Original: Self Control

- Toen op 1

 Laura Branigan Raf
Original: Self Control

Van origine is Self Control afkomstig van de Italiaanse zanger Raffaele Riefoli. Raf bracht Self Control in 1983 uit en scoorde er in Zwitserland een grote hit mee.

Elders deed het nummer nauwelijks iets. Dat was wel anders toen Laura Branigan er haar versie van opnam. Ze werd geholpen door producer Jack White (nee, niet die van White Stripes) die met de suggestie kwam om het nummer te coveren. Harold Faltemeijer, zelf bekend van de synthesizerclassic Axel F, die de arrangementen deed voor de nieuwe versie. Self Control kwam in de Verenigde Staten op nummer 4 waar het in Canada, Zuid-Afrika en Duitsland een nummer 1-hit werd. Bij ons bleef het beperkt tot een zevende positie. Branigan slaagde er daarna, met The Lucky One, niet in on nog een tweede succes te scoren.

In de Verenigde Staten bleef Gloria haar ‘signature song’ waar dat nummer in ons land de Tipparade niet wist te bereiken. Zelf besloot ze in 1994 een pauze te nemen om voor haar man te gaan zorgen die darmkanker had. Hij overleed twee jaar later. Branigan brak haar beide benen toen ze in 2001 van een ladder viel. Drie jaar later overleed ze in haar slaap aan de gevolgen van een hersenbloeding. In 1993 deed ook Ricky Martin een poging het nummer te coveren. Hij stond toen nog aan het begin van zijn loopbaan want pas in 1997 brak hij bij ons door met Maria.

Wil je meer weten over de oorsprong van Top 40-hits? Kijk dan ook eens op originelehits.nl