Toen Op 1: Codo… Düse Im Sauseschritt

- Toen op 1

 DÖF
Toen Op 1: Codo… Düse Im Sauseschritt

In 1981 doet de Neue Deutsche Welle zijn intrede, een Duitse muziekstroming die inspiratie wist te vinden in de Britse new wave en punkmuziek.

De nieuwe benaming van de muziekstroming werd ingegeven door Frits Spits die met de term kwam in zijn dagelijkse radioprogramma Avondspits. Ondanks dat het genre zich vooral underground ontwikkelde wisten acts als Nena, Falco, Kraftwerk, Spider Murphy Gang en Trio het commerciële topje van de ijsberg te vormen.

Annette Humpe studeerde piano in Keulen voordat ze halverwege jaren zeventig verhuist naar Berlijn. Nadat ze in verschillende groepjes speelde weet ze in 1979 met Neonbabies, de groep die ze samen met haar zus Inga vormt, haar eerste bescheiden succes te scoren. In 1983 besluit ze zich meer toe te leggen op het schrijven en produceren van muziek. Haar zus Inga reikte haar de inspiratie aan voor een succesvolle eerste track. In de opruiming wist ze een single van het Oostenrijkse cabaret duo Tauchen-Prokopetz op te duikelen: Staubig. Nadat ze het aan Annette had laten horen was de basis gelegd voor Codo… Düse Im Sauseschritt. Inga mocht het zanggedeelte voor haar rekening nemen.

Codo was een ruimtewezen dat op bezoek kwam op een planeet die al tweeduizend jaren leefde zonder liefde. De naam is een afkorting van Cosmischer Dolm, dat zich in het Oostenrijks dialect laat vertalen als ‘kosmische gek’. Codo ging op aarde dan ook de strijd aan met de haat die er regeerde. Wie er overigens als winnaar uit de bus is gekomen is onduidelijk gebleven.

In een interview met Deutschlandfunk liet Annette weten dat het haar in die periode niet om het geld te doen was. Wel om haar muzikale ideeën met de wereld te kunnen delen. “Een dag in de studio kostte in die tijd zo’n 3.000 euro en je was maar wat blij als de platenmaatschappij dat voor je neertelde. Ik had het me namelijk niet kunnen veroorloven. Tegenwoordig is het heel anders. Die jongens hebben de complete apparatuur nu in de keuken staan om hun platen te kunnen maken. Toen ging dat anders en had je gewoon een platenmaatschappij nodig die 100.000 euro voor kon schieten om een album te kunnen maken. Als ze zeiden dat ze geen plaat met je wilde maken dan kwam er ook geen.”

DÖF, de afkorting voor Deutsch-Österreichisches Feingefühl, leverde twee albums af maar het enorme succes van Codo… Düse Im Sauseschritt werd nooit meer geëvenaard. Via onder meer Love Me en Tag Und Nacht verschenen er nog wel een aantal andere singles.