Coverafbeelding The Rolling Stones - Paint It, Black ((1966)) / Paint It Black - Titelsong Tour Of D

The Rolling Stones

Paint It, Black ((1966)) / Paint It Black - Titelsong Tour Of Duty ((1990))

  • Statistieken
  •   25 weken
  •   1 piekpositie
  •   819 punten
  •   1966

Artiestinformatie

Land   Verenigd Koninkrijk

Uit het Verenigd Koninkrijk afkomstige rock-‘n-rollband die werd opgericht in 1962 door zanger Mick Jagger, gitarist Keith Richards, bassist Dick Taylor, slaggitarist Brian Jones, toetsenist Ian Stewart en drummer Tony Chapman. Brian Jones gaf de band de naam The Rolling Stones, ontleend aan het nummer Rollin’ Stone van Muddy Waters. Er vond aan het einde van 1962 en begin 1963 een aantal wijzigingen plaats in de band. Zo werd Bill Wyman de vervanger van Dick Taylor en Charlie Watts de vervanger van Tony Chapman. Ian Stewart bleef wel bij de band, maar werd roadie en trad af en toe nog op.


In 1963 tekenden zij hun eerste platencontract en kwamen ze met de single Come On, wat een cover is van een nummer van Chuck Berry. De tweede single, I Wanna Be Your Man, werd speciaal door John Lennon en Paul McCartney geschreven.


Het eerste concert in Nederland ging niet onopgemerkt voorbij. The Rolling Stones traden 8 augustus 1964 op in het Kurhaus in Scheveningen. De enthousiaste fans en de hard optredende politie zorgden ervoor dat de Stones al tijdens het vijfde nummer het optreden moesten staken.


Grote hits die zij scoorden in de jaren zestig waren o.a. Time Is On My Side, (I Can’t Get No) Satisfaction en Paint It, Black.

Brian Jones werd in de lente van 1969 door de andere leden ontslagen, omdat ze in dat jaar wilden gaan toeren in de Verenigde Staten en geen visum kregen. Jones werd later dood aangetroffen op de bodem van zijn zwembad. Mick Taylor werd aangetrokken als zijn vervanger.


Met het studioalbum Sticky Fingers uit 1971 kregen we voor het eerst te maken met het bekende Rolling Stones Records-logo van de uitgestoken tong. In de jaren zeventig waren de grote hits Brown Sugar, Angie en Sympathy For The Devil.


Halverwege de jaren 70 verliet Mick Taylor de band en nam uiteindelijk Ron Wood zijn plaats in. Na een kleine dip kwamen ze in 1978 met het album Some Girls waarmee ze weer helemaal terug waren. Tot op heden is dit het bestverkochte studioalbum van The Rolling Stones ooit.


Richards kickte begin jaren 80, na jaren van verslaving, definitief af van de drugs. Hierdoor kon hij zich weer richten op de muziek. In de jaren 80 brachten ze o.a. het album Tattoo You uit, dat na Some Girls hun bestverkochte studioalbum is. In 1984 tekenden ze een nieuw platencontract. Jagger sloot, zonder overleg, ook solo een overeenkomst en dat leidde tot onenigheid tussen hem en Richards. De twee schreven vervolgens een tijd lang elk hun eigen nummers voor de groep.


In 1988 had Bill Wyman al besloten om de band te verlaten, maar hij zou in 1993 pas echt weggaan. Zijn vervanger Darryl Jones wordt niet gezien als een officieel lid van The Rolling Stones.


In de jaren negentig scoren ze naast wat bescheiden hits ook de grote hit Anybody Seen My Baby.Al jaren gaan de speculaties dat de band zal gaan stoppen. Tijdens een interview met De Volkskrant in 2010 zei Ron Wood dat hij betwijfelt of ze ooit nog vrijwillig gaan stoppen. Het album Blue & Lonesome verscheen in 2016. In 2017 staan ze met hun No Filter Tour in de Amsterdam Arena en in de GelreDome.In het voorjaar van 2020 verrassen ze met een nieuwe track, Living In A Ghost Town. Het nummer komt niet verder dan enkele weken in de Tipparade en bereikt daarmee de Top 40 dus niet.

Songtekst

I see a red door and I want it painted black
No colors anymore I want them to turn black
I see the girls walk by dressed in their summer clothes
I have to turn my head until my darkness goes

I see a line of cars and they're all painted black
With flowers and my love both never to come back
I see people turn their heads and quickly look away
Like a new born baby it just happens ev'ry day

I look inside myself and see my heart is black
I see my red door and it has been painted black
Maybe then I'll fade away and not have to face the facts
It's not easy facin' up when your whole world is black

No more will my green sea go turn a deeper blue
I could not foresee this thing happening to you
If I look hard enough into the settin' sun
My love will laugh with me before the mornin' comes

I see a red door and I want it painted black
No colors anymore I want them to turn black
I see the girls walk by dressed in their summer clothes
I have to turn my head until my darkness goes

Hmm, hmm, hmm,..
I wanna see it painted, painted black
Black as night, black as coal
I wanna see the sun blotted out from the sky
I wanna see it painted, painted, painted, painted black
Yeah!

Songinformatie

Het nummer wordt toegeschreven aan Mick Jagger en Keith Richards, maar de andere bandleden - en dan vooral Bill Wyman en Brian Jones - hebben ook meegeschreven.

In eerste instantie was het een rustig nummer, maar tijdens het oefenen werd het tempo steeds sneller. Brian Jones voegde daar zijn sitarspel aan toe, wat kenmerkend aan het nummer is.

Door een fout van de platenmaatschappij Decca werd de titel van het nummer in 1966 "Paint it, Black". Bij latere uitgaven werd de komma weggelaten.

In 1990 bracht men het nummer nog een keer uit, omdat het de titelsong was voor de televisieserie Tour Of Duty. De single had minder succes. Zo kwam het in de Amerikaanse lijsten niet zo hoog, maar in Nederland werd de single opnieuw een nummer 1-hit.
ArtiestThe Rolling Stones
 A-kant
Titel Paint It, Black [1966] / Paint It Black [1990]
Componist(en) M. Jagger, K. Richard [1966] / Mick Jagger, Keith Richards [1990]
Producer(s) Andrew Oldham [1990]
 B-kant
Titel Long Long While
Componist(en) M. Jagger, K. Richard [1966] / Mick Jagger, Keith Richards [1990]
Producer(s) Andrew Oldham [1990]
 
Platenlabel Decca ((1966)) / London ((1990))
Catalogusnr F 12 395 / 882 144-7


Positieverloop