Toen Op 1: Bumpy Ride

- Toen op 1

 Mohombi
Toen Op 1: Bumpy Ride

Op 13-jarige leeftijd verliet Mohombi Nzasi Moupondo met zijn gezin Congo om zich te vestigen in Kista, Zweden, een plaatsje onder de rook van Stockholm.

Kista staat bekend als een belangrijke stad in de ontwikkeling van informatietechnologie en is, met 100.000 arbeidsplaatsen, na Silicon Valley in de Verenigde Staten, het grootst op dit gebied.

Met zijn broer Djo Moupondo vormt hij de groep Avalon die de dancehall en hiphopstijlen combineren met de Afrikaanse beats die ze kennen uit de tijd waarin ze opgroeiden. Tot 2008 verkochten ze ruim een half miljoen platen en brachten ze met Afro-Viking een album uit. In 2005 deden ze mee aan Melodifestivalen, de Zweedse competitie waarin de inzending voor het Eurovisiesongfestival wordt bepaald. Met het nummer Big Up eindigden ze in de tweede halve finale als zesde. In 2008 besluit Mohombi zich op zijn sololoopbaan te gaan concentreren. In 2019 komt hij opnieuw in aanraking met het Eurovisiesongfestival als hij met het nummer Hello weer meedoet aan Melodifestivalen.

In 2010 maakt hij met de Zweedse rapper Lazee het nummer Do It waar hij ondertussen kennis maakt met producer RedOne. De twee besluiten samen aan de slag te gaan met Bumpy Ride als eerste resultaat. Dat is ook meteen de eerste release op het label van de producer, 2101 Records. In het Verenigd Koninkrijk wordt gekozen voor een track met rapper Nelly, Miss Me, maar daar lukt het helemaal niet mee. De opvolger van Bumpy Ride wordt in ons land Dirty Situation, een track met Akon die eerder al 9 Top 40-hits had gescoord. Alle aandacht rond Akon gaat dan echter uit naar Hold My Hand, zijn track met Michael Jackson die tegelijkertijd wél naar de Top 40 weet door te stoten. Via Mohombi staat er in ons land voor de vijfde keer een Zweedse act op nummer 1. Eerder leverden Gudrun Jankis, Dr. Alban, Basshunter en Avicii die prestatie ook.

Begin 2011 verschijnt MoveMeant, het debuutalbum van de Zweedse zanger waarna in 2014 van zijn tweede album Universe verschijnt. Na dat album begint hij met La Clique Music zijn eigen platenlabel. In 2015 scoort Mohombi nog een tweede Top 40-succes als I Need Love, een samenwerking met Shaggy, de achtste plaats in de lijst weet te bereiken. Dat jaar is hij ook te horen op het nummer Baddest Girl In Town, de derde single van het album Dale (van Pitbull). In 2016 wordt dat album tijdens de Grammy Awards onderscheiden in de categorie Best Latin, Rock, Urban Or Alternative Album.