Toen Op 1: 1001 Arabian Nights

- Toen op 1

 Ch!pz
Toen Op 1: 1001 Arabian Nights

De mystiek van het Midden-Oosten spreekt uit de vertellingen van Duizend-en-een-nacht. De eerste verhalen voeren mogelijk al terug naar de vijfde eeuw en via overdracht kwamen ze in de achttiende eeuw ook in Europa.

Avonturier Richard Francis Burton schreef een groot deel van de vertellingen op en publiceerde ze in 1850. Omdat de verhalen veelal ook een erotische inslag kenden werd die versie weggezet als pornografisch waarna de nettere vertellingen werden uitgebracht en populair werden als sprookjes. Bekende verhalen uit de vertellingen zijn die van Aladin En De Wonderlamp, Sinbad De Zeeman en Ali Baba En De Veertig Rovers.

Ch!pz was inmiddels een gevestigde naam geworden. Het viertal was in 2003 ontstaan na een auditie en had met Ch!pz In Black en Captain Hook al twee top 5-hits gescoord waar Cowboy in 2003 een nummer 1-hit was geworden. “In het begin gaat alles zo snel en moet je alles maar over je heen laten komen. Maar het blijft bijzonder als je voor het eerst een gouden plaat in ontvangst mag nemen”, zo concluderen Rachel en Cilla in die tijd. De populariteit was zichtbaar tijdens optredens en het succes van merchandising die rond Ch!pz werd geproduceerd.

Na het succesvolle debuutalbum The Adventures Of Ch!pz werd er inmiddels al druk gewerkt aan een opvolger dat The World Of Ch!pz zou gaan heten en dat niet veel later zou worden onderscheiden met platina. Omdat de eerste singles van de groep zich vooral rond een thema hadden bevonden werd ditmaal gekozen voor de sprookjes van Duizend-en-een-nacht. Rond zo’n thema was altijd weer een totaalconcept op te bouwen, inclusief een stukje magie met een videoclip. “De muziekindustrie is nu eenmaal niet alleen afhankelijk van hoe iets klinkt maar ook hoe iets eruitziet. Met dit sprookjesthema waren er genoeg mogelijkheden”, zo vertelt David Verdooren die met Patrick van Thijn in 2003 was gestart met het Ch!pz-project. Dat project bleek een succesformule en een goudmijn want binnen een jaar na de start was de investering, zo’n half miljoen euro, terugverdiend en in de volgende jaren was Ch!pz ieder jaar goed voor ruim anderhalf miljoen euro aan inkomsten.

Met een stabiel draaiende machine kwam ook het buitenland in zicht. Daar werd in 2005 eerst Ch!pz In Black (Who You Gonna Call) uitgebracht dat in zowel Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Zweden een top 3-hit werd. Waar de opvolgers het daarna wat minder deden bracht 1001 Arabian Nights aan het begin van 2006 de groep opnieuw in de top 3 in de Duitstalige landen.