The Smashing Pumpkins komt met driedelige 'rockopera'

- Releases

 The Smashing Pumpkins
The Smashing Pumpkins komt met driedelige 'rockopera'

De Amerikaanse rockgroep The Smashing Pumpkins heeft dinsdag zijn nieuwe album ATUM aangekondigd. De eerste single Beguiled is inmiddels te beluisteren.

In een interview met NME vertelt frontman Billy Corgan over het nieuwe project van The Smashing Pumpkins. ATUM (uitgesproken als 'autumn', het Engelse woord voor herfst). Het gaat om een rockopera in drie bedrijven. Het is niet letterlijk een theatervoorstelling, maar een conceptalbum. Dit album zal in drie fases worden uitgebracht.

  • Het Eerste Bedrijf (Act One) verschijnt digitaal op 15 november 2022
  • Het Tweede Bedrijf (Act Two) verschijnt digitaal op 31 januari 2023
  • Het Derde Bedrijf (Act Three) verschijnt digitaal op 23 april 2023

Elk bedrijf bestaat uit elf nummers en tussen de releases van de bedrijven zit telkens elf weken. In deze periodes presenteert Billy Corgan elke week een nieuw nummer van ATUM in zijn podcast Thirty-Three with William Patrick Corgan, waarvan de eerste twee delen inmiddels online staan. Op 23 april verschijnt tegelijk met Act Three de volledige rockopera ook op vinyl.

Het geheel kan gezien worden als een vervolg op de albums Mellon Collie And The Infinite Sadness (1995) en Machina/The Machines Of God (2000).

De eerste single van het album heet Beguiled en is dinsdag verschenen. Hieronder zie je videoclip. ATUM wordt het twaalfde studioalbum van The Smashing Pumpkins. De groep haalde in haar lange carrière slechts één keer de Top 40. In 1996 stond hun single 1979 twee weken op nummer 38.