Toen op 1: Band Aid

- Toen op 1

 Band Aid
Toen op 1: Band Aid

Ruim na Kerst maar met de beste bedoelingen begint de Top 40 van 1985 met Baid Aid als de eerste nummer 1 van het jaar.

Het idee voor Band Aid ontstaat in de kleedkamers van The Tube, een wekelijkse tv-show rond muziek. Ultravox was daar te gast om wat te vertellen over het album The Collection. Het programma werd gepresenteerd door Paula Yates, de vrouw van Boomtown Rats-zanger Bob Geldof die zelf ook in de studio aanwezig was. Bob en Midge raakten in gesprek en hadden allebei gekeken naar de BBC News-documentaire over de hongersnood in Ethiopië. De twee spraken op 2 november af samen iets te doen om hulp te bieden. Drie dagen later concludeerden ze, tijdens een lunch, dat een benefietsingle het beste resultaat kon bieden.

Bob Geldof begon direct rond te bellen en wist al snel Sting en Simon Le Bon te strikken om mee te werken. “Diezelfde dag kwam ik, bij het passeren van een antiekwinkel, Gary Kemp tegen die op het punt stond om naar Japan te gaan voor een tournee. Hij wilde dolgraag meedoen en vroeg tien dagen te wachten op zijn terugkomst”, waarmee ook Spandau Ballet de medewerking had toegezegd. Geldof realiseerde zich op dat moment dat hij de beste groep muzikanten op een nummer kon krijgen. Ook de opnamestudio, de platenmaatschappij en verschillende tijdschriften zegden daarna hun kosteloze medewerking toe.

Bob en Midge wilden niet volstaan met het opnemen van een cover maar wilden voor de gelegenheid een origineel nummer schrijven. Ook om te voorkomen dat er weer onnodig rechten moesten worden afgedragen. Op een draagbaar keyboard speelde Ure de melodie. Geldof kwam daardoor bij een tekst die hij op de plank had liggen: “Ik had het voorlopig It’s My World genoemd. En ik wist dat het zou passen als ik de woorden een beetje veranderde en het Do They Know It’s Christmas? zou noemen. Daarna brachten we de twee ideeën samen”, zo vertelt hij aan Melody Maker.

Trevor Horn werd gevraagd het nummer te produceren maar die liet doorschemeren, ook vanwege zijn drukke werkzaamheden, zeker zes weken nodig te hebben om het te kunnen doen. Hij stelde daarbij wel meteen zijn studio in Londen ter beschikking voor zondag 25 november, de datum waarop Do They Know It’s Christmas? daadwerkelijk is opgenomen. Midge Ure besloot zelf de productie te doen waarna Trevor toezegde om mee te helpen met de 12-inch uitvoering van het nummer. Op die versie staan ook de ingezonden boodschappen van Paul McCartney en David Bowie die niet bij de daadwerkelijke opname aanwezig konden zijn. 37 artiesten zongen mee op de benefietsingle. In 1989 en 2004 keerde het nummer via Band Aid II en Baid Aid 20 terug in de Top 40.