Helpt Kygo Paul McCartney en Michael Jackson aan nieuwe Top 40-hit?

- Releases

 Kygo Michael Jackson Paul McCartney
Helpt Kygo Paul McCartney en Michael Jackson aan nieuwe Top 40-hit?

Vorige week is Say Say Say, die nieuwe single van Kygo, binnengekomen in de Tipparade. Gaat de Noorse producer hiermee voor een terugkeer van Paul McCartney en Michael Jackson in de Top 40 zorgen?

Say Say Say is een remix van het gelijknamige nummer van Paul McCartney en Michael Jackson. Zij scoorden met dit nummer in het najaar van 1983 een nummer 4-hit in de Top 40. Kygo noemde het een grote eer om een nummer te bewerken van 'twee van de grootste muzieklegendes aller tijden'. "Paul McCartney en Michael Jackson hebben voor mij als artiest zoveel betekend en ik luister al naar hun muziek sinds ik een kind was," aldus de 31-jarige Noor. "Het was een droom om met het materiaal van deze iconische artiesten te werken en ik hoop dat iedereen net zo geniet van deze song als ik."

Kygo heeft de laatste jaren meer succes gehad met het bewerken van oude tracks. In 2019 scoorde hij een top 10-hit met een bewerking van Higher Love van Whitney Houston en een jaar later zorgde zijn remix van What's Love Got To Do It ervoor dat Tina Turner de eerste zangeres in de Top 40-geschiedenis werd die na haar 80e verjaardag nog een hit scoorde. Daarna bracht hij ook nog een nieuwe versie van Donna Summers Hot Stuff uit, maar dat nummer strandde in de Tipparade.

Bij Say Say Say worden Paul McCartney en Michael Jackson ook weer keurig op de hoes vermeld. Dat betekent dat zij wellicht binnenkort respectievelijk hun 16e en 51e solohit in de Top 40 te pakken hebben. Beide artiesten scoorden overigens nog meer hits als lid van een groep. Paul maakte immers deel uit van The Beatles en Wings en Michael zat in The Jacksons.

Als Say Say Say een hit wordt, evenaart Michael Jackson een record van David Bowie. Hij is op dit moment nog de enige zanger die als soloartiest in zes decennia in de Top 40 heeft gestaan. In de jaren 60, 70, 80, 90, 00 en 10 stond hij met minimaal één hit in de lijst. Michael Jackson heeft vanaf de jaren 70 elk decennium in de lijst gestaan en zou met zijn eerste hit in de 20's ook aan zijn zesde decennium toe zijn. Er is wel een verschil met David Bowie. Hij zette het record neer toen hij nog leefde. Michael Jackson overleed in 2009 en scoorde zijn laatste hits postuum. Paul McCartney stond als soloartiest in vier decennia genoteerd. In 2015 stond hij dankzij zijn bijdrage aan FourFiveSeconds voor het laatst in de lijst, maar in de jaren 00 scoorde hij geen enkele hit.

Er heeft overigens als eens eerder een remix van Say Say Say in de Top 40 gestaan. In 2006 haalde Say Say Say (Waiting 4 U) van Hi_Tack de 12e plaats. Op die versie was niet de stem van Paul McCartney te horen, maar die wel die van Michael Jackson. De King Of Pop kreeg hiervoor destijds echter geen hoescredit en daarom telt deze remix van Say Say Say niet als een Top 40-hit voor Michael.