Toen op 1: Beautiful Liar

- Toen op 1

 Beyoncé Shakira
Toen op 1: Beautiful Liar

Beautiful Liar was voor Shakira al haar vierde nummer 1-hit waar het voor Beyoncé haar eerste werd.

Op Beautiful Liar komen de latin van Shakira en de urban van Beyoncé samen. De twee hebben in het nummer een zwak voor dezelfde man maar omdat ze geen zin hebben in ruzie besluiten ze het op een akkoordje te gooien en komen ze tot de conclusie dat hij eigenlijk geen enkele aandacht waard is.

In de Amerikaanse hitlijst zette Beautiful Liar een bijzondere prestatie neer door 91 plaatsen te stijgen (van 94 naar 3). Nooit eerder had de Billboard Hot 100 zo’n grote stijging laten zien. Die derde plaats bleek echter meteen ook het maximaal haalbare voor Beautiful Liar. In 2008 werd Beautiful Liar uit de recordboeken geschreven door Womanizer (van Britney Spears) dat in de Verenigde Staten 95 plaatsen klom. Spears bezat het record ook niet lang want dik drie maanden later wist My Life Would Suck Without You (van Kelly Clarkson) zelfs 96 plaatsen te stijgen in de Amerikaanse singlelijst.

Beyoncé scoorde met Destiny’s Child tussen 1998 en 2005 totaal 15 hits. Tot twee keer toe greep ze met die groep net naast de eerste plaats nadat Independent Women Part 1 (2000) en Survivor (2001) bleven steken op nummer 2. Solo strandde Crazy In Love in 2003 ook op die positie. Na met die drie hits 11 keer op de tweede plaats te hebben gestaan bereikt ze met Beautiful Liar haar eerste nummer 1-hit. Later (in 2008) zou ook If I Were A Boy bovenaan de Top 40 prijken. De toevoeging van haar vocalen op Mi Gente en Perfect (beiden in 2017) leverden haar opnieuw nummer 1-noteringen op. Waar Beyoncé er eerst 25 Top 40-hits voor nodig had om de Top 40 aan te kunnen voeren slingerde Shakira haar eerste twee hits al meteen op de eerste plek (Whenever Wherever en Underneath Your Clothes, beiden in 2002). In 2006 volgde via haar samenwerking met Wyclef Jean (op Hips Don’t Lie) zelfs nog een derde lijstaanvoerder.

Origineel had Beautiful Liar een Spaanse titel en andere coupletten en was het nummer bedoeld voor Shakira. Toen Beyoncé het nummer hoorde sleutelde ze wat aan de teksten en werd het een duet. Beyoncé en Shakira hebben Beautiful Liar overigens nooit samen live gezongen. Wel nam Beyoncé het nummer mee op haar tijdens haar Beyoncé Experience-tour. Beautiful Liar wordt het een-na-meest succesvolle duet van twee vrouwen op de eerste plaats. Zo overtreft het de score van Tell Him (van Barbra Streisand en Celine Dion) uit 1997 maar moet het in Anyplace, Anywhere, Anytime (van Nena en Kim Wilde) uit 2003 wel de meerdere erkennen.