Coverafbeelding Queen - I Want To Break Free
  • Statistieken
  •   12 weken
  •   1 piekpositie
  •   376 punten
  •   1984

Artiestinformatie

Land   Verenigd Koninkrijk

De muzikale veelzijdigheid is kenmerkend voor deze band. De harmonieën en de interessante gelaagdheid in de arrangementen zijn wereldwijd bekend. Ook de krachtige liveoptredens van Queen maken altijd grote indruk op het publiek.

Hun debuut hit is Killer Queen. Met dit nummer komen ze voor het eerst in de Top 40. Ze staan 11 weken genoteerd en bereiken de derde plaats. In 1975 scoren ze met Bohemian Rhapsody hun eerste nummer 1 hit. Dit nummer keert in 1991 terug in de Top 40.


Queen groeit uit tot één van de meest succesvolle bands aller tijden en scoort maar liefst 6 nummer 1-hits.


In 1991 overlijdt Mercury aan een longontsteking, een gevolg van de ziekte Aids. John Deacon trekt zich steeds meer terug en stopt uiteindelijk met de band. De overige leden gaan verder. Zo brengen eerdere hits opnieuw uit met o.a. George Michael, Five en Paul Rodgers. In 2008 scoren ze hun 46e Top 40 hit. Sinds 2011 verzorgt Adam Lambert de vocalen die sindsdien Queen vergezeld op tournee.

In 2014 brengt Queen het album Queen Forever uit. Het album is een mix van niet eerder uitgebrachte “vergeten” nummers, eerder uitgebrachte nummers en een duet tussen Mercury en de in 2009 overleden Michael Jackson.


In 2018 verschijnt de film Bohemian Rhapsody in de bioscoop rond Queen en leadzanger Freddie Mercury. Het zorgt er 43 jaar na de release voor dat het nummer Bohemian Rhapsody opnieuw volledig in de schijnwerpers staat.
In het najaar van 2022 brengt de band Face It Alone uit, een nummer met daarop ook de stem van Freddie Mercury. De band liet weten dat ze het nummer eigenlijk een beetje waren 'vergeten'. Oorspronkelijk werd het in 1989 opgenomen voor het album The Miracle waar het uiteindelijk niet op is gekomen.

Songtekst

I want to break free
I want to break free
I want to break free from your lies
You're so self satisfied I don't need you
I've got to break free
God knows God knows I want to break free

I've fallen in love
I've fallen in love for the first time
And this time I know it's for real
I've fallen in love yeah
God knows God knows I've fallen in love

It's strange but it's true
I can't get over the way you love me like you do
But I have to be sure
When I walk out that door
Oh how I want to be free baby
Oh how I want to be free
Oh how I want to break free

But life still goes on
I can't get used to living without living without
Living without you by my side
I don't want to live alone hey
God knows got to make it on my own
So baby can't you see
I've got to break free

I've got to break free
I want to break free yeah

I want I want I want I want to break free....

Songinformatie

I Want To Break Free was Queens 6de en tevens laatste nummer 1-hit in de Top 40. 2 weken stond de single op nummer 1 en ook de voorganger Radio Ga Ga stond in 1984 1 week op de eerste plaats. Hierdoor deed het album The Works het ook goed, want het kwam ook op nummer 1 in de albumlijst. Ook in Engeland deed de single het goed met een 3de plaats als resultaat. In de Verenigde Staten kwam de single niet hoger dan een 45ste plaats.

Trivia

1984 was een goed jaar. Queen scoorde 2 nummer 1-hits op rij. I Want To Break Free was in mei en juni 1984 de laatste in een rij van 6 nummer 1-hits. De videoclip voor het nummer was een hele bijzondere. De bandleden waren te zien als vrouwen met een knipoog naar de Engelse soapserie Coronation Street. Amerika begreep de connectie niet en MTV besloot om de video niet uit te zenden. Hiermee ging het mis in de Verenigde Staten. Queen verloor een grote schare fans, maar in andere delen van de wereld, met name Europa, bleef de groep onverminderd populair.
ArtiestQueen
 A-kant
Titel I Want To Break Free
Componist(en) Deacon
Producer(s) Queen, Mack
 B-kant
Titel Machines (Or Back To Humans)
Componist(en) May, Taylor
Producer(s) Queen, Mack
 
Platenlabel EMI
Catalogusnr 1A 006-2001177
Album The Works


Positieverloop