Toen Op 1: Candle In The Wind

- Toen op 1

 Elton John
Toen Op 1: Candle In The Wind

In 1973 schrijft Bernie Taupin een eerbetoon aan Marilyn Monroe die op 4 augustus 1962, op 36-jarige leeftijd, aan een overdosis drugs is overleden.

Taupin zelf zag het nummer eerder als ode aan het beroemd zijn en noemt het vooral een misvatting dat hij zelf fan was van de actrice. Toch begint de eerste regel van het nummer met ‘Goodbye Norma Jeane’, haar daadwerkelijke naam. Met ‘candle in the wind’ schreef hij een metafoor voor haar korte maar roerige leven. De titel is ontleend aan het boek Candle In The Wind dat de Russische auteur Aleksandr Solzhenitsyn had geschreven. Clive Davis gebruikte die naam daarna om het leven van Janis Joplin te beschrijven.

“Maar het had simpelweg ook een nummer over James Dean of Jim Morrisson kunnen zijn”, zo vertelt hij. Het nummer kreeg een plek op het zevende studioalbum van Elton John, Goodbye Yellow Brick Road, dat in 1973 werd uitgebracht. In het Verenigd Koninkrijk wist het in 1974 de elfde plaats te bereiken.

Op 31 augustus 1997 verongelukt Diana, prinses van Wales, in de Pont de l’Alma-tunnel in Parijs. De chauffeur zou met hoge snelheid door de stad hebben gereden om fotografen af te schudden. Ook Dodi al-Fayet en de chauffeur komen om het leven waar haar veiligheidsmedewerker, Trevor Rees-Jones, het ongeluk overleeft. Op 6 september is de uitvaart van Lady Di in Westminster Abbey. De ceremonie wordt rechtstreeks uitgezonden op televisie en wordt door ruim 2,5 miljard mensen bekeken.

Elton John was goed bevriend met Diana en werd gevraagd om te zingen tijdens de plechtigheid. Bernie Taupin herschreef een aantal regels van Candle In The Wind waarbij Norma Jeane nu England’s Rose werd. Het nummer werd daarna uitgebracht op single en de opbrengsten kwamen ten goede aan het Princess Of Wales Memorial Fund dat sinds haar dood 15 jaar lang bestond met als doel het humanitaire werk van Diana voort te zetten. Het succes van de single zou goed zijn geweest voor ruim 62 miljoen dollar. Na de uitvaart heeft Elton John het nummer nooit meer met de aangepaste teksten rond Diana gezongen. De handgeschreven aangepaste tekst van het nummer is later geveild en de opbrengst, die ten goede kwam aan een kinderziekenhuis in Los Angeles, was toen een half miljoen dollar.

Candle In The Wind 1997 is de een na bestverkochte single aller tijden. Met een verkoop van 33 miljoen exemplaren laat het alleen White Christmas, met een geschatte verkoop van 50 miljoen stuks, nog voor zich. In 1998 krijgt het nummer een Grammy Award waar Elton John dat jaar door de Britse koningin Elizabeth de titel van ‘Sir’ krijgt toegewezen.