Toen Op 1: Angie

- Toen op 1

 The Rolling Stones
Toen Op 1: Angie

Angie is de vijfde en laatste nummer 1-hit van The Rolling Stones waarbij we wel moeten opmerken dat ze in 1990 met de heruitgave van Paint It Black, dan als de titelsong van Tour Of Duty, nog een keer terug weten te keren bovenaan de Top 40.

Op Angie worden Mick Jagger en Keith Richards als schrijvers van het nummer vermeld maar het is geen geheim dat Keith het nummer voor zijn rekening heeft genomen. Rond de inspiratie heeft lange tijd flink wat onduidelijkheid gehangen. Zo zou het nummer wellicht over de eerste vrouw van David Bowie zijn gegaan, over de dochter van Keith, Dandelion Angela of over actrice Angie Dickinson. Hoewel hij zelf, in een interview in 1993, liet weten dat het over zijn dochter ging wordt dat in 2010 weer ontkracht in de memoires van Richards waarin hij juist weer laat weten dat Angie een willekeurig gekozen naam was. Hij wist op dat moment de naam en het geslacht van zijn aanstaande kind ook nog niet. Mick Jagger zou met Keith Richards tijdens het schrijven van het nummer ook hebben gesproken over zijn relatiebreuk met Marianne Faithfull. Angie kreeg een plek op het album Goats Head Soup waarvoor de eerste opnames aan het einde van 1972 werden gedaan in Kingston (Jamaica) en waarvan de laatste sessie in juni 1973 plaats heeft gevonden in de Island-studio’s in Londen. Angie heeft sindsdien, weliswaar met tussenpozen, geregeld op de setlist van de band gestaan. In de zomer van 1990 wordt Angie opnieuw uitgebracht. De band heeft dan net, met Almost Hear You Sigh, de 41e hit in de lijst weten te krijgen. Angie komt in de tweede Top 40-periode tot de 13e plaats.

In 2005 besluit het Duitse CDU het nummer te gebruiken voor de verkiezingscampagne van Angela Merkel. Niet alleen de muziek maar ook op posters en shirts is de titel van de Stones-hit deel van de politieke campagne. “We hebben daar geen toestemming voor gegeven”, zo liet de band destijds weten aan de media.

In 1982 overtreft The Rolling Stones de eerdere Top 40-prestaties van The Beatles. Gedurende ruim 25 jaar blijven de Stones de meest succesvolle Top 40-act en als band zijn ze dat sowieso altijd gebleven. Wel werden ze, als act, in 2008 overtroffen door Madonna waarna ook Rihanna (2014) en David Guetta (2018) weten te passeren. Ondanks dat de populariteit van de Rolling Stones nog steeds ongekend hoog blijft en de band het woord ‘pensioen’ nog steeds niet wil gebruiken wordt Streetsoflove in 2005 hun 49e en laatste Top 40-hit. In 2013 maakt de groep voor het eerst zijn opwachting op het Glastonbury Festival dat dan 43 jaar bestaat. Nooit eerder was het gelukt om de groep op het befaamde Pyramid Stage te krijgen.