Tipparade

week 40 (2 oktober 2021)


Positie
Vorige
Weken
Audio
Video
Via deze knop kun je het originele gedrukte exemplaar van deze lijst downloaden


33 Reacties


Log in om te reageren.

Top 40 profiel van Frank Jutte
Frank Jutte  - 
ABBA in de top 40; wat een prachtig liedje!
Top 40 profiel van MrMusicSteijl
MrMusicSteijl  - 
@Harry@Wesley: nou als ik Radio 10 op zoek in de laatste week (24.09.-01.10.2021) dan vind ik een top 10 met actuele hits (nu in de LdL staan of dit jaar er in gestaan hebben) die elk minstens 6 draaibeurten hadden. De drie genoemde "oudjes" staan pas vanaf plaats 16 en lager. Het aantal draaibeurten van actuele hits is bij Radio 10 logischerwijze lager dan bij Q of 538, omdat die nu eenmaal uit een kortere tijdspanne hun muziek halen en daarbij minder genres laten horen. Er wordt in de reacties genoemd, dat het Nederlandse radiolandschap eenzijdig is, welnu, daar ben ik het in ieder geval niet mee eens, want er is voor ieder wat wils en in Nederland wordt ook vaak nieuwe muziek ontdekt dan wel gemaakt. Maar ik moet wel zeggen, dat het Nederlandse radiolandschap andere talen categorisch negeerd. Er zijn heel goede tracks uit Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië. Goed, we hebben nu Maneskin, maar er is natuurlijk meer. Neem bijvoorbeeld ZAZ uit Frankrijk. Zij is matelooos populair in vele landen en staat ook in meerdere hitlijsten. Zo ook in Duitsland. Op bijvoorbeeld SWR3 hoor je meer Franstalige en Spaanstalige muziek dan bij Q en 538 één heel jaar bij elkaar. Voor wat dat betreft, mogen ze bij die zenders wel een wat verder over de grens kijken. Zoals iemand hier op het forum ook al zei, onze geliefde Lijst der Lijsten kende tijden, waarin meerder genres en talen (terecht) als hit voorbij kwamen.
Top 40 profiel van Herman Koers
Herman Koers  - 
ABBA op 1..... Hahahaha Zou het de nieuwe AlarmSchijf worden???? Denk het niet helaas...... Das war einmal so !!!!
Top 40 profiel van Erik Rijpstra
Erik Rijpstra  - 
Ralph Reinders: Ben ik niet met je eens. De eenheidsworst hoor je niet op 3FM. Daar hoor je de echt betere hits van nu, aangevuld met nieuw - vaak minder populair - materiaal en de betere hits van weleer. 3FM neigt sterk naar het concept van StuBru. En voor de dance moet je bij SLAM zijn, voor Neder hiphop met name FunX en voor de echt alternatieve sound zet ik KINK op. Dus er zijn ook nog andere stations om naar te luisteren :-)
Top 40 profiel van Harry Denekamp
Harry Denekamp  - 
@Wesley Bij Radio 10 staan ... Baby One More Time, Little Green Bag en Desenchantee bij de 20 meest gedraaide tracks van deze week. Verder hebben 8 actuele Top 40-hits meer dan 5 draaibeurten (en ook echt niet veel meer)...
Top 40 profiel van Wesley Steenbergen
Wesley Steenbergen  - 
War on drugs: airplay Ver, 2, 3FM
Top 40 profiel van Wesley Steenbergen
Wesley Steenbergen  - 
Airplay: 100%NL, NPO Radio 2, NPO 3FM, Q Music, Radio Veronica, Radio 538, Sky Radio en SLAM (top40.nl), check je die lijst op airplay van de laatste 7 dagen op relisten.nl en dan zie je tracks in de lijst waarvan je denkt: Zo laag? En ook geen ABBA of CKAY daar in de top200 (15 draaibeurten in 7 dagen). Radio10 heeft dan geen A/B/C-rotatie maar heeft wel zoveel bereik (en 50% van de top40 lijst dat ze draaien) dat ze ongeveer evenveel luisteraars hebben dan Veronica, 3FM, 100NL en SLAM samen.
Top 40 profiel van Ralph Reijnders Reijnders
Ralph Reijnders Reijnders  - 
Bedoeld Ajmziquie niet meer het feit dat het belachelijk is dat Nederlandse radio populaire nummer blijft negeren. De Nederlandse radio is volgens mij echt de minst originele van de hele wereld. Allemaal eenheidsworst. Geen een zender die creatief durft te draaien. Neem als voorbeeld Strubru. Dat is hoe radio hoort te zijn. Alle genres, jong oud, soft hard, populair en onbekend.
Top 40 profiel van Aimzique Lazzaranzo
Aimzique Lazzaranzo  - 
Oké, Harry Denekamp - Hoe kunnen ze dan zo goed weten wat hun "doelgroep" wil horen? Sturen ze elke week een enquête met vragen over welke nummers ze nu zat zijn of niet? Er mij nog nooit wat gevraagd, en via een app stemmen, of op een website is veels te kleinschalig als het gaat om de algemene doelgroep/luisteraars. Ze weten gewoon simpelweg niet wat hun doelgroep precies wilt horen. Bij mij staat populariteit niet gelijk aan streaming, maar streaming laat wel een duidelijk beeld zien, een veel duidelijker beeld dan airplay, waarbij "todays-hits" radiostations veel nummers zoals populaire NederHop negeren. Nogmaals, als Radiostations hun eigen zegje hebben wat ze wel of niet willen draaien, prima, maar dan moet de Top 40 airplay heel licht mee laten wegen.
Top 40 profiel van Erik Rijpstra
Erik Rijpstra  - 
Zo te lezen uit de reacties wordt ABBA toch nog gered door Sky en Radio10. Hopelijk helpt dat om toch nog in de Top40 te komen. Maar hoop eerder dat Rag'N'Bone met Alone niet alleen gesteund wordt door airplay op 3FM. Dit nummer past toch ook heel goed op Q Music? Dan zou dit hele mooie nummer ook in de Top40 kunnen komen. Verder heel blij dat Lil Nas X door is naar de Top40. Hoop ook dat Tom Grennan (vorige hit 'Little Bit' had ook een slow start in de Tipparade), Dermot Kennedy en The War on Drugs hogere ogen gaan scoren. Hoop op Top40. Goede nummers! Het nieuwe nummer van Antoon met Big2 klinkt prettig en lijkt me goede kansmaker op de Alarmschijf. Erg leuk!
Top 40 profiel van Harry Denekamp
Harry Denekamp  - 
@Aimzique Bij jou staat populariteit gelijk aan streaming. Dat kun je vinden. Populariteit is echter een veel breder begrip maar in algemene zin betekent het 'bij veel personen op een positieve manier bekend'. Dan geeft streaming een eenzijdig beeld van de muziekconsumptie. Verder is muzieksamenstelling bij een radiostation een serieus vak met gedegen onderzoek en expertise en daarbij selecteren ze -zorgvuldig- de nummers die hun doelgroep(en) wil(len) horen.
Top 40 profiel van Aimzique Lazzaranzo
Aimzique Lazzaranzo  - 
En met "de radiozenders" bedoel ik natuurlijk de zenders die beweren "todays-hits" te draaien. Dit is overigens de pagina waar ik het over heb: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_nummer_1-hits_in_de_Nederlandse_Top_40_in_2021 - Onderin kun je per land kiezen wat de nummer 1 zijn van dat land en jaartal, onderin die pagina van dat land staat dan een link naar de officiële website van die hitlijst.
Top 40 profiel van Aimzique Lazzaranzo
Aimzique Lazzaranzo  - 
@Harry Denekamp & Frankly Zweers - Daar kan ik mij volledig in vinden, maar dan moeten ze niet beweren dat ze DE 40 populairste hits draaien- en het meest betrouwbare zijn. DE 40 populairste hits zijn gewoon simpelweg de 40 populairste, zonder uitzonderingen van dit of dat. Ook @Jacket - Hoe verklaren jullie dan dat CKay overal in de hitlijsten (wereldwijd) scoort, behalve in de Top 40. Jullie zullen dan niet denken dat de samenstelling niet helemaal klopt? Airplay mee laten tellen is prima, maar dan moeten de radiozenders ook écht alle hits draaien die "het volk" wilt horen, en niet slap gaan lopen doen van: "behalve dit nummer want..." Dus Q, Sky en 538 mogen nu ook voortaan NederHop gaan draaien, en dan zal airplay eerlijk zijn om mee te laten tellen. Ik snap hoe de samenstelling werkt, ik vind alleen dat het vaak niet klopt met de werkelijkheid qua populariteit. Ga naar "nummer-1 hits in de top 40 per jaar" via Wikipedia, klik daar op andere landen onderin de pagina, en dan kun je verwijzen naar de website van die hitlijsten, je zult zien dat zo goed als alle hitlijsten nummers van Drake of CKay wél oppakken. Zou hun manier van samenstellen misschien niet meer representatief zijn? Ik denk het wel.
Top 40 profiel van Jacket
Jacket  - 
Met verbazing lees ik hier sommige reacties. Ik loop al een tijdje mee in de wereld van hitlijsten (in 1992 haalde ik mijn eerste lijstje in de platenzaak) maar ik vind het heel bijzonder dat mensen nog steeds niet precies weten hoe de top 40 precies werkt. De top 40 is geen streamingslijst maar beoogt een goed beeld te geven wat de gemiddelde Nederlander leuk vindt. Van jong tot oud. Daarbij is airplay van groot belang. Dat komt omdat de gemiddelde gebruiker van o.a. Spotify en ook YouTube relatief jong is. Tenslotte zullen er meer 10 tot 30 jarigen op zitten dan 50 plussers. Dat verklaart ook de hoge populariteit van bepaald genres zoals de Nederlandse hip hop. Deze is erg populair bij de jongeren maar de gemiddelde Q, radio 2, 538 of Radio 10 luisteraar zal het niet erg waarderen. De vraag is dus: is een nummer dat hoog in de streaminglijst dan een hit? Antwoord: niet per definitie. Alleen in een bepaalde leeftijdscategorie. En daar komt de airplay weer bij kijken. Wel streaming maar verder nergens gedraaid. Dus geen hit. Dat geldt ook voor Abba. Populair bij de oudere doelgroep maar niet bij de jongeren dus geen hit. Dus krijg je een doorsnee lijst. Leuk? Niet altijd. Representatief? Gedeeltelijk. Maar nog altijd zal er streaming en airplay nodig zijn om een plaat in de lijst te moeten krijgen.
Top 40 profiel van Harry Denekamp
Harry Denekamp  - 
@Aimzique Natuurlijk zijn er 'andere hitlijsten' die kijken naar verkoop en/of streaming ZONDER airplay. Daar zal CKay ongetwijfeld hoog scoren, net als ook in de Streaming Top 40. De Nederlandse Top 40 combineert streaming met airplay en dat is simpelweg een voorwaarde voor een notering. Dat is niks nieuws of een wijziging. Zoals @Frankly aangeeft - het is dus niet zo dat airplay 'zwaar' telt maar dat de drempel gewoon gehaald moet worden. Dat voorkomt bijvoorbeeld ook dat in de Top 40 een hausse aan albumtracks verschijnt.
Top 40 profiel van Hendrik Buma
Hendrik Buma  - 
Kunnen we ''Deze Nacht Is van Mij'' in de top 40 krijgen!
Top 40 profiel van Frankly Zweers
Frankly Zweers  - 
Single Top 100 is een streaminglijst Spotify 2.0 Begrijp dat toch eens :
Top 40 profiel van Aimzique Lazzaranzo
Aimzique Lazzaranzo  - 
Ik accepteer de spelregels wel, maar zal het ook benoemen als iets niet klopt, en als ik daar wat voor voel. Je geeft nu zelf toe dat een hit notering pas telt als de radio hem oppikt. Point proven! Overal in de lijsten ja, ik wed dat je niet eens andere lijsten bekeken hebt. Kijk maar naar de Single Top 100, en ga eens naar andere landen hun charts kijken.
Top 40 profiel van Frankly Zweers
Frankly Zweers  - 
En euh overal in de lijsten ? Enkel streaminglijsten.
Top 40 profiel van Frankly Zweers
Frankly Zweers  - 
Jij wilt de spelregels niet accepteren. Een hitnotering telt pas als de radio hem oppikt. Dat geldt nu eenmaal voor TikTokhits , zeker als ze 3 versies hebben.
Top 40 profiel van Aimzique Lazzaranzo
Aimzique Lazzaranzo  - 
@Frankyl - Doet er niet toe. Het lijkt wel alsof je niet wilt lezen wat er staat. Het is heel simpel: staat een nummer op nr. 1 in de streaming top 40, is het overduidelijk populair, moeten radiostations dit nummer dus gelijk in de airplay gooien, zo niet, dan moet de Top 40 airplay minder zwaar mee tellen. Staat totaal los van al die regeltjes/uitzonderingen. Dit nummer is al een paar weken oud, about time dat de radio het dan gaat draaien. Zoek eens uit waarom overal deze track al in de hitlijsten staat, behalve uiteraard weer in de Top 40.
Top 40 profiel van Thijs Van Wassenaar
Thijs Van Wassenaar  - 
ABBA wordt inderdaad op Radio 10 gedraaid EN staat nu op de rotatie bij Skyradio, dus er is nog hoop...
Top 40 profiel van Frankly Zweers
Frankly Zweers  - 
@ Lazzaranzo guess what, CKay heeft in de meetweek 0 draaibeurten , dus nog geen officiele (radio) hit. Zoek dat eens uit waarom niemand de track draait ipv je demagogisch praatje over manipulatie enzo ;-
Top 40 profiel van Frankly Zweers
Frankly Zweers  - 
Hoera ABBA op 1 ;-
Top 40 profiel van Freek
Freek  - 
@MrMusicSteil @AimziquLazzarazo.. qua ABBA... wie weet! Wordt toch nu ook weer gedraaid bij Radio10.
Top 40 profiel van Aimzique Lazzaranzo
Aimzique Lazzaranzo  - 
CKay heeft overal een hit- behalve... guess what?... in de Top 40, want... AIRPLAY manipuleert hier weer. Verder een beetje een saaie lijst deze week, weet niet zo goed wat ik van de binnenkomers moet vinden. ABBA staat er puur voor "het plaatje" nog een weekje in.
Top 40 profiel van René Grotendorst
René Grotendorst  - 
Emma Heesters is refrein van Mysterious Girl van Peter Andre
Top 40 profiel van MrMusicSteijl
MrMusicSteijl  - 
En deze ook nog: Following the sun van Super-Hi X Neeka en Dancing in the Dirt van Glockenbach f/Magouta
Top 40 profiel van MrMusicSteijl
MrMusicSteijl  - 
Toch zeer spijtig dat "Rag 'n' Thieves" nog steeds niet door is. Geldt eigenlijk ook voor Tom Grennan, Love Nwantiti, Emma Heesters (dat refrein lijkt enorm op iets. maar kom er even niet op) en Racoon. Mooie stijging voor The War on Drugs, maar is tegenwoordig geen garantie op een binnenkomst in de Lijst der Lijsten, helaas. Tinlicker & Helsloot springt ook lekker omhoog. Chef'special blijkt helaas helaas nog niet imponeren, terwijl het juist een leuk en vrolijk nummer is. Moet toch hoger kunnen? De Better Days komen hopelijk nog en ook de Hurrican van Ofenback waait nog niet echt. Beide verdienen beter. Gelukkig nog 1 ABBA track op de 1. Zou er dan toch nog wat hoop gloren aan de horizon?! De sceptici zeggen natuurlijk "nee". Qua binnenkomers geen toppers deze week. Amsterdam is dan wèl leuk, Meau kan er mee door. Navos klinkt als een klassieke dance track, pakt wel. In da Getto, mag daar rustig blijven, want wat een verschrikkelijk nummer. Becky gaat wel, maar het ontbreekt aan onderscheidend vermogen en Afrojack met L&S zal wel aan het bekende patroon voldoen. Als binnenkomers had ik toch ook wel eens graag gezien...Sigrid, staat in de tiplijst. Wat een gaaf nummer. Zou ècht baanbrekend zijn als Qmusic dit tot Alarmschijf bombardeerd!! Maar dat lef hebben ze niet...
Top 40 profiel van Sun & Snow Top 40
Sun & Snow Top 40  - 
Derulo ook door hoor!
Top 40 profiel van Wesley Steenbergen
Wesley Steenbergen  - 
Wel jammer dat JB, RnBMxNBT, Tom en CKAY (das gek, wie geeft hem wat airplay want streaming zat) niet doorgaan maar wel stijgen
Top 40 profiel van Wesley Steenbergen
Wesley Steenbergen  - 
Yep, Lil nas, Ponte (heerlijk nummers) en Coldplay door. Derulo weet ik niet, had gemogen. Flemming ook prima binnenkomer en Antoon verbaasde me stiekem ook wel. Meau vind ik mwoah en lijkt in coupletten op jij bent de zon in mijn optiek. Becky en Topic al een paar maanden oud en hoeft van mij niet meer
Top 40 profiel van Ervé
Ervé  - 
Wow Meau in de Tipparade, prachtig nummer!