsingles van één album.

In de Amerikaanse Billboard Hot 100 waren de prestaties van Dirty Diana overigens extra bijzonder. Daar was het niet alleen de vijf hitsingle van Bad, maar ook nog eens de vijfde nummer 1-hit die het album had opgeleverd. De enige artiest die deze prestatie ooit heeft geëvenaard, is Katy Perry. Van haar album Teenage Dream kwamen in 2010 en 2011 eveneens de eerste vijf singles op de eerste plaats terecht.

Maar dan de vraag: over wie gaat Dirty Diana nou eigenlijk? Daarover bestonden destijds al verschillende theorieën. Volgens de officiële lezing gaat het nummer over een groupie. Dat is ook duidelijk op te maken uit het tweede couplet. Sommige mensen denken echter dat dat tweede couplet er later bij geschreven is, om te verhullen dat het in feite over Michaels verlangen naar Diana Ross zou gaan.

Ook die andere beroemde Diana, de prinses van Wales, werd in dit verband genoemd. Toen Michael Jackson in juli 1988 optrad in het Wembleystadion, wilde hij Dirty Diana aanvankelijk van de setlist afhalen, omdat hij wist dat Charles en Diana in het publiek zouden zitten. Hij was bang dat Diana het nummer als een belediging zou opvatten. Voor het concert vond echter een gesprekje plaats tussen de prinses en de King Of Pop. Daarin vroeg ze juist of hij Dirty Diana zou gaan zingen en vertelde ze dat dat juist haar leivelingsnummer was. Toen besloot Michael Jackson het die avond alsnog te zingen.

Meer hits uit deze lijst hoor je vanaf 18.00 uur bij NPO Radio 2 tijdens Wout2Day.