Wout2Day: 4 maart 1978

- Overig

 Doug Ashdown
Wout2Day: 4 maart 1978

Tot en met 19 augustus hoor je van maandag tot en met donderdag bij Wout2Day een historische Top 40. Vandaag neemt Wouter van der Goes je mee naar 4 maart 1978.

Uit de lijst die je tussen 18.00 en 20.00 uur kunt horen, stellen wij je graag voor aan Winter In America van Doug Ashdown.

Op 4 maart 1978 is Winter In America van Doug Ashdown de hoogste binnenkomer in de lijst. Het succes van de destijds 35-jarige Australiër kwam een beetje uit de lucht vallen. Doug had al verschillende albums uitgebracht voordat hij begin jaren 70 voor drie jaar naar Nashville, het Mekka van de countrymuziek, verhuisde. Hij schreef daar met wisselend succes liedjes voor andere artiesten, maar het lukte hem niet om door te breken met zijn eigen werk.

Op een koude Amerikaanse winterdag in 1974 schreef Doug samen met zijn producer Jimmy Stewart het nummer Leave Love Enough Alone. Het werd de titeltrack van zijn nieuwe album en in september van dat jaar uitgebracht als single, maar het werd aanvankelijk geen hit. Ruim een jaar werden de album en single opnieuw uitgebracht onder de titel Winter In America. Nu werd het nummer wel opgepikt door de radio en scoorde Doug de grootste hit uit zijn carrière.

In 1977 werd Dougs album ook in Nederland uitgebracht en in februari 1978 verscheen Winter In America op single. Veronica zag direct potentie in het nummer en riep het uit tot Alarmschijf. Enkele weken later bereikte het de 13e plaats in de Top 40. Nergens anders ter wereld, zelfs niet in zijn eigen land, was Doug zo hoog in de hitparade gekomen.

Doug Ashdown zou niet meer terugkeren in de hitlijst, maar zijn compositie deed dat wel. Tien jaar later scoorde René Froger een nummer 5-hit met zijn cover van Winter In America. Het betekende het begin van een lange en succesvolle carrière voor de Amsterdamse zanger. Frogers succes was ook Doug Ashdown niet ontgaan. Op zijn website schrijft hij erover: “Dutch superstar Rene Froger's version was in the top five in Holland for many weeks. Rene’s live version has also topped the charts in that country.” Dat moeten we toch een beetje nuanceren. Renés versie stond slechts één week op nummer 5 en keerde daarna nooit meer terug in de lijst. Waarschijnlijk doelt Doug op het album Live In Concert, waarmee René Froger in 1995 een nummer 1-hit scoorde in de Album Top 100. Daarop staat een liveversie van Winter In America.

René Froger was overigens niet de eerste Nederlander die een cover van Winter In America opnam. Voor hem deden Marco Bakker en Gerard Cox dat al. The Kik maakte jaren later ook een Nederlandse hertaling van het lied.

Meer hits uit deze lijst hoor je vanaf 18.00 uur bij NPO Radio 2 tijdens Wout2Day.