Nieuwe Björk-album heeft gabber-invloeden

- Releases

 Björk
Nieuwe Björk-album heeft gabber-invloeden

Dit najaar verschijnt Fossora, het tiende studioalbum van Björk. In een interview met The Guardian vertelt de IJslandse zangeres dat er invloeden van gabbermuziek op haar nieuwe plaat te horen zullen zijn.

De inmiddels 56-jarige zangeres vertelt dat ze tijdens de afgelopen lockdown in IJsland feestjes een feestje heeft georganiseerd voor haar bubbel, dat eindigde met gabbermuziek. Volgens Björk was deze van oorsprong Nederlandse muziekstijl de perfecte soundtrack in de coronaperiode. "Er zit altijd een bpm (beats per minute, red.) in ons lichaam, weet je. En volgens mij zijn we door Covid allemaal nogal lui geworden. We zaten maar thuis en lazen boeken, dus als we dronken werden of gingen feesten, was het alsof we gek werden. Dan vielen we gewoon voor 12 uur in slaap. Langzame energie, maar daarna gaat het extra hard." Volgens Björk is dat 'een beetje gabber'.

De twee pijlers van het nieuwe album zijn volgens journalist Chal Ravens: "basklarinet en de gewelddadige uitbarstingen van gabber". De gabberinvloeden zijn uiteraard niet op alle tracks te horen. Het album bevat ook rustige nummers. 'Fossora', de titel van het album, is het Latijnse woord voor 'graafster'. Er kan specifiek ook mijnwerkster of doodgraafster mee bedoeld worden. Wellicht is dat laatste wel bedoeld, want Fossora is het eerste album van Björk sinds het overlijden van haar moeder in 2018. Het vorige album van Björk, Utopia, kwam uit in 2017.

De laatste keer dat Björk in de Top 40 stond, was rond de jaarwisseling van 2016. Toen haalde It's Oh So Quiet de 25e plaats. In totaal stond ze met vijf hits de Top 40, waarvan Play Dead uit 1993 als enige de top 10 haalde.